Ova prelepa Kragujevčanka je medicinski radnik! Ali i vodoinstalater, stolar, glumica…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
-Gago: molim te dođi do mene, ne radi mi televizor!
– Važi komšija, samo da završim ovu sudoperu i da popravim telefon kod baba Jele, kuća ispod tebe…
– Dogovoreno Gago, čekam te. Nemoj samo da okasniš, znam da se budiš rano za lov!
– Sutra komšija, ne idem u lov, idem na pecanje. Ne brini...
Bio bi to uobičajen razgovor univerzalnog komšijskog majstora sa susedima da Gaga nije Dragana! Tačnije Dragana Marković, Kragujevčanka koja danas radi kao zdravstveni radnik u Norveškoj. Medicina je Draganinina profesija, vodo i elektro instalacije, elektronika, restauracija nameštaja, lov i ribolov, karate i amaterska gluma, kao i još dosta toga su hobiji koje često ume da pretvori u novac. Kaže da je sve naučila od oca Slobodana. On joj je, kako sama kaže, „možda genetski a možda i vaspitanjem usadio ljubav prema zanatima“. O ocu Slobodanu smo već pisali u tekstu „Devet zanata u deset prstiju“. Ovo je njena priča…
„Dragana je od malena bila neko ko je rođen za sve. Javljala se i tražila pomoć samo kad nešto, posle bezbroj pokušaja nije mogla sama. Ništa tu ne bi bilo čudno da je tražila roditeljsku pomoć oko škole, zadataka, bilo čega… Ne, pomoć je tražila samo onda kad nešto nije umela sama da napravi, popravi…“ kaže o svojoj talentovanoj jedinici stari znanac našeg portala, čovek sa devet zanata u deset prstiju, Slobodan Stanojević.
„Još u osnovnoj školi Gaga je stalno bila uz mene. Nosila je neka papire, prebirala po alatu… Onda sam, sasvim slučajno, shvatio da ona zapravo kopira moje tehničke crteže, projekte i nacrte za alate i inovacije koje sam tada radio u institutu u Zastavi. Sve ono što sam kod kuće crtao ona je kopirala. Vrlo brzo je počela samostalno da radi projekte. Nosio sam njene crteže u fabriku, majstori su po njima radili alate. Bez greške. Kad sam shvatio da sama može da kotira, da stavlja kote i orijentiše samostalno crteže, iskreno, malo sam se zabrinuo. Kakvo je ovo moje dete?! Čak sam se konsultovao sa nekim prijateljima iz lova, lekarima, psiholozima… Kažu, sve je to normalno, proćiće je. Nije je prošlo, do dan danas.“, priča Slobodan o svojoj „zabrinutosti“. Kaže da se nije iznenadio kad mu je ćerka, tada učenica šestog razreda osnovne škole, zatražila da joj kupi alat. „Htela je da ima svoj alat, da na mojim mašinama ali sa svojim alatom, počne da pravi ono što nacrta. Šta sam mogao? Događalo se da je odem iz radionice da završim neke druge poslove. Kad se vratim, posao za strugom, brusilicom, glodalicom…završen, radionica očišćena, spremna za novi dan. Školu i rad je usklađuvala savršeno. Kad je pošla u osmi razred rekla mi je da hoće da radi za platu. Nije htela klasičan džeparac već platu. Radila je ozbiljno, predano i perfektno. Zaista je zarađivala i po 10 maraka dnevno. Toliko bih morao da plaćam i nekog majstora. Nije bilo šanse da je odbijem. U to vreme deset maraka je bio ozbiljan novac. Šok je usledio kad smo shvatili da ona novac zapravo jedva da troši. Štedela je za more.
Toliko uporno je i ozbiljno štedela da je bilo situacija u kojoj sam pozajmljivao novac od moje Gage. Čudo od devojčice“, priča Slobodan i kaže da je Gaga radionicu rado napuštala samo kad je trebalo da sa svojim tatom ide u lov. „To mi je bio poseban problem. Devojčica u lovu!? Puške, municija, ustreljena divljač… Mislio sam da to nije mesto za nju ali ona je ubrzo postala ozbiljan lovac. Ima čak i po koji trofej u kolekciji. Sledeća njena velika ljubav bila je telefonija. Prethodne nije napuštala ali je popravci fiksnih telefona prišla sa posebnom pažnjom. Nema kuće u širem komšiluku da nije rešila neki problem oko telefona. Motanje trafoa, zamena otpornika, kondenzatora… Mačiji kašalj.
Odlično poznaje i stolarski zanat, mnogo toga je radila i sa kožom, počev od štavljenja do šivenja.
Tako je moja Gaga odrastala. Uz zanate i alat. Simpatična je priča oko njene udaje i preseljenja za Užice. Za svadbeni dar, njoj i zetu kupili smo Yuga. Yugo k’o Yugo ume da se kvari. Užice tradicionalno nema jakih majstora kao Kragujevac. Vrlo brzo su ispred dvorišta počeli da se formiraju redovi Zastavinih vozila. Gaga za čas obuče radno odelo i eto je ispod haube ili auta. Kupi taj i taj deo, donesi i gotovo… I pored svega uspevala je i uspeva da veoma lepo izgleda, da bude prava dama. Teško je zamisliti da na odmoru, na moru, između plaže i večernjeg izlaska uspe da pomogne u popravci neke sitnice na penti i ulovi par orada. Lovila je orade i do šest kilograma. To je ozbiljna riba, veliki borac, veoma se teško lovi. Gagi pak nije teško. Zaista sam ponosan na nju“, priča Sloba o svojoj mezimici. Kaže da Gaga danas živi u Norveškoj sa mužem koji je lekar. Ona radi u bolnici kao instrumentaka. Imaju troje dece. „Moje unuke su na majku. Iako su male počele su da pokazuju interesovanje za sitne kućne popravke. Kad nešto urade zovu me preko Skajpa da pitaju da li je dobro. Vraćaju me tako u neke davno prošle dane. Nedostaju mi. I Gaga mi nedostaje. I zet. Volim kad smo svi na okupu. Jedva čekam da dođu. Pozvaću vas, sa portala ucentar.rs, da zajedno proslavimo i da se uverite da ova moja priča nije samo priča“, završava Sloba i kao da skriva pogled… Duboko uvlačeći dim, zagledan negde u stranu, uspeo je da zaustavi suzu.
ucentar.rs foto: privatna arhiva


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar