Na današnji dan umro je najveći Srbin!

Na današnji dan 1915. ranama zadobijenim nekoliko dana ranije, podlegao je legendarni major Srpske vojske i četnički vojvoda Voja Tankosić. Od svih podviga legendarnog ratnika najupečatljiviji je onaj koji je učinio na karauli Merdare u Prvom balkanskom ratu. Tada je Tankosić sa svojim Lapskim četničkim odredom, ne čekajući komandu, napao neprijatelja. Nakon tri dana borbe njegovi vojnici prvi su ušli u Prištinu. Za ovaj podvig unapređen je u čin majora i odlikovan Karađorđevom zvezdom.
Koliki ugled u vojsci i narodu je imao Tankosić i koliko su kasniji napeprijatelji, Austro-Ugari, u okviru priprema za napad na Srbiju zazirali od njega najbolje se vidi u činjenici da je hapšenje majora Tankosića „bez ikakvog odlaganja“ deo poznatog ultimatuma koji je usledio posle atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu.
Ovaj zahtev je bio opravdan jer se pokazalo da je Voja Tankosić zaista pružio logistiku atentatorima, lično ih obučio i prebacio u Bosnu. Poznato je da je Gavrilu Principu lično Tankosić predao oružje za atentat koji je neposredno srušio tri carstva.
U Prvom svetskom ratu Tankosić komanduje Dobrovoljačkim odredom u Beogradu. Na njegovo insistiranje u odredu se našla i Milunka Savić. Iz prvih dana rata poznata je njegova akcija tajnog prebacivanja u Zemun, zarobljavanje neprijateljske straže i isticanje srpske zastave na neprijateljskom položaju.
Krajem 1915. Tankosić komanduje bataljonom i štiti odstupnicu glavnine. U borbi kod Velikog Popovića biva smrtno ranjen gelerom od granate. Na današnji dan u svojoj 35. godini podleže ranama u Trsteniku.
Nakon pada Trstenika okupacione vlasti su naredile ekshumaciju kako bi se uverile da je Voja Tankosić zaista mrtav.
Telo Voje Tankosića od 1922. godine počiva u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Na kamenoj ploči piše… „Vojislav Tankosić, major i četnički vojvoda, poginuo u Velikom evropskom ratu braneći čast i slobodu srpstva.
Ispod su uklesani stihovi…
„Venac besmrtne slave
srpska ti vila plete,
nad tvojim grobom Vojo,
komutske plaču čete.“


Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.