Na današnji dan umro je najveći Srbin!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan 1915. ranama zadobijenim nekoliko dana ranije, podlegao je legendarni major Srpske vojske i četnički vojvoda Voja Tankosić. Od svih podviga legendarnog ratnika najupečatljiviji je onaj koji je učinio na karauli Merdare u Prvom balkanskom ratu. Tada je Tankosić sa svojim Lapskim četničkim odredom, ne čekajući komandu, napao neprijatelja. Nakon tri dana borbe njegovi vojnici prvi su ušli u Prištinu. Za ovaj podvig unapređen je u čin majora i odlikovan Karađorđevom zvezdom.
Koliki ugled u vojsci i narodu je imao Tankosić i koliko su kasniji napeprijatelji, Austro-Ugari, u okviru priprema za napad na Srbiju zazirali od njega najbolje se vidi u činjenici da je hapšenje majora Tankosića „bez ikakvog odlaganja“ deo poznatog ultimatuma koji je usledio posle atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu.
Ovaj zahtev je bio opravdan jer se pokazalo da je Voja Tankosić zaista pružio logistiku atentatorima, lično ih obučio i prebacio u Bosnu. Poznato je da je Gavrilu Principu lično Tankosić predao oružje za atentat koji je neposredno srušio tri carstva.
U Prvom svetskom ratu Tankosić komanduje Dobrovoljačkim odredom u Beogradu. Na njegovo insistiranje u odredu se našla i Milunka Savić. Iz prvih dana rata poznata je njegova akcija tajnog prebacivanja u Zemun, zarobljavanje neprijateljske straže i isticanje srpske zastave na neprijateljskom položaju.
Krajem 1915. Tankosić komanduje bataljonom i štiti odstupnicu glavnine. U borbi kod Velikog Popovića biva smrtno ranjen gelerom od granate. Na današnji dan u svojoj 35. godini podleže ranama u Trsteniku.
Nakon pada Trstenika okupacione vlasti su naredile ekshumaciju kako bi se uverile da je Voja Tankosić zaista mrtav.
Telo Voje Tankosića od 1922. godine počiva u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Na kamenoj ploči piše… „Vojislav Tankosić, major i četnički vojvoda, poginuo u Velikom evropskom ratu braneći čast i slobodu srpstva.
Ispod su uklesani stihovi…
„Venac besmrtne slave
srpska ti vila plete,
nad tvojim grobom Vojo,
komutske plaču čete.“


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar