Krizni štab: Pojačavaju se inspekcijske kontrole u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Uposlednja 24 časa na teritoriji Šumadijskog okruga od testirane 332 osobe, Institut za javno zdravlje Kragujevac registrovao je 110 novozaraženih korona virusom, a od tog broja je 84 Kragujevčana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca.

-Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u epidemiološkom smislu ušli smo u ljubičastu zonu jer ona podrazumeva od 101 do 250 novozaraženih na 100000 stanovnika, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera grada Kragujevca.

Ona je naglasila da „moramo najozbiljnije da shvatimo primenu protivepidemsijskih mera jer je ovo prelomni trenutak kada građani Kragujevca treba da postupaju isto onako kako su postupali u kriznom periodu, a to znači nošenje maski i održavanje fizičke distance u zatvorenom prostoru, pranje ruku, dezinfekcija, dezobarijere“. Sa preko stotinu zaraženih naša je obaveza dodala je, da poslednji put apelujemo na promenu svesti naših sugrađana i doslednu primenu mera propisane Uredbom Kriznog štaba Vlade RS a posebno u delu koji se odnosi na lokalne samouprave u kojima je na snazi vanredna situacija kao i mere propisane od strane gradskog Štaba za vanredne situacije.

Radna grupa Štaba za vanredne situacije kojom koordinira dr Damnjanović će po planu aktivnosti u narednom periodu uz podršku Sanitarne isnpekcije, Policijske uprave sprovoditi inspekcijski nadzor u svim oblastima. To podrazumeva, ne samo kontrolu radnog vremena, već poštovanje distance, primenu protivepidemijskih mera i primenu svih mera gradskog Štaba za vanredne situacije. Ovo je ključni trenutak, poručila je dr Damnjanović kada se uz pojačan protivepidemijski inspekcijski nadzor i kažnjavanja onih koji mere krše može prkinuti dalji lanac širenja ove bolesti.

„Od 27. juna grad Kragujevac je u vanrednoj situaciji na koji se primenjuje član 9a Uredbe o sprečavanju i širenju zarazne bolesti kovid – 19, a od  drugog septembra do danas komunalna isnpekcija i komunalna milicija sprovode pojačan inspekcijski nadzor u tri smene“- kazala je Zorica Avramović, načelnica Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove.

Uz podršku sanitarnih inspektora i ekipa kragujevačke Policijske uprave za 57 dana u kontroli, podneli smo oko 60 prijava protiv onih koji nisu poštovali radno vreme u ugostiteljskim objektima a, oko 70 prijava je podnela sanitarna inspekcija za one koji nisu poštovali epidemijski mere.

„Za ostalo smo imali nalog da opominjemo. Očekujemo izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno Uredbe kojom će komunalna inspekcija i komunalna milicija moći da izriču kazne za prekršaje za građane ili privatne preduzetnike koji ne sprovode mere epidemiološke zaštite, odnosno očekujemo da dobijemo nadležnosti koje je do sada imao samo sanitarni inspektor. Trudićemo se da sprečimo svako nepoštovanje epidemioloških mera i svega što može da dovede u opasnost svakog pojedinca kada je reč o širenju zarazne bolesti Kovid 19- rekla je Avramovićka

ucentar.rs foto: isskg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar