Supertaletovani Ognjen iz Gornje Trnave kod Topole slika od 4 godine

Za Ognjena Prokića iz Gornje Trnave će se- ubeđeni smo tek čuti! Još sa nepunih četiri godina života gledajući crtane filmove rešio je da svoje likove ovekoveči sam- crtajući ih običnom olovkom, flomasterom, čime je stigao…

Na papiru se odmah video talenat,  isprva grubim potezima, a posle sve lepršavijim i slobodnijim kako valjda samo dete zna da naslika.

Ognjen sa majkom

-Mnogi su uočili talenat. Ali ja i suprug nismo hteli ništa da forsiramo, želeli smo da ima svoje detinjstvo bez obaveza, pa šta Bog da. Kada je krenuo u školu učiteljica je odmah primetila talenat. Međutim, nije bilo likovnih radionica nigde u blizini- priča nam majka Goca.

Vremenom sa portreta likova i crtaća Ognjen prelazi da crta ikone. I što je zamiljivo crta isključivo olovkom, tek ponekad rapidom.

Kaže da ne zna odakle se stvorila ljubav prema ikonama. Došlo je samo od sebe. Prva inspiracija mu je slavska ikona koja se u ovoj domaćinskoj šumadijskoj kući nikada nije skidala sa zida.

Prvi rad u četvrtoj godini

-Trenutno ide u šesti razred Osnovne škole „Milutin Jelenić“ u Gornjoj Trnavi kod Topole. Za sada ide samo na redovne časove likovne kulture, a za dalje imamo u planu da nađemo nekoga  da radi sa njim- kaže majka Goca.

Trenutno Ognjen slika ikonu blaženopočivšeg Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja, koji se na današnji dan upokojio.

Inače, Ognjen nije krenuo u neku likovnu radionicu, kao što smo pomenuli iz prostog razloga što u selu gde živi nema ni jedne u blizini. Za freskopisanje je još rano, mada postoji jedan znalac ovog zanata koji bi radio sa njim kada dođe vreme. Za freskopisanje je još uvek rano. On je i prepoznao beskrajni talenat ovog dečaka. A do tada, sigurni smo Ognjen će pronaći svoj put da u budućnosti radi ono što najviše voli i što se vidi na njegovim freskama.

ucentar.rs

 foto galerija: Radovi Ognjena Prokića 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.