ludilo: Grad dao zgradu pijace iz 1929 pod zaštitom države kao hipoteku!?

„Resorni odbor za privredu GrO Narodne stranke u Kragujevcu je kroz analizu revizorskog izveštaja JKP Šumadija (dostupan na sajtu APR-a) od 04.08.2020. godine saznao da je kao sredstvo obezbeđenja za dugoročni investicioni kredit tog preduzeća stavljena zgrada stare gradske tržnice odnosno prodajni objekat pijace „Centar“ izgrađen 1929. godine a koji predstavlja kulturno istorijsko dobro i pod zaštitom je države“- kaže se u saopštenju Narodne stranke u Kragujevcu.

Dalje se navodi da je preduzeće  dana 01.08.2019. godine zaključilo Ugovor o dugoročnom investicionom kreditu broj L 2445/19 sa Addiko Bank a.d. Beograd u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 evra sa otplatom u 120 jednakih mesečnih rata, tako da prva rata dospeva dana 31.07.2021. godine, a poslednja dana 19.07.2029. godine.

.Namena kredita je finansiranje investicionih ulaganja u: 1) rekonstrukciju zelene pijace, 2) rekonstrukciju autobuskih stajališta i 3) uređenje gradskih grobalja. Ugovorena kamatna stopa iznosi 3M EURIBOR + 3,49%. Izvršna vansudska HIPOTEKA na Zgradi poslovnih usluga br.1 , površine 1.442 m2 (Pr+1), izgrađenoj na KP 4123, preuzet iz zemljišnih knjiga u korist
(Postojeća zgrada Preduzeća Prenosioca JKP „Gradske tržnice“ ). HIPOTEKA je upisana je u List nepokretnost broj 10328 KO Kragujevac 3, Rešenjem br.952-02-12-025 16659/2029 od 20.08.2019. godine. Založna izjava je overena kod nadležnog organa overe u formi javnobeležničkog zapisa OPU;795-2019od 19.08.2019.“ stoji u revizorskom izveštaju, a prenosi Narodna stranka.

Oni postavljaju pitanja ko je iz grada ponudio a ko je ispred banke prihvatio objekat gradske tržnice da bude pod hipotekom i ko je radio procenu.

-Takođe postavljamo i pitanje na koliko je objekat procenjen? U narednom periodu tražićemo na uvid kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim kreditom jer strahujemo da u slučaju upadanja u kašnjenje u otplati kredita objekat gradske tržnice i jedan od simbola grada može lako „otići na doboš“. I na kraju postavljamo pitanje da li moramo da se zabrinemo za sudbinu muzeja „21. oktobar“, hektara zelenih površina u Šumaricama, Staru skupštinu, Gimnaziju…- kažu narodnjaciucentar,rs

5 Comments

 1. Dobrivoje
  12/12/2020 - 9:45 pm

  A zašto ne bi mogla hipoteka na zgradu u ruševnom stanju? Saopštenje Narodne stranke je naobičnija demagogija. Kao, eto, oni se brinu o „istorijskim spomenicima“. Zgrada pod zaštitom države je i nekadašnji bioskop „Radnički“, ali ćutite, gospodo, iako se ta zgrada ruši već deceniju na očigled „građanskog“ Kragujevca. Eno, srušio se i krov, a napukao je i zid sa leve strane od ulaza. Da nemački donator nije dao dva puta po 30.000 evra za sanaciju krova Spomen muzeja „21. oktobar“, i ta zgrada bi bila na dobrom putu da završi kao „Radnički“. Zatvorili ste Gradsku dvotanu „Šumadija“ i Bioskop „Pionir“, a hvalite se da je „Šumadija“, najveća sala južno od Save i Dunava sa 1.041 mestom, a da je „Pionir“ sa 648 sedišta „najakustičnija sala u bivšoj SFRJ u kojoj su govorili Tito i Urho Kekonen“. A plafon „Pionira“ se urušio,poplavljena sala, horor…Za sve to nije kriv ni Radomir ni sadašnji Dašić, niti Verko, niti Vlatko. Opšta nebriga je zahvatila ovu varoš, braćo i sestre. Zato i čudi hazarderska odliuka Adiko banke da kao obezbeđenje kredita od 5 miliona evra prihvati hipoteku nad Gradskom tržnicom. Kada bi ta zgrada mogla da se proda za te pare, to bi Kragujevčani učinili još odavno, sa sve etiketom objekta od posebnog kulturnog značaja. Kao što su prodali „Zastavu“, „Filip Kljajić“ , „22. decembar“, Trgovinsko preduzeće „Srbija“, UTP „Kragujevac“… Na kraju, da li uopšte znate na šta je ličila pijaca u toim „kulturno-istorijskom spomeniku“?

  Reply
  • Istina
   13/12/2020 - 7:32 am

   Bravo!

   Reply
  • Виђено
   13/12/2020 - 11:14 am

   Све има тачно име и презиме, као и лоповлук. Дал ће неко преко банке да купи историјски део града, као што се то десило са УТП Крагујевац видећемо. Крагујевчани чекају ослобођење од 45те. Видећемо дал ће ова држава бити приватна или слободна и праведна. На Васкрсење браћо и сестре Срби!

   Reply
 2. Biljana
  13/12/2020 - 7:40 pm

  Preciznije zgrada Tržnice je založena kada je posle mesta Gradskog menadžera savetnik u Tržnicama postao Nebojša Vasiljević. Njegova ideja je zalaganje Tržnice radi izgradnje garaže i rušenje platoa. Tržnica je zaštićena kao spomenik kulture i ne sme se stavljati kao zalog bez ODOBRENJA ZAVODA za zaštitu spomenika kulture jer je pod zaštitom države i Zavod mora imati prednost kod svake promene imovine po Zakonu . Sve to mu je omogućio Radomir Nikolić koji ga je tako nagradio kao zahvalnost što mu je prodao Čileta. Mali je ovo grad sve se zna. A Vasiljević za to nikada neće odgovarati ali zato sve o tome zna Nebošja Vidović koji je tada bio direktor Tržnice a sada Izvršni direktor JKP Šumadija i koji je predao zahtev Radomiru da se pijaca založi a Nikolić mu odobrio (konačno glavni krivac je Niločoć kao predednik Veća gradske Valde koji je to prvo odobrio). Ko zna možda igraju neku partiju van javnosti pa će je na kraju oni i otkupiti jer su obojica bivši funkcioneri. Kriminal al čist i lako dokaziv. A Čile ćuti ko zaliven i pravi se mator i ne komentariše! HAPSI BRE !

  Reply
  • BANE ŠUMADINAC
   26/02/2021 - 4:15 pm

   БРАВО

   Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.