Na dedovini sam samcijat napravio etno selo DESPOT

U Donjem Milakovcu pored reke Gruže Jovan Pavlović (33) sam je napravio etno selo. Tu u blizini Vitanovca, na dedovini gde je kako kaže provodio najlepši period detinjstva od uplaženog imanja i posrnulih kuća krenuo je kamen po kamen…  Krstio ga je Despot, po svom sinu.

Etno selo DESPOT

-Svako ima neku svoju životnu priču. U nekom periodu dogodile su se neke ružne i tragične stvari.  A i svi treba da se odužimo rodnom kraju na ovaj ili onaj način. Tako se sve nekako spojilo da krenem ni iz čega- priča nam Jovan koji je sada u završnoj fazi svog, kako kaže-utočišta.

A trebalo je zasući rukave, često biti i kreativan. Ovde u donjoj Gruži kojoj samo lepota ne manjka … Istoimena reka žubori na svega nekih 200 metara, krči svoj put ka Moravi.. Jovan ima planova da sve ovo nadogradi. Da izradi katune, restaurira stare brvnare i kuće, i da napravi bazen… Sad kada je dovde došao može da računa i na subvenciju države.

-Važna je volja. Nas Gružana ima svuda po svetu. Svi smo otišli trbuhom za kruhom odavde. Ni sam ni sam slutio da ću doći dovde, kada sam počeo da sređujem vrzine. Bitno je da će i ovde ljudi imati blizu da prodaju svoje proizvode sir, kajmak, meso, dimljenu pršutu.. Ovde nema šta da zagadi sredinu- priča Jovan pun planova. Inače, on je diplomirani ekonomsta. Znanje sa fakulteta primeniće i ovde.

Kaže da su mu se pričajući sa meštanima i rodile nove ideje. Domaća rakija, sokovi, vino..

-Moramo da se probudimo i otvorimo oči. Šumadija nam je prebogata a nestaje. Do nas je- zaključuje Jovan.


 

Informacije o DESPOTU

 

Ovakvi projekti svuda u svetu su apsolutni hit. Etno selo DESPOT nalazi se na svega 35 kilometara od Kragujevca na magistralnom putu ka Kraljevu. Ko želi da ga poseti sve bliže informacije može  dobiti na telefon

065 3581716

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.