VSS: ministar Stefanović potvrdio da je Vulin naneo štetu Vojsci Srbije!

„Izjava ministra Stefanovića, u kojoj kaže „ako hoćemo da imamo Vojsku, moramo da imamo vojnike“, potvrđuje da u Vojsci Srbije postoji kriza kadra i da je administracija prethodnog ministra odbrane Aleksandra Vulina, lažno izveštavala javnost i državno rukovodstvo, prikrivajući stanje koje ozbiljno dovodi u pitanje operativnu sposobnost Vojske Srbije“- kaže se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

protest VSS u Beogradu foto: N1

Prema saopštenju  “ VSS godinama ukazuje i uzbunjuje javnost i državni vrh o problemu masovnog napuštanja naše vojske od strane obučenih profesionalaca, kojih je u poslednje četiri godine manje za preko 5000. Na vojsku koja treba da broji oko 20.000 ljudi, to je čitava četvrtina“.

-Ni približno tolike gubitke u ljudstvu nismo imali ni u poslednjem ratu. Verujemo da je državno rukovodstvo danas svesno da trenutno stanje preti da ugrozi operativnu i funkcionalnu sposobnost Vojske. To drugim rečima znači da smo na granici da naša Vojska neće moći da odgovori svojoj osnovnoj ustavnoj ulozi i svrsi postojanja- kažu u VSS.

Pni kao razloge „za napuštanje vojničkog stroja vide u prvenstveno lošim i ekstremno napornim uslovima rada, pri čemu dnevno angažovanje ukupnog sastava naše vojske iznosi više od 60% njenih kapaciteta“.

-U takvoj situaciji, pripadnici vojske često rade više od propisanog radnog vremena, mesecima odsutni od svojih porodica, bez prava na ishranu u toku rada i sa platom manjom od prosečne u Srbiji, koju takvu prima više od 75% profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Spisak problema koji muče naše kolege je predugačak ali za sad nema ko da ih čuje- kaže VSS i naglašava „da  je šteta koja je našoj vojsci naneta lošim kadriranjem i rukovođenjem sistemom odbrane proteklih nekoliko godina  nesaglediva“. – Stručan kadar za potrebe vojske skupo je i teško za kratko vreme osposobiti za izvršavanje složenih zadataka i rukovanje skupim i sofisticiranim sredstvima borbene tehnike. Kadar potreban vojsci ne može se naći na birou rada, a posledice odlaska iz vojničkog stroja preko 5000 profesionalaca tek počinjemo drastično da osećamo, bez realne mogućnosti da se one lako i brzo saniraju- ukazuje VSS.

Težak period za srpsku vojsku

 

Sada je veoma težak period za našu vojsku jer ono pripadnika što je u njoj ostalo, prilično je demoralisano i danas radi poslove više formacijskih mesta uz nadljudske napore, pa je veliko pitanje dokle će taj tereg moći da podnose. Na sve to u službi se stimulišu i unapređuju kadrovi koji u sistemu vrednosti na koji su pripadnici vojske navikli, nikad ne bi mogli da budu na važnim i rukovodećim pozicijama, što dodatno itekako negativno utiče na moral pripadnika Vojske, koji je danas takođe u krizi i daleko ispod onog koji smo imali na Paštriku i Košarama.

Vojni sindikat Srbije ima adekvatna rešenja za popravljanje položaja pripadnika vojske, ali je za dijalog uvek potrebno dvoje, kaže se dalje u saopštenju.

-Do sad je ta druga strana činila sve da ulogu sindikata u vojsci obesmisli i da ga potpuno ugasi, a njegove predstavnike zlostavlja i bukvalno eliminiše iz vojske davanjem nezakonitih otkaza i diskriminacijom. Vojni sindikat Srbije uvek je delovao isključivo u interesu vojske i države, što ne možemo sa sigurnošću da kažemo za one koji su do sad upravljali sistemom odbrane- ističu sindikalci.

Sedam hiljada članova ima Vojni sindikat Srbije

Vreme pred nama pokazaće kako će izgledati saradnja najvećeg sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije – Vojnog sindikata Srbije, i sada aktuelnog menadžmenta Ministarstva odbrane. Ono što sigurno znamo, od borbe za bolji status srpskih vojnika nećemo odustati i to naše kolege odlično znaju, što dokazuje činjenica da je Vojni sindikat Srbije, godinama najbrojniji sindikat u vojsci, sa preko 7000 članova, kome članstvo svakog meseca raste i pored toga što našu vojsku i dalje napušta veliki broj kolega.

ucentar.rs foto: printskrin twitter vss

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.