Kako je cena javne garaže u Kragujevcu porasla sa 1,6 na tri miliona evra!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Beogradski JKP “Parking servis“, koji ima licencirani projektni biro, trenutno radi glavni projekat za izradu prve javne garaže u Kragujevcu i taj posao bi trebalo da bude završen u naredna tri do četiri meseca, nakon čega će početi gradnja na prostoru zatvorenog parkinga kod Srca“!

Ovo je svojevremeno izjavio član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević pojašnjavajući da će Prva javna garaža u Kragujevcu imati jedan poluukopan nivo i 4 etaže i prostiraće se na površini od 4 500 do 5 000 metara kvadratnih.

Postojeći kapaciteti biće duplirani i garaža će imati od 190 do 200 parking mesta a investicija, koju će finansirati JKP “Parking servis“ Kragujevac, iznosiće oko 1,6 miliona evra– rekao je Nebojša Vasiljević 2010. godine.

Deset godina kasnije sadašnji i bivši gradonačenik, inače kumovi Nikola Dašić i Radomir Nikolić, zajedno sa direktorom JKP „Šumadija“ otvorili su garažu i izjavili da je izgradnja 200 parking mesta u prvoj ekolološkoj garaži iznosila 360 miliona dinara, koji su obezbeđeni iz kredita. Doduše, iako nema zvaničnog projekta, niti pak ugovora ili eventalnih aneksa, saopšteno je da je izgrađena na sedam hiljada kvadrata, da ima 200 parking mesta, a da je predviđeno još 10 parking mesta za invalide i 12 za motocikle.

I da je tako dolazimo do neverovatnog podatka da je tih 2 000 kvadrata povećalo cenu  investicije za neverovatnih 1,4 miliona evra.

To je potvrdio Nemanja Dimitrijević direktor JKP „Šumadija“ nagalašavajući da će ova investicija „isplatiti samu sebe“.ucentar.rs foto prinstkrin ilustracija io sgk

brojke

cena izgradnje jednog kvadratnog metra garaže, (ako zgrada ima 7000 m2)- iznosi 428 evra po kvadratu.

Cena kompletne izgradnje stanova po kvadratnom metru na istoj lokaciji  iznosi 600-700 evra.

18 hiljada evra u proseku košta izgradnja jednog parking mesta u garaži!

Da mi se isplatilo jedno parking mesto po ceni iznajmljivanja od 70 dinara na čas, pri punoj uposlenosti od 24 sata- potrebno je 28 800 časova, iil 1200 dana ili 3,2 godine.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar