Na današnji dan dogodilo se mnogo toga značajnog

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Jedna od najkontroverznijih ličnosti srpske istorije Vuk Branković, umro je na današnji dan 1397.
Na današnji dan, 6. novembra 1494. rođen je turski Sultan Sulejman veličanstveni. Njegov prvi osvajački pohod rezultirao je padom Beograda u turske ruke 1521. godine. U istoriji je ostao zabeležen kao „zakonodavac“.
Reformator srpskog jezika i tvorac Azbuke, Vuk Stefanović Karadžić, rođen je 1787.
Istog dana, 1860. na dužnost predsednika SAD stupio je Abraham Linkoln. Tri godine kasnije Linkoln oslobađa robove i ukida ropstvo. Tokom njegovog mandata trajao je Američki građanski rat od 1861. do 1865. u kom je Unija severnih država pobedila robovlasnički jug. Šest dana po završetku rata predsednik Linkoln ubijen je u atentatu u pozorišnoj loži.
U Kopenhagenu 1906. osnovan Nordisk film, najstarija filmska kompanija na svetu koja i danas radi.
U Južnoj Africi 1913. uhapšen Mahatma Gandi.
Istog dana 1914. Austro-Ugarska zauzima Beograd.
Napadom na Zimski dvorac u Moskvi, 1917. počela Oktobarska revolucija (Julijanski kalendar) Revolucijom je zbačena dinastija Romanov, car i njegova porodica su pobijeni a Rusija upada u jedan od najmračnijih perioda svog postojanja, komunističku tiraniju.
Republika Poljska osnovana je na današnji dan 1918.
Na današnji dan 1932. rođen je jedan od najboljih izvođača srpske narodne muzike, Predrag Gojković Cune.
Komunistički zločinac Slobodan Penezić Krcun, predsednik Izvršnog veća SR Srbije i nekadašnji komandant zloglasne OZNE, poginuo je 1964. u saobraćajnoj nesreći. Jedna od teorija je da je automobil u kojem je poginuo bio sabotiran i da je ceo događaj međusobni obračun za prevlast između komunističkih vođa
ucentar.rs


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar