vreme smrti: Odlazak Milivoja Obrenovića Lije, omiljenog Kragujevčanina!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Napustio nas je Milivoje Obrenović Lija u 67. godini poznati karikaturista iz Kragujevca. Čovek koji je uneo posebnu kreativnost i lucidnost  u umetnički život Čaršije. Prenosimo jedan od poslednjih intervjua koje je dao za „Večernje novosti“ u julu ove godine.POD šakama Milivoja Obrenovića Lije oživele su karikature „Rolingstonsa“, Endija Vorhola, Van Goga, kraljice Elizabete, Majkla Džeksona, Merilin Monro, Elvisa Prislija, Džeka Nikolsona, Edija Marfija…, ali i mnogih poznatih Srba iz sveta muzike, politike i sporta.

Za samo godinu dana jedinstveni muzej karikature u Srbiji imao je mnogo posetilaca. Dolaze da uživaju, ali i da se od srca nasmeju Lijinm delima. On svoje portretne karikature izrađuje od neobičnog materijala – beolina, koji je pronašao naš čuveni ekspert za plastični eksploziv Milorad Blagojević, profesor Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

– Beolin u sebi nema eksplozivne komponente, ali ga u šali zovem plastični eksploziv veselih boja – kaže Obrenović. – Nema ukus, miris, fenomenalan je za oblikovanje. Pogodan je za vajanje, postoji u više boja, a kad se otkuva ili ispeče smesa ostaje trajno čvrsta.

Trodimenzionalnim karikaturama Lija je spojio i slikarstvo i crtež i skulpturu. One su svojevrstan omaž ličnostima koje su obeležile ovo i neko proteklo vreme.

– Zbog malih dimenzija neko ih zove i bonsai figurama – kaže nam. – Najznačajnije mesto u galeriji zauzima figura Mona lize i Leonarda, jedna figura sa dva lika. Oko nje sam se najviše namučio. Trebalo mi je mnogo strpljenja, jer su njihovi likovi slični.

Deo galerije Lija je izdvojio samo za „Rolingstonse“. Ova grupa obeležila je deo njegove mladosti.

– Ti radovi pripadaju meni – kaže Obrenović. – Maštam da im lično poklonim trodimenzionalnu karikaturu, ali to je samo moja pusta želja. Ovde su i 3D karikature kraljice Elizabete, Džimija Hendriksa, Hjua Hefnera, Šona Konerija…

Za dve i po decenije Lija je napravio oko 250 figurina. Mnoge od njih se nalaze u privatnim kolekcijama. Figure iz sveta muzike, sporta, nauke i kulture završile su u kolekcijama širom sveta ali i u domovima naših poznatih ličnosti.

– Novak i Jelena Đoković, Nikola Kusovac, Emir Kusturica, Vlade Divac, Goran Bregović, Ivan Ivanović – nabraja Obrenović imena poznatih ličnosti čije je duhovite figurine napravio. – Radim ih na osnovu fotografija, ističem karakteristične crte, ali i neku pozitivnu osobinu po kojoj je ta ličnost prepoznatljiva.

Lija figurine najčešće radi po narudžbini:

– Često ih kupuju za godišnjicu braka, firme, kao uspomenu na neke dane… Kupuju ih i političari, ali i oni koji su uz njih. Pre izbora 2012. neki ljudi naručili su figurinu Borisa Tadića, ali kada je izgubio nisu hteli da je kupe. Tadić, ipak, nije postao član „stalne postavke“ jer sam mu uručio njega samog u karikaturi kao poklon. Radio sam i Aleksandra Vučića i mnoge druge političare. Za prvu samostalnu izložbu u Beogradu 2000. uradio sam 3D karikaturu Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice. Bili su na jednom postolju i vrteli su se ukrug.

Lija nam priča i anegdotu kada su monarhisti prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću poklonili njegovu figurinu. Čim je na postolju pročitao potpis autora prestolonaslednik je uzviknuo: „Ovo nije Obrenović, ovo sam ja!“

izvor:   Dragana Matović https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/903976/milivoje-kuvao-ispekao-novaka-divca-pravi-beolina-otvorio-muzej

 

 

Mnoge figrine nestale

Mnogim Obrenovićevim figurinama zauvek je izgubljen trag. Nestala je 3D karikatura Bila Klintona na putu na festival u Japanu, statueta Kire Gligorova koju je poslao na festival karikature koji je organizovao list „Nova Makedonija“, i čak četiri Majkla Džeksona. Ipak, njegova druga dela su stigla u Italiju, Bugarsku, Austriju, Nemačku, Ameriku, Australiju… Dobitnik je sedam međunarodnih nagrada, kao i prve nagrade udruženja književnika Srbije za drugačije satirično izražavanje „Radoje Domanović“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar