Dr Slavica Radovanović, pomoćnik direktora „Dragiša Mišović“: „Najvažnije je prepoznati simptome koji uvode u pogoršanje“.

„Situacija je složenija i ozbiljnija nego bilo kada do sada, ako govorimo o generalnoj situaciji a posebno o situaciji u KBC „Dragiša Mišović“.To nam govore težina kliničkih slika pacijenata koje sada hospitalizujemo. Kod nas dolaze pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. To su pacijenti koji imaju obostranu pneumoniju sa visokim temperaturama- rekla je gostujući na TV Hepy dr Slavica Radovanović, jedan od naših najpoznatijih kardiologa, pomoćnik direktora „Dragiša Mišović“ i koordinator B bloka u ovoj referentnoj ustanovi.

Prema njenim rečima „pomenuti pacijenti se odmah stavljaju na visoke protoke kiseonika od 10 do 15 litara“.

dr Slavica Radovanović

-Za njih moramo da obezbedimo mesta na intezivnoj nezi. Sreća je da smo dobro opremljeni i da kod nas ima dosta soba i odeljenja sa respiratorima i imamo mogućnost da prosto zbrinemo takve pacijente. Često se dešava da moramo neke pacijente staviti na visoke protoke od 40 do 50 litara kiseonika ili nekog oblika  mehaničke ventilacije, neinvezivne ili invezivne- kaže dr Radovanović. Ona je istakla da su za takve pacijente neophodni „stručni timovi“.

– Neophodni su stručni timovi lekara. Sada možemo slobodno da kažemo imamo iskustva, anesteziologa, kardiologa, internista i hirurga. A u poslednje vreme uključujemo i psihijatre i psihologe koji redovano idu sa nama u vizite. Ovo je jedan veliki stres i atak na imuni sistem pacijenata. Pored toga što je napadnut virusom tu je i strah. Važna je ljudska reč, pored stručnosti- kaže pomoćnik direktora KBC „Dragiša Mišović“.

Što se tiče pacijenata koji imaju lakše oblike oboljenja vrlo je bitno da prate simptome: da li imaju visoku temperaturu, otežano disanje, da li se stvar poboljšava ili pogoršava, kako bi se evetnualno ponovo vratili na pregled. Sa njima su timovi na telefonskoj vezi i taj sistem rada pokazuje se kao plodnosan.

– Najvažnije je prepoznati simptome koji uvode u pogoršanje. Simptomologija je vrlo različita, od opšte slabosti, temperature, grebanja u grlu, suvog kašlja… Kada se pacijentmai uradi rendgenski pregled pluća,  kompletna laboratorija, CRP test onda se ordiniraju.. Najvažnije je da li i pored terapije temperatura i dalje raste. Ako raste i sledećih dana moraju se ponoviti laboratorijskki nalazi. Ukoliko se javlja pogoršanje pacijenti moraju se javiti na pregled- kaže dr Radovanović.

 

Dame da ne mere saturaciju kiseonika nalakiranih noktiju

Vrlo je zanimljivo upozorenje dr Radovanović za dame koje mere saturaciju kiseonika u svojoj režiji.

-Ne merite saturaciju kiseonika preko nalakiranih noktiju na oksimetru. Zato što ako dame imaju gel lak pokazuju se mnogo manje vrednosti pa dolazi do panike- kaže dr Radovanović.

ucentar.rs izvor tv hepy foto: printskrin 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.