NS u Kragujevcu oplela po glavnom urbanisti: „Tražio da mu zaposle ženu“!

Narodna stranka u Kragujevcu smatra da urbanizam ima ogromnu ulogu u razvoju jednog grada, pa tako, i mesto glavnog gradskog urbaniste predstavlja jednu od najznačajnijih funkcija u gradu. Svedoci smo postavljenja Ivana Markovića na funkciju glavnog gradskog urbaniste, a da on pri tome ne ispunjava ni formalne uslove za tu funkciju, dok je njegov ugled, prema našim saznanjima, opterećen prethodnim aferama, kaže se  sasopštenju ove stranke.

Dašić da pažljivo bira saradnike, kažu iz NS

-Licencu poseduje ne duže od dve godine, dok je radno iskustvo sticao u dva privatna biroa za projektovanje, koja su inače u vlasništvu njegovog tasta. Iz dostupne biografije se ne vidi da ima reference iz urbanističkog planiranja.
S druge strane, Zakon o planiranju i izgradnji u članu 51 kaže da glavni gradski urbanista može biti licencirani arhitekta, odnosno, arhitekta urbanista sa najmanje deset godina radnog iskustva u stručnoj oblasti arhitektura, odnosno, užoj stručnoj oblasti urbanizam-podsećaju narodnjaci.
GO Narodne stranke u Kragujevcu „zahteva od Gradonačelnika da pažljivo proveri i obavesti javnost da li je Ivan Marković smenjen sa mesta predsednika NO JP Urbanizam zbog zloupotrebe službenog položaja, a direktor JP „Urbanizam „kažnjen od strane Agencije za borbu protiv korupcije zbog trgovine uticajem, jer je novoizabrani gradski urbanista za vreme dok je bio predsednik NO JP Urbanizam, zahtevao da mu se zaposli supruga, iako JP Urbanizam već ima projektante sa licencom“?
-Takođe postavljamo pitanje gradskim čelnicima, kao i odbornicima u Skupštini grada koji su glasali za ovaj predlog, da li je novoizabrani gradski urbanista u sukobu interesa jer njegova supruga poseduje biro za projektovanje koji je u aktivnom statusu kod Agencije za privredne registre. Narodna stranka se zalaže za potpunu transparentnost u radu, poštovanje zakona i stavljanje interesa grada i samih građana ispred bilo kakvih političkih i privatnih interesa. Kada budemo bili u prilici da upravljamo gradom, na ovako važna mesta biće birani ugledni i stručni ljudi, sa iskustvom, bez obzira na starnačku pripadnost-kaže se u saopštenju Narodne stranke u Kragujevcu.

ucentar.rs 

22 Comments

 1. Mica
  25/11/2020 - 2:14 pm

  Narodna stranka treba da razmisli i sve proveri pre nego vam daje ovakva saopštenja vrlo tendeciona i bez malo bezobrazna , mladost je prednost,još stručnost to treba za glavnog arhitektu Kragujevca nepotkupljen stručan i nadasve radan svaka čast na izboru ovog čoveka za glavnog arhitektu.

  Reply
 2. Анонимни
  25/11/2020 - 4:37 pm

  Dragi čelnici narodne stranke dali vam je smetalo ili bolje rečeno zašto vam nije smetalo??kada je predhodni glavni arhitekta Saša Nenkovic svo vreme dok je bio glavni arhitekta imao svoj biro za projektovanje, i svi znaju da nijedan projekat nije mogao da prodje ako Nenkovic nije projektant preko svoje poturene projektantske kuće, to iz branše projektanata svi znaju. Primer prostor izgrađen ispred hotela kragujevav .dali vam takvi urbanisti trebaju??.

  Reply
 3. Zoki
  25/11/2020 - 4:37 pm

  Dragi čelnici narodne stranke dali vam je smetalo ili bolje rečeno zašto vam nije smetalo??kada je predhodni glavni arhitekta Saša Nenkovic svo vreme dok je bio glavni arhitekta imao svoj biro za projektovanje, i svi znaju da nijedan projekat nije mogao da prodje ako Nenkovic nije projektant preko svoje poturene projektantske kuće, to iz branše projektanata svi znaju. Primer prostor izgrađen ispred hotela kragujevav .dali vam takvi urbanisti trebaju??.

  Reply
 4. Nevena
  25/11/2020 - 5:53 pm

  Niko ne sme da objavi neku vest a da nije proverena. Narodna stranka sigurno ima činjenice kad su ovo objavili i svaka im čast, ali verovatno čekaju da se oglasi Dašić. Ako ga i ostavi na funkciji, što će biti samo šteta po gradjane Kragujevca , svaki dan će biti zabeležen kao dan kojim taj Marković sa Dašićevim odobrenjem protivzakonito obavlja funkciju. Nije u pitanju gradski arhitekta kako pominje neko ko brani Markovića, a ko se potpisao kao Mica, jer se ne postavlja arhitekta nego urbanista, a to su dva različita posla. Dašić ako poštuje Zakon i drži do morala ljudi oko njega, treba da smeni ovog čoveka odmah ako je bar deo istina, a ako je sve istina treba i da odgovara ! Ako ga ne smeni samo pokazuje da će i on da mulja ali sa svojim ljudima koji čak imaju manje iskustva od Radomirovih !!!

  Reply
  • Daca
   27/11/2020 - 6:24 pm

   Šta su dva odvojena posla???
   Pa zar urbanista nije arhitekta i obratno…opet lupetate…

   Reply
 5. Majda
  25/11/2020 - 7:53 pm

  Glavni urbanista grada može da bude samo neko ko je radio urbanističke planove za grad i to piše u Zakonu. Gradonačelnik Dašić sad treba da pokaže da li poštuje ili ne poštuje Zakone. Taj čovek sa slike je totalni anonomus i može se pročitati iz njegove biografije da se samo muvao po Nadzornim odborima za pare, nije napisano da je ikada rukovodio nekim planom a treba da prati izrade planova. Prvi posao u državnom preduzeću dobio 2015. i piše da je sada zadržao posao u Elektrošumadiji i da će mu hobi biti Glavni urbanista, što je velika sramota za grad ! Gradonačelniče Dašiću, zašto trošite pare gradjana na ljude koji ne ispunjavaju uslove po Zakonu, nemaju iskustva i koji su samo željni funkcija! To u Evropi nikada ne bi bilo moguće ! Bravo za Borisa Hermana i Narodnu stranku koji su jedini pokrenuli ovo važno pitanje od kojeg zavisi razvoj grada ! Nećemo da gradom upravljaju neznalice i trgovci uticajem !

  Reply
  • Анонимни
   25/11/2020 - 11:03 pm

   Po napred navedenom tekstu, Narodne stranke, moze se izvuci, samo pogresan zakljucak, o liku i delu G Ivana Markovica dia, a treba se upitati i zasto ? Tekstopisac Narodne stranke, iznosi citav niz ne proverenih i ne tacnih informacija, i to cini tendenciozno, u ime i za racun nekoga i necega. Kad neko ovako, ne provereno, iznosi ne istine, treba reci da vrsi i tesku zloupotrebu, jer se ovde javnost obmanjuje.Tacno je, da je G Ivan Markovic dia, fakultetske studije zavrsio u roku i diplomirao sa prosecnom ocenom 10, i to na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog Univerziteta. Tacno je, da je i njegova zena Gdja Maja Miljojkovic Markovic dia, isto tako bila uspasan student, kao i tast G Ivana Markovica, G Zoran Miljojkovic dia. Kako uspesni na fakuletu i u struci, tako su, G Zoran Miljojkovic dia i Gdja Maja Miljojkovic Markovic dia, bili i ostali uspesni i posveceni svojoj struci i svom porodicnom projektnom birou. Sad treba poverovati, tekstopiscu Narodne stranke, kako je sa pozicije Predsednika UO Direkcije za urbanizam, G Ivan Markovic dia, zahtevao od rukovodstva Direkcije za urbanizam, zaposlenje svoje supruge Gdja Maje Miljojkovic Markovic, da ista iz svoje uspesne firme predje sa zaposljenjem u Direkciju za urbanizam, i to u periodu kad se nije isplacivala plata . Upravo je bilo suprotno. Inicijativa za uposljavanjem Gdja Maje Miljojkovic Markovic dia, dosla je iz Direkcije za urbanizam, za uposlavanjem struke u povecanom obimu poslova koje je Direkcija preuzimala . Kako je g Ivan Markovic dia u svojstvu Predsednika UO Direkcije, ostao dosledan svojim moralnim nacelima, tako je u vrsenju strucne kontrole nadzora nad radom i poslovanja Direkcije za urbanizam, ukazao i na ne pravilnosti u radu Direkcije za urbanizam, a kad po istim nije bilo razumevanja da se iste otklone, G Ivan Markovic dia, ostavku je podneo bivsem Gradonacelniku. To je Tacno i to je istina, i to trba da se zna . Sto se tice ostalog, samo treba reci, da je nas Gradonacelnik G NIKOLA DASIC, svakako upoznat sa kompletnim CV-jem G Ivana Markovica dia, a tako i sa rezultatima rada u struci i sveukupnim radom i doprinosom u SNS stranci . Bravo za SNS stranku, Bravo za Gradonacelnika G Nikolu Dasica, Bravo za izbor G Ivana Markovica za Glavnog Gradskog Urbanistu.

   Reply
  • Sumadinac
   25/11/2020 - 11:14 pm

   Po napred navedenom tekstu, Narodne stranke, moze se izvuci, samo pogresan zakljucak, o liku i delu G Ivana Markovica dia, a treba se upitati i zasto ? Tekstopisac Narodne stranke, iznosi citav niz ne proverenih i ne tacnih informacija, i to cini tendenciozno, u ime i za racun nekoga i necega. Kad neko ovako, ne provereno, iznosi ne istine, treba reci da vrsi i tesku zloupotrebu, jer se ovde javnost obmanjuje.Tacno je, da je G Ivan Markovic dia, fakultetske studije zavrsio u roku i diplomirao sa prosecnom ocenom 10, i to na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog Univerziteta. Tacno je, da je i njegova zena Gdja Maja Miljojkovic Markovic dia, isto tako bila uspasan student, kao i tast G Ivana Markovica, G Zoran Miljojkovic dia. Kako uspesni na fakuletu i u struci, tako su, G Zoran Miljojkovic dia i Gdja Maja Miljojkovic Markovic dia, bili i ostali uspesni i posveceni svojoj struci i svom porodicnom projektnom birou. Sad treba poverovati, tekstopiscu Narodne stranke, kako je sa pozicije Predsednika UO Direkcije za urbanizam, G Ivan Markovic dia, zahtevao od rukovodstva Direkcije za urbanizam, zaposlenje svoje supruge Gdja Maje Miljojkovic Markovic, da ista iz svoje uspesne firme predje sa zaposljenjem u Direkciju za urbanizam, i to u periodu kad se nije isplacivala plata . Upravo je bilo suprotno. Inicijativa za uposljavanjem Gdja Maje Miljojkovic Markovic dia, dosla je iz Direkcije za urbanizam, za uposlavanjem struke u povecanom obimu poslova koje je Direkcija preuzimala . Kako je g Ivan Markovic dia u svojstvu Predsednika UO Direkcije, ostao dosledan svojim moralnim nacelima, tako je u vrsenju strucne kontrole nadzora nad radom i poslovanja Direkcije za urbanizam, ukazao i na ne pravilnosti u radu Direkcije za urbanizam, a kad po istim nije bilo razumevanja da se iste otklone, G Ivan Markovic dia, ostavku je podneo bivsem Gradonacelniku. To je Tacno i to je istina, i to trba da se zna . Sto se tice ostalog, samo treba reci, da je nas Gradonacelnik G NIKOLA DASIC, svakako upoznat sa kompletnim CV-jem G Ivana Markovica dia, a tako i sa rezultatima rada u struci i sveukupnim radom i doprinosom u SNS stranci . Bravo za SNS stranku, Bravo za Gradonacelnika G Nikolu Dasica, Bravo za izbor G Ivana Markovica za Glavnog Gradskog Urbanistu.

   Reply
 6. Zeljko milenkovic
  25/11/2020 - 11:50 pm

  Licno poznajem coveka koji zasluzuje znanjem i radom mesto glavnog urbaniste. Pustite sitne price, Ivan ce se dokazati u svakom smislu. Zelim mu puno uspeha. Tamo neki sitni politicki poeni su ipak samo sitno zlobni.

  Reply
 7. Nena
  26/11/2020 - 1:09 am

  Ko bre da bude glavni i kome ??? Pa taj Marković ne zna ni šta je urbanizam, sem da je to nešto gde ženi može da nabaci posao. Mogu da negoduju i gradjani i stranke, a Dašića to zanima ko lanjski sneg. Taj ne smenjuje svoje partijske i ne zanima ga opozicija i šta imaju protiv njega, jer je isti ko Radomir. Da je pametan, ko što nije, zvao bi stvarno nekog ko zna, al je odlučio da on pametuje i daje naredjenja Markoviću, koji mora da ga sluša jer je neznalica. Ista šema kao i kod Radomira samo sa mnogo lošijim kadrom. Dašić samo deluje da poštuje red i želi kvalitet, a kad postavlja takve ko taj Marković onda mu ne treba ništa verovati !

  Reply
 8. Daca
  26/11/2020 - 10:08 am

  Ljudi za ovako iznešene neistine i laži, može na sud da se ide…lično znam da Ivan ima Potvrdu bivše direktorke M.Ćirić i što je još bitnije da je radio na Planovima…PDR dela naselja Stanovo,PDR deo ulice Kraljevačkog bataljone, PDR dela naselja Stara Radnička Kolonija…i to još 2010. i 2011.godine jer inače nebi ni mogao da dobije Licencu Odgovornog urbaniste.Nemojte da klevetate kolegu jer je apsolutno njegov izbor opravdan…mada ako vidite i ko ga napada, normalno je zašto i ne reaguje jer uporno tražite reakciju i gradonačelnika…Treba da Vas tuže!!!

  Reply
 9. Goca
  26/11/2020 - 2:14 pm

  Ako je Marković radio na planovima 2010. i 2011. kako neki pišu, njegovo ime mora da piše u dokumentaciji. On sam nije napisao u biografiji da je ikada radio u Direkciji za urbanizam , a ako u planovima piše njegovo ime, morao je da ih radi po Ugovoru. Ako nema Ugovor da je radio za Direkciju a potpisivan je, onda je to zloupotreba položaja za direktorku Ćirić koju pominješ. Ako su mu naknadno upisali da je učestvovao dok je bio Predsednik Nadzornog Odbora u JO Urbanizam, to je njegova zloupotreba funkcije i onog ko je potpisao takvu preporuku za licencu. To će biti OZBILJAN dokaz da SE LAŽNO PREDSTAVLJA i da ima lažnu licencu! Neka sve to proveri NS kao javnu informaciju i izgleda pa će neko svakako ozbiljno da odgovara pored Markovića. Markovića ste sa takvom odbranom samo uvalili u još veću nevolju! Dašić neka sam prosudi šta mu podmeću i ko ga predstavlja sa lažnim dokumentima i bolje je da ga smeni pre nego se sve objavi jer je on NJEGOV predlog ! Ako postoji Rešenje Agencije za borbu protiv korupcije protiv Dunčića u kojem pominju Markovića i njegovu ženu i trgovinu uticajem koje on nije prijavio Gradonačelniku , onda će tek biti problema za njegovo postavljenje jer tako bruka SNS u Kragujevcu i Dašića koji ga je predložio i postavio !

  Reply
 10. Mica
  26/11/2020 - 5:28 pm

  Posle ovoliko napada na izbor glavnog arhitekte gospodina Ivana Markovića ukazuje samo na jednu stvar po ovim naručeno napisanim napadima nedvosmisleno ukazuje koliko je samo jaka gradjevinska mafija i dokle doseže ta hobotnica da uvlaci i novoizabranog gradonačelnika Dasica.

  Reply
 11. Daca
  26/11/2020 - 7:09 pm

  Zašto iznosite gluposti Goco da on nije radio na tim planovima kako bi inače odbranio rad ispred komisije kada se polaže tema na kojoj je radio…pucate u prazno samo da učinite štetu tom uspešnom čoveku…vidi se da nemate blage veze sa urbaniznom…bavite se nečim što znate…

  Reply
 12. Daca
  26/11/2020 - 7:17 pm

  Takođe treba da znate da neko ko radi na planovima nemora biti odgovoran urbanista za taj plan već može biti i njegov učesnik u izradi…o.kakvim vi ugovorima pričate…znači totalni lajici…nemam vise komentara…samo se nadam da će vas taj Marković rastresti i razbucati…kao što reče neko ovde, poseći pipke hobotnici!

  Reply
 13. Maja
  26/11/2020 - 9:36 pm

  Kako može neko ko ne radi u nekom preduzeću i da bude UČESNIK ako nije zaposlen. Zakon to ne dozvoljava. Može samo ako se izbegava porez za angažovanje i NEMA Ugovora. Odmah da se preispita zašto je ta dir Ćirić angažovala kao saradnika Markovića, ako je imala svoje urbaniste ili je to ista šema kao za projekat bazena. Njegova žena kako navode iz NS je izgleda angažovana a da je JP Urbanizam imao licencirane projektante , ali je izgleda bila angaživana sa Ugovorom, a za tog Markovića su uzgleda izbegavali porez! Neka NS zahteva da se objavi gde je Marković potpisan, jer u biografiji na sajtu grada piše da je u to vreme radio u Krug projektu kod tasta a ne u Urbanizmu. Ako u arhivi grada nema upisanog njegovog imena na tim planovima, odma da se smeni za lažno predstavljanje i falsifikovanje radi dobijanja funkcije. Da se nadje ko mu je dao preporuku za licencu da je radio planove i ako ih nije radio, da se tim urbanistima koji su se potpisali za njega oduzmu licence odmah. Taj čovek bruka Gradonačelnika Dašića i izgleda da je i njega prevario !

  Reply
  • Daca
   26/11/2020 - 10:48 pm

   Krug Projekt je bila njegova firma a ne njegovog rasta i ovde ignoriše neistine…ja bi te tužio definitivno da sam na njegovom mestu…

   Reply
 14. Maša
  26/11/2020 - 10:40 pm

  Daco , Daco tužna Daco šta će stobom biti ? Al ne brini javiće se neko vrlo ko će da potvrdi da taj Marković nije nikada radio te planove ! Biće to bolno za njega i SNS ali lekovito za Dašića da na vreme vidi s kim ima posla, jer mu te Markovićeve prevare nikako ne idu u prilog ! Šta će biti ako NS objavi to REŠENJE Agencije za borbu protiv korupcije u kojem se pominje taj Marković i njegpva žena u vezi trgovine uticajem kao razlog za MERU zloupotrebe za Dunčića ! Ako je sve ovo istina što iznosi NS ceo grad na sledećim izborima treba da glasa za gdina Hermana i NS jer se iskreno bore protiv ovakvih političkih parazita kao što je taj Marković i zato jer unapred najavljuju da će birati nekog ko je častan a ne kao Marković koji je urbanista hteo biti !

  Reply
  • Daca
   27/11/2020 - 6:26 pm

   E to…pokažite svoje pravo lice klevetnici…reklamirajte se neistinama i lažima…nema vas na prstima jedne ruke…haha

   Reply
 15. Daca
  26/11/2020 - 10:42 pm

  I ti Majo glumiš nekog inspektora…more treba da vas sve tuži i dobije pa da se zapitate sledeći put koga da lažima napadati…svako može raditi bilo gde ali biti učesnik nekog plana ili projekta…pa ljudi volontiraju i rade…prestanite da izborite laži,smešni ste apsolutno.

  Reply
 16. Daca
  26/11/2020 - 10:44 pm

  Ovde se očigledno vodi rasprava sa nedokazanim ljudima i neznalicama…dižem ruke jer ne želim da gubim vreme sa takvima…podrška Markoviću i Dašiću!!!

  Reply
 17. El Diablo
  26/11/2020 - 11:34 pm

  Meni samo nije jasno šta tera čoveka koji je imao prosek 10 na fakultetu (ako je to uopšte tačno) da se dovodi u situaciju ovakvog, može se reći, potpuno opravdanog raskrinkavanja?
  Cice, Mice i ostale gice neka se manu ćorava posla. „Konstruktivnom“ odbranom dovode gospodina i ostale pomenute aktere ove afere u situaciju da budu predmet ozbiljnog istražnog postupka od strane, u najmanju ruku rečeno, poreske uprave i Suda časti Inženjerske komore. Na osnovu gornjeg pisanija može se ozbiljno posumnjati da dotični uopšte nije učestvovao u izradi planske dokumentacije a eventualno je proforme ubačen na spisak obrađivača kako bi mogao da konkuriše za licencu, da je postojanje ugovora o saradnji između Urbanizma i dotičnog pod znakom pitanja, odnosno da je došlo do poreskog prekršaja, zatim da su preporuke za licencu ništavne. Ali pitanje svih pitanja je gde se to gospodin 10 godina bavio urbanizmom?? Ima li ugovore koji to pokrivaju? I dalje, spineri, građevinska mafija nije subjekt koji tumačenjem pozitivnih propisa raskrinkava one koji ih ne poštuju, već nešto potpuno suprotno od toga. Smešno, jadno, tužno na šta smo spali. Preporuka novom gradonačelniku je da nastavi putem kojim je krenuo, bez pravljenja nepotrebnih grešaka ili izlaganja zaista nepotrebnom riziku. Samo tako će moći da odskoči od svojih prethodnika, malo se uzdigne iz kaljuge naše političke realnosti i zaradi neki ozbiljniji poen kod građana. Ajdete već jednom da imamo GRADONAČELNIKA a ne partijsku marionetu na čelu grada, pa bez obzira kojoj političkoj opciji pripadao!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.