SSP TVRDI: „OD NOVE GODINE DUPLI POREZI I UČESTALI OTKAZI“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
„Kada je počela borba sa virusom Covid 19, osim zdravstvenih, počele su tegobe i u privredi. Rigorozne mere kriznog štaba, dovele su do toga da mnoge firme uopšte nisu mogle da rade. One koje su radile, poslovale su sa gubitkom, što zbog ograničenja od strane države, što zbog toga jer nije bilo potrošača. Uvidevši da će doći do trajnog zatvaranja mnogih radnji, država je donela odluku da pomogne privredi. Firme su najpre dobile pomoć za 3 meseca, u vidu pokrića neto minimalnih zarada zaposlenih. Tom prilikom su se uredbom odložila plaćanja poreza i doprinosa na zarade, za te mesece za koje je predviđena pomoć. Plaćanja su odložena do 1.januara 2021.godine. Tu nastaje ogroman problem, jer država nije predvidela da virus može potrajati“- kaže se u saopštenju kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde koje je potpisao Marko Simović.
Prema njegovim rečima, „sada ulazimo u situaciju da, osim redovnih plaćanja poreza i doprinosa na zarade, poslodavce čeka i obaveza plaćanja zaostalih obaveza“.
-To u prevodu znači, da će svaki poslodavac u prva tri meseca naredne godine, morati da plati duple poreze i doprinose za svakog zaposlenog. Ne bi to tolika tragedija bila, da je povećan obim poslovanja u ovom periodu. Međutim, obim poslovanja ne da nije povećan, već je na gotovo istom niskom nivou gde je i bio, jer virus hara i dalje, a mere kriznog štaba prema privredi su sve oštrije- ističe se u saopštenju.
Oni naglašavaju da „ako se uzme u obzir činjenica, da je prvobitna pomoć države bila uslovljena time da poslodavac do kraja 2020. ne sme da otpušta zaposlene, dolazimo do zaključka da će poslodavci od Nove godine masovno otpuštati radnike, jer će na to biti prinuđeni, a zakonska regulativa ih više neće sprečavati u tome. Sigurno je da će se i dobar deo radnji zatvoriti, jer niko više neće želeti da posluje sa minusom“.
-Bilo bi pametno, da država ima sluha za svoje građane i da im stornira zaostale, tj. odložene obaveze. Time će pokazati solidarnost u ovim teškim trenucima i pomoći da mnoge firme i radna mesta prežive.  Mi, iz Stranke slobode i pravde Kragujevac, apelujemo da se što pre donese ovakva uredba, koja je neophodna celokupnoj privredi u cilju njene održivosti- ističe kragujevački SSP.
ucentar.rs foto: privatna arhiva
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar