Na današnji dan dogodila se Kristalna noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 9. novembra 1938.  takozvana Kristalna noć najavila  je za čovečanstvo tragične godine najstrašnijih stradanja, progona, razaranja… Organizujući masovno paljenje sinagoga, porodičnih domova Jevreja, njihovih banaka, trgovina… Nacisti su praktično započeli najveći genocid u istoriji sveta – Holokaust.
Sam događaj bio je ranije isplaniran. Čekao se povod. Nacisti ga za  Kristallnacht prepoznaju u događaju koji se odigrao u Parizu, dva dana ranije kada je Heršel Grinspan, nemački Jevrejin koji je prebegao u Francusku, ubio sekretara nemačke ambasade u toj zemlji Ernsta fon Rata.
U sinhronizovanoj akciji u većini nemačkih gradova uništeno je 1574 sinagoga, na desetine jevrejskih grobalja i nebrojano radnji. Više od 20.000 Jevreja je uhapšeno i odvedeno u logore, mnogi su izgubili živote jer su pretučeni na smrt ali taj broj nikada nije utvrđen. Reakcije demokratskog sveta uglavnom su svedene na verbalne osude a SAD su povukle svog predstavnika u Berlinu. Ironije radi, Jevreji su kolektivno osuđeni na kaznu od jedne milijarde maraka kako bi se sanirala materijalna šteta. Zanimljivo je da se termin „Kristallnacht“ u Nemačkoj uglavnom menja izrazom „Pogromnacht“ – „Noć pogroma“ jer postoji konsenzus da je originalni i prepoznatljiv naziv ovog tragičnog događaja previše eufemističan.
Od ostalih događa koji su vezani za današnji dan, 9. novembar izdvajamo…
Napoleon Bonaparta 1799. zbacio Direktorijum i kao Prvi konzul postao stvarni vladar Francuske.
Istog dana 1818. rođen je pisac Ivan Sergejevič Turgenjev jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Turgenjev se smatra prvim ruskim piscem koji je za života stekao evropsku popularnost.
Autor himne Bože pravde Davorin Jenko rođen je na današnji dan 1835. Jenko je bio član Srpske kraljevske akademije i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu.
Francuski državnik Šarl de Gol umro je na današnji dan 1970.
Građani Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti, 1991. ogromnom većinom glasova na referendumu izrazili želju da ta republika ostane u okvirima Jugoslavije.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar