U selu Zagorica i dalje živi legenda kako je Karađorđe ubio prvog Turčina!

Obrni okreni, svaka priča u selu Zagorici nedaleko od Topole u ovim danima kada miris iz kazana para kroz maglu i doline završi se sa Karađorđem. Obnavlja se i brvnara gde je živeo, gore kod crkve je podignut spomenik. 

centar sela i spomenik voždu

A baš ovde, vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović, po predanju, ali i nekim istorijskim činjenicama- ubio je prvog Turčina.

-U Šumadiji se kažu pamti 200 godina. Meni je ovu priču ispričao moj deda Miloje, njemu njegov deda. Predanje se prenosi s kolena na koleno- priča nam Jovan Jova Jovanović iz ovog sela, u kome je svaka priča ostala ili zapisana ili se unucima prepričava- da pamte i prenose dalje kroz generaciju i istoriju.

A priča kaže sledeće.

Kada se Karađorđeva majka Marica posle dugogodišnjeg seljakanja porodice od Viševca, Žabara i kojekude u ovom delu Šumadije i smrti Karađorđevog oca Petra preudala za starijeg čoveka Petronija vratila se na napušteno imanje u Zagoricu.

Ovde je živeo Karađorđe

Karađorđe je bio vredan čovek. Od 12 godine je radio kod raznih kmetova, pomagao majci i porodici da preživi. Često su i gladovali. Na obnovljenom imanju posle ženidbe sa Jelenom, vođa prvog srpskog ustanka zapatio je svinje, moravke kojima je odgovarala beskrajna šuma, ali i blizina reke Kubrušnice. Na istom imanju, gde se danas obnavlja kuća u kojoj je živeo- malo je poznato da je gajio i pčele.

Neki zapisi istoričara razlikuju se od legende koja živi ovde među meštanima Zagorica.

Posebno oko njegovog prvog ubistva, a poznato je da je bio prek čovek. Karađorđe je pobio mnogo ljudi- pa i rođenog brata Marinka 1806-godine kada je silovao jednu devojku u Topoli. Čak je naredio da njegovo telo danima obešeno ne skidaju sa drveta drugima za nauk. Ubio je i očuha, mada u narodu je ostalo zbog sličnog imena- Petar i Petronije, da je u stvari ubio- oca.

Ovde je Karažorđe bacio telo Turčina koga je prvo ubio, reka Kubrušnica
Jovan Jova Jovanović iz Zagorice

-On se nastanio u Zagorici da bi se sklonio od Turaka, tamo levo od turskog druma. Da ne bi plaćao harač. Taj Turčin je naišao slučajno i pobio mu pse. Karađorđe ga je ubio. Da Turci ne bi saznali za to, isekao ga je na komade, delove tela stavio u vreću i bacio u reku Kubrušnicu gde je sada most. Na mestu ubistva gde je Turčin iskrvario doveo je svinje sipao im hranu da to prerinu i tako zavarao svaki trag- prepričava nam Jovan Jovanović legendu koja se prenosi ovde u srcu Šumadije.

Ovde se da i čuti ono oko čega se mnogi istoričari u svojim istraživanjima spore. Porodica srpskog vožda je stalno menjala prezime. Postoje neka istraživanja da su se prezivali i Jovanović, a meštani nam kažu da to ne čudi- tako su zavaravali trag Turcima.

-I otac Karađorđa je bio hajduk. Nema ko od njih nije ubio nekog Turčina. Njega su Turci ubili kada su ga opkolili jer je sa izaslanicima Austrougarima hteo da diže bunu. Izdao ih je neki čovek iz sela Masloševo kod Stragara-pričaju meštani.

Austrougari su se razbežali, Srbi su pripucali. Svi su izginuli. Turci su kasnije pohvatali Austrougare i obesili ih.

Mnogo toga se može čuti u Zagorici. Divljoj i pitomoj. Baš kakvi su i ovdašnji ljudi. Ponosni Šumadinci ostavljeni tu u srcu Srbije da pamte i da kao amanet potomcima prenose priče o vojevanjima predaka.

ucentar.rs foto: centar.rsSpasili američkog pilota u Drugom svetskom ratu

Heroj koji su spasili pilota

Ovde u ataru sela Zagorica 1944.godine meštani su spasili američkog pilota. Na njiviprizemljio se veliki američki bombarder „Liberator B24“ na mestu Jarebice. Iz pravca Topole Nemci su pucali iz mitraljeza. Hrabri Šumadinci su pod vatrom odmah krenuli u akciju spasavanja. Ono što znamo iz istorijske dokumentacije koja je sačuvana posadu aviona koji se prizemljio u Zagorici kod Topole činili su: David Osborne Merrill Walker, Thomas Richards, Hal Souter,Lester Smith, Douglas Fairbanks, Loren Harvey, Orville Nouska, Russell Wiese, John Cribari i Abner Saucer. Prvi u pomoć su pritekli Mladen Mlađa Mirković, koji je važio za jednog od pametnijih ljudi tog vremena i njegov brat Radojko Mirković. Raja Milićević odneo je na leđima povređenog pilota do 15 kilometara udaljenog Rabrovca.ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.