Bravo deco: gimnazijalci iz Kragujevca osvojili medalje na Evropskoj geografskoj olimpijadi!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Za učenike Prve kragujevčke gimnazije Mitra Arsovića, Petra Mihajlovića, Iliju Vitoševića koji su osvojili dve zlatne i bronzanu medalju i bili deo ekipe koja je predstavljala Srbiju na šestoj Evropskoj geografskoj olimpijadi u konkurenciji 15 zemalja i preko sto učesnika osvojila prvo mesto upriličen je prijem u salonu zgrade Gradske uprave. Prijemu su prisustvovali i njihovi profesori koji su ih pripremali za takmičenje Ivana Tomić i Saša Mihajlović, profesori geografije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

-Prva kragujevačka gimnazija studiozno radi na pripremama za takmičenja iz geografije i u tome niže brojne uspehe zadnjih šest godina, kaže Saša Mihajlović, profesor. Do sada smo imali 43 učešća na državnim takmičenjima, 24 osvojene medalje za prvo, drugo i treće mesto, učešće na 10 evropskih olimpijada sa kojih smo doneli četiri zlata i dve bronze i 3 učešća na svetskim olimpijadama – rekao je profesor Mihajlović.

U organizaciji Regionalnog centra za talente i Geografskog fakulteta u Beogradu uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ove godine olimpijada se održala krajem avgusta i prvi put onlajn što takmičari ocenjuju kao interesantno novo iskustvo.

Prema rečima Petra Mihajlovića, „takmičenje je prvi put organizovano onlajn, potpuno novo iskustvo i sve je proteklo u najboljem redu“. Mitar Arsović je već brucoš na ETF-u i kaže „da se zbog ljubavi prema geografiji i uspeha

koje je postigao na takmičenjima već oseća ispunjeno ali da će nastaviti da se time bavi“.

-Medalje su velika satisfakcija i potvrda našeg rada jer smo se intenzivno spremali tokom čitavog letnjeg ra

spusta za takmičenje i prvi smo od 15 zemalja što je veliki uspeh- rekao je Ilija Vitošević.

Govoreći o organizaciji, profesorka Ivana Tomić kaže da se takmičenje održava na engleskom jeziku, da nema literature za pripremu i da je tema celokupna geografija.

-Za razliku od ostalih takmičenja ovo nije u kategoriji razreda i nije samo primena teorije već je reč o veoma kompleksnom takmičenju koje je koncipirano tako da se kroz programske zadatke sagledava znanje i primena znanja, veština, opšteg obrazovanja i kulture sa završnim multimedijalnim testom koji se ranije realizovao kroz terenski rad a ove godine je održan virtuelno- kaže Tomićka i ističe da je jedino timskim radom  moguće postići ovakve rezultate.

 

izvor i foto: informativna služba SGK 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar