Devojčica iz sela Gornja Trnava kod Kragujevca ima nestvarno lepu i dugu kosu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kada reši da se ošiša Tijana planira da kosu donira deci oboleloj od raka. Sama je kaže čula na televiziji da postoji takva akcija

 

Svi frizeri koji su ugledali kosu desetogodišnje devojčice Tijane Prokić iz sela Gornja Trnava kod Kragujevca- čudom ne mogu da se načude! Osim dužine od 86 centimetara kosa je gusta, a rečima ju je teško opisati. Preliva se kako pamuk po njenim leđima.

na prvoj slici imala je samo pet godina

U svetu je razvijena industrija kozmetike koja se do tančina bavi održavanjem kose, „bolestima“, a u poslednje vreme i hiriruški se presađuje. Kosa je noćna mora za mnoge žene. Svakodnenvno nailazimo na savete koje preparate treba koristiti, te kako poboljšati kvalitet i rast kose.

-Jednostavno koristimo samo „pantenove“ šampone, hidrogen… uveče joj pred spavanje ispletem pletenicu. Mokru kosu rasčešljam pre toga. Tako su u Šumadiji radile i naše bake- priča nam Goca Prokić majka devojčice.

Ona kaže da se Tijana i rodila sa malom kosicom koja nikada nije opadala. Povremeno joj skrati krajeve, a ovu nestvarnu dužinu za desetogodišnjakinju- ne zna niko stručno da objasni.

dobra reklama… ovo koristi Tijana

Inače, početkom ove godine Indijka Nilanši Patel (17) osvojila je titulu tinejdžerke sa najdužom kosom na svetu. Ona se nije šišala poslednjih 11 godina i postavila je novi Ginisov rekord, budući da joj je kosa dugačka čak 190,5 centimetara. Za medije je kratko izjavila da se jednostavno plaši-frizera!

Naša Tijana nema taj problem. Ponosna je na svoju kosu i kaže da se neće šišati još nekoliko godina. Prija joj kada joj prilaze u školi, na ulici, a na jednoj Oplenačkoj berbi u Topoli odevena u narodnu nošnju bila je glavna atrakcija za posetioce.

Njena majka kaže da nemaju ambicija da se takmiče niti obaraju rekorde. Jednostavno od Boga je tako i ona sama ima prelepu kosu. Stručnjaci kažu da je osnovni preduslov za lepu kosu genetsko nasleđe. Za razliku od kćerke Tijanina mama svoju kosu- farba i skraćuje.

Mama i kćerka

-Pustiću je sve dok u njoj uživa. A ona kao svaka žena baš zna da uživa u svojoj dugoj kosi. Često je ispred ogledala, ima zamerke na pletenice, bezbroj selfija je napravila- priča nam Goca kroz smeh.

Kada smo već kod stručnjaka oni na drugo mesto za lepu i zdravu kosu stavljaju ishranu.

-E toga u Šumadiji ne manjka. Ja i suprug smo se odlučili da ostanemo na selu, sami proizvodimo hranu, imamo svoje vinograde. Tijana nam pomaže. Ako pažljivo primetite deca sa sela imaju daleko zdraviju kosu od dece koja odrastaju u gradu. Nisam stručna ali sve to ima uticaja- priča nam Goca.

ucentar.rs foto: privatna arhiva

 

 

 

 

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar