Bravo deco: gimnazijalci iz Kragujevca osvojili medalje na Evropskoj geografskoj olimpijadi!

Za učenike Prve kragujevčke gimnazije Mitra Arsovića, Petra Mihajlovića, Iliju Vitoševića koji su osvojili dve zlatne i bronzanu medalju i bili deo ekipe koja je predstavljala Srbiju na šestoj Evropskoj geografskoj olimpijadi u konkurenciji 15 zemalja i preko sto učesnika osvojila prvo mesto upriličen je prijem u salonu zgrade Gradske uprave. Prijemu su prisustvovali i njihovi profesori koji su ih pripremali za takmičenje Ivana Tomić i Saša Mihajlović, profesori geografije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

-Prva kragujevačka gimnazija studiozno radi na pripremama za takmičenja iz geografije i u tome niže brojne uspehe zadnjih šest godina, kaže Saša Mihajlović, profesor. Do sada smo imali 43 učešća na državnim takmičenjima, 24 osvojene medalje za prvo, drugo i treće mesto, učešće na 10 evropskih olimpijada sa kojih smo doneli četiri zlata i dve bronze i 3 učešća na svetskim olimpijadama – rekao je profesor Mihajlović.

U organizaciji Regionalnog centra za talente i Geografskog fakulteta u Beogradu uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ove godine olimpijada se održala krajem avgusta i prvi put onlajn što takmičari ocenjuju kao interesantno novo iskustvo.

Prema rečima Petra Mihajlovića, „takmičenje je prvi put organizovano onlajn, potpuno novo iskustvo i sve je proteklo u najboljem redu“. Mitar Arsović je već brucoš na ETF-u i kaže „da se zbog ljubavi prema geografiji i uspeha

koje je postigao na takmičenjima već oseća ispunjeno ali da će nastaviti da se time bavi“.

-Medalje su velika satisfakcija i potvrda našeg rada jer smo se intenzivno spremali tokom čitavog letnjeg ra

spusta za takmičenje i prvi smo od 15 zemalja što je veliki uspeh- rekao je Ilija Vitošević.

Govoreći o organizaciji, profesorka Ivana Tomić kaže da se takmičenje održava na engleskom jeziku, da nema literature za pripremu i da je tema celokupna geografija.

-Za razliku od ostalih takmičenja ovo nije u kategoriji razreda i nije samo primena teorije već je reč o veoma kompleksnom takmičenju koje je koncipirano tako da se kroz programske zadatke sagledava znanje i primena znanja, veština, opšteg obrazovanja i kulture sa završnim multimedijalnim testom koji se ranije realizovao kroz terenski rad a ove godine je održan virtuelno- kaže Tomićka i ističe da je jedino timskim radom  moguće postići ovakve rezultate.

 

izvor i foto: informativna služba SGK 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.