EPS na pisanje ucentar.rs tvrdi: NETAČNO JE DA KOLUBARA PRODAJE LOŠ UGALJ!

Služba za informisanje JP Elektroprivrede Srbije povodom izjave Vigora Majića, direktora Istraživačke stanice Petnica da se u Srbiji prodaje ugalj lošeg kvaliteta koji ima puno gline i koji prodaje „ugljarska mafija“ poslala je svoje reagovanje koje prenosimo intgralno: 

 

„Poštovani,

u nastavku vam šaljemo informaciju JP EPS povodom teksta u kojem ste objavili neosnovane tvrdnje o kvalitetu uglja.

Izneo teško optužbe: Vigor Majić

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ odbacuje optužbe da prodaje ugalj lošeg kvaliteta koji utiče na povećanje zagađenosti vazduha, Ogranak Rudarski basen „Kolubara” nikada građanima i firmama nije prodavao jalovinu sa visokim procentom gline.
RB „Kolubara” posluje sa kupcima uglja koji prilikom potpisivanja ugovora  dobijaju i dekleraciju za asortiman uglja koji pojedinačno kupuju. Svaki asortiman uglja ima posebnu deklaraciju, a takođe svakodnevno se u akreditovanoj laboratoriji radi uzorkovanje i analiza proizvoda.
Svaki kupac uglja ima mogućnost da reklamira proizvod ako isporučeni ugalj ne odgovara standardima po deklaraciji. Komisija Ogranka RB „Kolubara“ reaguje po upućenoj reklamaciji i odlazi do kupca na proveru. O zadovoljstvu kupaca kvalitetom uglja koji se isporučujе iz RB „Kolubara” najbolje svedoči podatak o minimalnom procentu reklamacija nakon dostave na adresu, kao i velika potražnja za našim proizvodom na tržištu. Redovno se pripremaju i izveštaji o reklamiranim količinama. Na osnovu isporuke sušenog uglja procenat odobrenih količina reklamacija u odnosu na ukupno isporučenu za prvih devet meseci 2020. godine je 0,05 odsto, a za isti period odobrenih reklamacija na osnovu isporučenog sirovog uglja je 0,1 odsto.
Ogranak RB „Kolubara“ prodaje ugalj svih asortimana transparentno i javno, putem javnih poziva, posebno za svaku kategoriju kupaca. Većina kupaca prijavljuje se za kupovinu sušenog uglja, asortiman komad i komad – kocka i  sirovog komada. Najveći broj domaćinstava upravo koristi te vrste uglja. Ogranak RB „Kolubara“ radi anketiranje zadovoljstva kupaca i ocene su pozitivne.
Navodi o lošem kvalitetu uglja kao uzroku zagađenja su paušalno iznete tvrdnje bez ikakvih dokaza. Da bi se utvrdio uzrok nekog zagađenja, a posebno aero-zagađenja, potrebne su analize kvaliteta vazduha i praćenje tih rezultata kroz vreme. To rade relevantne institucije, nadležne za zaštitu životne sredine. Pre plasmana kupcima, ugalј prolazi kroz suvu separaciju čime se u najvećoj meri oslobađa od svih primesa.

S poštovanjem,
Sektor za odnose s javnošću JP EPS​ „.

ucentar.rsA evo i teksta koji smo juče objavili u kojima je direktor Istrađivačke stanice Petnica izneo teške optužbe:

Direktor „Petnice“ tvrdi: „Truje nas ugljarska mafija!“ (video)

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.