Tužna sudbina braće Kragović Mihajla i Dimitrija iz Kragujevca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Oba brata Mihajlo koji ima devet godina i Dimitrije, pet godina rođena su kao zdrava deca. Onda im je bolest uzela detinjastvo, a njihovim roditeljima sve drugo -do borbe da im operacijama pomognu da budu kao svoji vršnjaci 

Mihajlo je rođen 2011 godine, deset dana posle termina. Ocenjen je ocenom osam, imao je tri puta obavijen pupčanik oko vrata, prisećaju se roditelji.

-Njegovo zdravstveno i motoričko stanje je praćeno i u sedmom mesecu kreću motorički problemi. Pretragama pedijatra, fizijatra uočavaju generalizovanu hipotoniju. Rađene su sve analize, nema gde nismo išli. Četiri i po godine nismo uspeli da saznamo uzrok hipotonije- pričaju roditelji.

Mihajlo je upisan u vrtić u razvojnu grupu. Svakodnevni rad sa stručnjacima dovodi po poprilično dobrog stanja.

-Umeo je da sedi i da se gura po sobi, igra autićem, sve razume, izgovara par reči. Odlazio je na ekskurzije – pričaju  upućeni u lečenje. Znaju da je Mihajlo divan topao dečak, nasmejan i pun života. Da zaslužuje šansu. Ali nikada neće zaboraviti dan na Svetog Nikolu 2015. godine.

Mihajlo dobija prvi napad…

Odvode ga na pedijatriju KC Kragujevac. Ostaje na intezivnoj nezi. Jedna strana tela mu je non stop podrhtavala, napade nisu uspeli da mu prekinu. Roditelji saznaju da ima Encefalit-Herpes virus na mozgu i moždanoj kori. Prolazi i  mesec od napada, a njegovo stanje sve više i više pogoršava. Svi mogući lekovi mu nisu pomogli. Pluća su bila u sve gorem stanju. Sekret je obuhvatio veći deo pluća, temperatura, ishrana preko sonde, bakterije… Hitnom intervencijom bronhoskopije na Instituta za majku i dete uspevaju da mu spase život. Mihajlo je bio na institutu četrdeset i tri dana.

-Lekari su učinili sve moguće da preživi, a napade su zaustavili. Dobio je neurološku terapiju, koju je kasnije dugo koristio. Kako je njegovo stanje bilo na kontrolama doktorka je bila zadovoljna. Sa četiri i po godine je imao samo deset kilograma. Hranili su ga na sondu osam meseci, a kasnije je ugrađen PEG. Napredovao je u kilaži. Ali na žalost, sve što je Mihajlo bio, znao i umeo je nestalo-kažu nam roditelji.

Sada ne sedi, ne prati pogledom, kičma je mnogo kriva, noge, kuk… Ali, roditelje raduje njegov osmeh, pogled koji je čist, srećan, pun ljubavi i topline.

Nehranjenjem na usta, vilica se znatno derfomisala. Povremeno ga odvode u školu gde je upisan, jer je prvi kontakt sa njegovom učiteljicom bio emotivan.

Dimitrije je rođen 06.novembra 2015. godine, sa ocenom devet i uzetim matičnim ćelijama iz pupčanika.

-Svi su bili srećni što će Dimitrije biti i podrška svom bratu. Mesecima su ga lekari pratili i bilo je sve u redu.  Primećeno je da Dimitrije ne može nogicama da se odupire. Urađen je genski test i uzorci su poslati u Barselonu- nastavljaju o svojoj životnoj drami roditelji dečaka.

Rezultat iz Barselone stiže u maju 2017. godine, gde se saznaje dijagnoza – Leberova hereditarna optička neuropatija. Oba dečaka, ali i majka imaju mutaciju gena. Dimitrije u osamnaestom mesecu dobija meningitis i prolazi kroz apsolutno sve kao i Mihajlo. On je mentalno i motorički mnogo lošije prošao od brata. Takođe mu je pre dve godine ugrađen PEG da bio mogao da se hrani. Ne hoda, ne prati pogledom, motorički je vrlo loš. Dijagnoza je teška i progresivna, mišići slabe, atrofiraju, a oba dečaka koriste metaboličku terapiju.

Mihajlu i Dimitriju su neophodna sredstva za transplantacije matičnim ćelijama, rehabilitacije, fizikalne terapije, za banjsko lečenje, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, operaciju peta, ortopedska pomagala, kao i za smeštaj i putne troškove. Fondacija Budi human je pokrenula i akciju. Ako Bog da da se samo sve prikupi na vreme.Za Mihajla i Dimitrija! Budimo humani!

Pomozimo Mihajlu i Dimitriju!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 889 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human889 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766420-77

Uplatom na devizni račun: 160600000076628594
IBAN: RS35160600000076628594
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar