Bunker simbol neukusa i bahatosti vlasti u Kragujevcu!

„Ako su građani Kragujevca pomislili da je urušavanjem dela Gradske tržnice, stavljena i tačka na upropaštavanje ovog objekta od izuzetnog i neprocenjivog značaja za grad i njegovu istoriju, onda su se po ko zna koji put prevarili-kaže se u saopštenju gradskog odbora Demokratske stranke.

DS kaže „da je nebrojeno puta upozoravao da je osnovna boljka ove vlasti potpuna nestručnost i nesposobnost, ali iznad svega odsustvo elementarnog ukusa i osećaja za estetiku“.

-Ideja da se pravi podzemna garaža na prostoru Miloševog venca, istorijskog središta Kragujevca i moderne Srbije, pa još ispod Gradske tržnice, prve takve vrste u Srbiji, je sama po sebi skandalozna. Na žalost izvedba je još gora od ideje a kraj upropaštavanju ne samo Gradske tržnice već i cele ambijentalne celine Miloševog venca se ne nazire- kaž demokrate i naglašavaju da je „već sada potpuno jasno da ćemo uz zgradu Tržnice na strani prema Malom parku, imati pravi betonski bunker“.

-Kako i priliči svakom bunkeru, on štrči nekoliko metara iznad zemlje i sakriva u dobrom delu pogled na prelepi objekat Tržnice. Možemo samo da pretpostavimo da je bunker zamišljen kao mesto na kome će ljudi izlaziti i ulaziti u podzemnu garažu. A možda su projektanti i izvođači hteli da bunkerom sakriju od pogleda štetu koju su napravili na samom objektu, kada su ga nestručnim radovima urušili- kaže se  saopštenju DS.

Šta god da je bila želja lokalne samouprave i njenih izvođača radova, taj bunker je je novi  šamar kompletnoj javnosti Kragujevca, kojoj samo ostaje da se čudi i posmatra sa nevericom ono što se dešava u istorijskom središtu grada. Kockasti bunker biće svakako novi  simbol  Kragujevca. Ima svu šansu da bude prikazivan na fakultetima i akademijama arhitekture, kao simbol neukusa i bahatosti jedne vlasti, koja ne haje ni za istorijom, ni za tradicijom, već samo gleda kako da profitira na račun iznemoglih građana.

 

6 Comments

 1. Dleifocs
  11/12/2020 - 2:31 pm

  Zadnjih decenija je ruglo ovoga grada, odnos vlasti prema nasledju! Interesantno da tada nije bilo serije tekstova o neophodnosti itd… Zafalilo slobodnog novinarstva

  Reply
  • Dragolub
   12/12/2020 - 9:40 am

   Kada su Demokrate bili na vlasti,isto kao i danas,bilo ih je briga za narod i kulturu.Vreme su iskoristili za lično bogaćenje

   Reply
 2. Milica
  11/12/2020 - 6:04 pm

  Gradonačelniče Dašiću, šta Vam više treba da nešto uradite pored ove bruka oko pijace. Pozovite nekoga ko je pravi stručnjak za urbanizam i arhitekturu ili dajte OSTAVKU. Okružili ste se neznalicama i bahatim direktorima koji zloupotrebljavaju funkcije, trgovcima uticajem bez iskustva koje postavljate za Gradskog urbanistu. Ostaje Vam jedino još kako se priča da postavite za direktora Urbanizma umesto Dunčića koji je najveći krivac za ovaj skandal, ženu iz Urbanizma koja je ponavljala srednju školu i za koju se ne zna ni gde ni kada je završila fakultet, pa da budete kompletne neznalice. Vućić je rekao da će se postavljati stručan kadar, a vi birate smao stranački koji nema ni iskustva i ima lažne licence i diplome. Kako ste počeli brzo ćete da završite na funkciji Gradonačelnika, jer će za ova skandal sa bunkerom ispred ove naše Pijace palate uskoro saznati cela Srbija i ceo svet. Pustili ste da direktor Urbanizma Dunčić ovaj projekat da arhitekti bez licence i iskustva i njegovo ime piše na tabli, al ga nema na spisku u Inženjerskoj Komori. Sram Vas bilo Dašiću ! Vaša OSTAVKA je potrebna ODMAH da ne bi pravili veću štetu, jer niti znate da izaberete tim, niti smete da menjate one koji prave štetu!

  Reply
 3. mkg
  11/12/2020 - 8:38 pm

  Neznanje i samopouzdanje.
  Očekujem da nekom intelektualcu iz gradskih struktura, u saradnji sa ekspertom iz oblasti zaštite istorijskih spomenika, padne napamet da spoje uspešno zarušeni deo Tržnice sa bunkerom armirano betonskim tunelom i sve to zaštite krovom na četiri „vode“ u duhu šumadijske tradicije.

  Reply
 4. Анонимни
  12/12/2020 - 3:01 am

  Sramota!

  Reply
 5. eto tako
  14/12/2020 - 10:49 am

  valjda ce neko normalan porusiti ovu gomili betona….

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.