„afera SVASTIKA(VII)“: Misterija JSP- menjačnica „Alty pay“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Posle obelodanivanja mnogih nelogičnosti u radu JSP „Kragujevac“ na čijem čelu je direktorka Snežana Snežana Ćirković, svastika bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića, rasturanja tehničke službe, angažovanje privatnih firmi, bivša zamenica Lidija Delibašić ekskluzivno otkriva detalje saradnje sa privatnom menjačnicom „Alty pay“ iz Beograda

 

Lidija Delibašić

„U početku sam pomislila da je, kako je to direktorka najavila, saradnja na platnom prometu sa jednom finansijskom institucijom, dobra stvar za JSP. Dogodilo se suprotno. Ispostavilo se da zapravo naša naplatna mesta izdajemo menjačnici Alta pay. Od toga JSP nema nikakvu korist“, kaže u intervjuu za portal ucentar.rs Lidija Delibašić, donedavno visokopozicioniran rukovodeći stručan kadar u JSP.

o Šta je suština odnosa JSP i Alta pey?

– Trebalo je da uradim  analizu profitabilnosti te saradnje JSP i menjačnice Alta pay. Za tu analizu neophodno je da imam uvid u mesečni promet. To međutim niko nije smeo da mi da. Išla sam od činovnika do činovnika, od kancelarije do kancelarije… Niko nije smeo da mi da neophodne podatke. U tom trenutku to je bilo dostupno samo direktorki Snežani Ćirković i izvesnom gospodinu Trifunoviću koga je ona dovela. U direktorkinoj kancelariji su me bukvalno maltretirali pitanjem zašto mi je potreban mesečni promet. Jednostavno je nemoguće uraditi analizu ako ne znam koliko je učešće Alte u našoj naplati. To je praktično osnovni parametar na osnovu kojeg mogu dalje da postupam. Ako su mi nedostupni troškovi i prihodi i laiku je jasno da ne mogu da uradim dobru analizu niti da upoznam strukturu međusobnih odnosa JSP i Alta pay.

o Toliki stepen tajnosti je u najmanju ruku čudan. Šta je po sredi?

-Svakako je čudno. Rekli su mi da mogu da dobijem dnevnike blagajne, dakle ono što blagajnici čuvaju za sebe. Na moje pitanje kako mi uopšte knjižimo promet i kako naše usluge fakturišemo menjačnici Alta pay odgovoreno mi je da nam „oni kažu šta da fakturišemo“?!

„Oni jednostavno na dnevnom nivou dođu, pokupe novac i dnevnike i odu. To tako funkcioniše a taj sistem nije održiv, nije normalan“.

Za sve to vreme nije zabeležena ni jedna reklamacija, uobičajena greška blagajnika, često se zaturi drugi primerak… Ne. Nikada ništa. To jednostavno nije moguće i znači samo jedno da oni, što se kaže đuture, dođu i pokupe novac i prateću dokumentaciju.

o Da zastanemo na delu fakturisanja prema Alta pay… Kako to konkretno izgleda?

-Izgleda neverovatno. Jednostavno oni kažu JSP koliko da fakturiše, bez nekog našeg pravog uvida. To jednostavno nije normalno stanje, nije normalan poslovni odnos.

JSP od ugovora sa menjačnicom nema apsolutno nikakvu korist. Čak trpi štetu. Na mesečnom nivou JSP dobija od Alte oko 100.000 dinara. Da nije žalosno bilo bi smešno.

Kad sam upozorila direktorku Snežanu Ćirković da je to vređanje inteligencije lakonski mi je odgovorila „malo li je dve plate“?! Dakle, ustupili smo poslovne jedinice na nekoliko lokacija u gradu, mobilisali svoje ljudske resurse i to naplaćujemo u visini dve plate. Ja ne mogu sa sigurnošću da tvrdim zašto je povučen jedan takav poslovni potez, ali je jedino što mi pada na pamet da se radi o činjenju velike usluge nekom. Ne vidim drugu logiku da se menjačnici Alta pay omogući da praktično besplatno dobije sve što je dobila.

 

Nastaviće se…

ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar