Zbog korona virusa: Nemačka i Francuska u izolaciji do 01. decembra!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zatvaraju manje fabrike, kozmetičke salone, ugostiteljske objekte, uvode sertifikate za kretanje… Škole i dečji vrtići ostaju otvoreni..

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su se federalna vlada i vlade nemačkih pokrajina saglasile da se od ponedeljka uvede takozvani „lokdaun“ u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, preneo je Rojters.

  Photo by John MACDOUGALL / AFP

„Ovo su teške mere“, rekla je Merkelova novinarima i dodala da će ograničenja biti prilagođena za dve nedelje, ukoliko bude potrebe za tim.

Kancelarka je obećala da će sve firme pogođene novim zatvaranjem dobiti ekonomsku podršku, a da će podrška za mala preduzeća iznositi 75 odsto njihovih prihoda.

„Nadoknadićemo štetu pogođenim preduzećima, institucijama i klubovima“, navela je Angela Merkel.

I u “procurelom” predlogu mera navodi se i da će savezna vlada osigurati finansijsku pomoć firmama koje će biti najteže pogođene zatvaranjem.  U hotelima će biti dopuštena samo “nužna” noćenja što znači da se turistima ne savetuje dolazak, dok će bordeli, bazeni, kozmetički studiji, saloni za masaže i tetoviranje biti zatvoreni. Frizeri i fizioterapeuti će nastaviti da rade. Plan Merkelove, koji je procureo u javnost, podrazumeva zatvaranje svih restorana i barova ali ne i škola i dečjih vrtića.

foto: tviter

I Predsednik Francuske Emanuel Makron je, u obraćanju javnosti, rekao da će u petak započeti zatvaranje cele zemlje u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, prenosi Rojters.

Nove mere će biti na snazi do 1. decembra.

Makron je naveo da će većina škola ostati otvorena, ali da će fakulteti preći na onlajn nastavu.

Kako je objasnio, mere karantina podrazumevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima, osim ukoliko moraju da kupe osnovne proizvode, potraže medicinsku pomoć ili koriste mogućnost da vežbaju sat vremena dnevno.

Makron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

Francuski predsednik je rekao da će mere biti popuštene kada broj zaraženih bude manji od 5.000 dnevno.

ucentar-rs izvor: strane agencijeCNN opširno o situaciji u Nemačkoj i Francuskoj 

Vođe najvećih evropskih ekonomija najavile su izolaciju kao odgovor na povećani broj slučajeva obolelih od koronavirusa. Francuska će započeti četvoronedeljno zaključavanje u petak, rekao je u sredu francuski predsednik Emmanuel Macron. Njegova izjava usledila je samo nekoliko sati nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel takođe najavila četvorodeljno zaključavanje širom zemlje počev od sledećeg ponedeljka.

Makron je najavio  mere u televizijskom obraćanju u sredu uveče, rekavši da postojeća ograničenja „više nisu dovoljna“. Do sredine novembra pacijenti sa Covid-19 mogli bi da zauzmu sve krevete za intenzivnu negu ukoliko se virus ne zaustavi, upozorio je on. Pod francuskom blokadom, ljudima će biti potreban sertifikat za kretanje. Određena preduzeća, restorani i barovi biće zatvoreni. Škole i radna mesta ostaće otvoreni, a posete domovima za negu biće dozvoljene. Međutim, Francuzima će biti dozvoljeno da napolje odlaze samo „na posao, da idu na lekarske sastanke, da se brinu o rođacima, da kupuju neophodne stvari „, rekao je Macron.

„Virus cirkuliše brzinom koju ni najpesimističniji nisu predvideli“, rekao je on, dodajući da policijski čas uveden u Parizu i drugim administrativnim oblastima nije usporio širenje virusa. Zaključavanje Francuske trajaće minimum do 1. decembra , kaže Macron.

Prema Merkelovoj, nemački restorani, barovi i klubovi takođe će biti zatvoreni kako bi se „izbegla nacionalna  zdravstvena katastrofa“. Ljudima sa prebivalištem u Nemačkoj savetuje se da ostanu kod kuće, izbegavaju putovanja i „drže svoje kontakte na apsolutnom minimumu“, rekla je ona. Socijalni kontakti biće ograničeni na dva domaćinstva u javnosti. Škole i vrtići ostaće otvoreni, ali za to moraju preduzeti stroge higijenske mere. Ograničenja Nemačke biće ponovo procenjena za dve nedelje, rekla je Merkel. Iako su stroge, nove smernice u obe zemlje manje su oštre od zaključavanja nametnutih ovog proleća, koje su Nemačku i Francusku u potpunosti zaustavile.

Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Francuska ima jednu od najviših stopa zaraze koronavirusom u odnosu na svoje stanovništvo u Evropskoj uniji. Podaci agencije pokazuju da u proteklih 14 dana ima 659,9 slučajeva na 100.000 stanovnika. U utorak je Francuska prijavila 34.591 novi potvrđeni slučaj i 530 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins (JHU), što je ukupno dovelo do 1.279.384 potvrđenih slučajeva i 35.820 smrtnih slučajeva. Jean-Francois Delfraissi, koji predvodi naučno veće koje savetuje francusku vladu, upozorio je u ponedeljak da bi Francuska mogla da ima oko 100.000 novih slučajeva koronavirusa dnevno, jer mnogi mogu biti dijagnostikovani ili asimptomatski. Francuska bolnička federacija, koja predstavlja 4.800 bolnica, upozorila je u sredu u izjavi na probleme sa kapacitetima.

Grupa je rekla u izjavi da je potpuno zaključavanje „jedino rešenje“ i da će francuskim bolnicama omogućiti da „uspešno leče sve Francuze, bez obzira da li imaju Covid ili neku drugu ozbiljnu bolest ili su pogođeni ozbiljnom nesrećom“. Francuski „bolnički sistem neće izdržati bez radikalnih mera“ istakao je predsednik federacije Frederic Valletouk  u intervjuu za francusku radio stanicu France Inter, dodajući da se bolnice bore sa manjim brojem medicinskog osoblja u poređenju sa prolećnim vrhuncem. Nemačka je bila pohvaljena zbog svog pandemijskog odgovora tokom prvog talasa, zahvaljujući širokom testiranju i brzom odgovoru na izbijanje, što je pomoglo da stopa smrtnosti od Covid-19 ostane relativno niska – uprkos velikom broju prijavljenih slučajeva. Dok se bori sa drugim talasom, zemlja je primetila da se broj prijema na intenzivnu negu udvostručio, rekla je Merkel. „Želim da kažem šta situaciju čini posebno ozbiljnom … stopa širenja je posebno visoka“, rekla je.

Njeno saopštenje usledilo je nakon sastanka sa liderima 16 nemačkih saveznih država radi razgovora o skoku  slučajeva oboleleih, a Bavarska i Frankfurt uvode i ograničenja koja se kreću od policijskog časa do lokalizovanih zaključavanja. Nemačka je zabeležila rekordnih 14.964 novih dnevnih infekcija u sredu, prema podacima te agencije za kontrolu i kontrolu bolesti Robert Koch Institute. Ukupni broj slučajeva koronavirusa u zemlji sada iznosi 449.275, a broj umrlih 10.098, pokazuju podaci instituta.

foto: printskrin 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar