Šumadinci Milostivna i Branko slave 65 godina braka- bez i jedne svađe!

Te davne 1955.godine Milostivna iz šumadijskog sela Komarice nije ni slutila da će je kupovina sandala odvesti pravo- u brak. I koji eto u sreći i veselju traje i dan danas

Ona je sa drugaricama iz Komarica otišla na vašar u desetak kilometara udaljeni Kragujevac na praznik cara Konstantina i carice Jelene. Bejahu u to vreme sandale u Šumadiji pravi luksuz.

Stevanovići sa sinom 1961. godine

-Da ih ne oštetim i čuvam za neku prigodu izula sam se i krenula nazad u selo bosa. Polako sam zaostajala – priseća se Milsotivna tog sudbonosnog dana.

Branko je bio pravi džentlmen.

Omladina koja je bila u grupi grabila je krupnim koracima ka selu. Sami su tog dana prepešačili put koji im je izgleda i bio zacrtan. Nastavili su da se viđaju a Milostivna kaže da su se uzeli neku nedelju posle Male Gospojine.

I od tada sve- zajedno.

Obrađivali su zemlju, tvrdu i posnu poratnih godina- kolima i volovima.. Mučili se da decu izvedu na pravi put…

-I sve dogovorom. Ako su ljudi normalni lako se dogovore. Imala sam sreće da je Branko blage naravi- priča kroz smeh Milostivna. Ona kaže da je tu i tajna braka bez trzavica, svađa…

Milostivna sa potomcima pre nekoliko godina...

-Mi smo imali svako svoj novčanik ali i svako svoje obaveze. Zna se šta je za u kuću, šta je za ulaganje. I ne mešamo se jedno drugom. Jedino su nemire drugi unosili, dugo je vreme za nama, bilo je i toga. Ali to su nesuglasice. Sednemo, pojasnimo se i teraj dalje- priča nam Milostivna.

I danas kada Branko ima 92, a ona 88 godina svako jutro popiju rakijicu, dogovore se oko poslova. Imaju dvoje dece, sedmoro unučadi i 12 praunuka.

I imaju planove.

Milostivna održava ne baš malu bašticu oko kuće, a Branko iako mu je ugrađen kuk i dalje je živahan i radan.  Da ukućani ne vide izmigolji se i ode da ručno kosi svoje livade. A one, te livade i šljivici kriju njihovu ljubavnu tajnu koju samo u Šumadiji može da ispiše samo- život!

ucentar.rs foto: privatna arhiva 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.