Budžet za vlast, a ne za građane!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Nacrt budžeta grada Kragujevca za 2021. godinu na najbolji način ilustruje odnos aktuelne gradske vlasti prema građanima i to ne samo zbog činjenice da po pravilu nedostaje kvalitetna javna rasprava, već i zbog izostanka socijalnog programa namenjenog ranjivim grupama, koji bi ublažio posledice pandemije i ekonomsku krizu s kojojm se suočava naš grad, kaže se u saopštenju Demokratske stranke.
Odbornici Skupštine grada će, kaže se dalje na današnjoj sednici pred sobom imati na papiru „školski“ budžet. DS ističe da je „budžez planiran na 9,2 milijarde dinara, i da nije predviđen ni deficit ni suficit, što znači da su i prihodi i rashodi planirani u istom iznosu“

-Veći je za milijardu od ovogodišnjeg rebalansa, ali i manji od inicijalnog ovogodišnjeg budžeta. Tekući prihodi su povećani za 12 procenata u odnosu na ovogodišnji rebalans, povećani su i prihodi od prodaje zemljišta i nefinansijske imovine od 25 odsto, ali tekući rashodi planirani su u istom iznosu kao i u rebalansu ovogodišnjeg budžeta: 8,2 milijarde dinara. Ova razlika od milijardu dinara nastala je zbog povećane stope poreza- kaže DS.

 

Građani plaćaju posledice pandemije

Najavljuju se i nove cene pojedinih komunalnih usluga, na primer predlog je da se cena odvoženja smeća poveća za 30 odsto, a sve to pokazuje da će teret krize koja je posledica pandemije ali i pogrešne ekonomske politike, nažalost, snositi isključivo građani. Tu još jednom vidimo svu neinventivnost gradske uprave i njenu nesposobnost da uveća prihode grada, bez da zavuče ruke u džepove građana.

-Ako uzmemo u obzir da pravih investicija sa lokalnog nivoa neće ni biti i da se za sve vrednije što bi u gradu trebalo da se gradi u narednoj godini, očekuje novac sa republičkog nivoa, ostaje otvoreno pitanje za šta se uzima novac građana, osim za završetak odavno započetih lokalnih investicija, koje uveliko kasne i čija cena neopravdano skače, poput vrtića Bambi, Jezera Bubanj i vraćanja kredita i plaćanja penala za nepovučene a uzete kredite. Odgovor je jednostavan, povećaće se zarade zaposlenih u gradskoj upravi, pa i funkcionera, dakle vlasti, čak i odbornika Skupštine grada, onih istih koje su građani Kragujevca većinski bojkotovali na prethodnim izborima. Predviđeno je povećanje od pet odsto. I to je surova realnost-ističe se u saopštenju DS.

DVE REALNOSTI

„Socijalna politika se neće menjati, doduše renoviraće se zgrada Centra za socijalni rad, investicija vredna 144 miliona dinara, odnosno vlast nije prepoznala tešku situaciju u kojoj se nalaze Kragujevčani koji su ostali bez posla ili koji su do pandemije radili na crno, sezonski ili su zaposleni u uslužnim delatnostima ili turizmu. Da ne govorimo o osobama sa invaliditetom, deci sa poteškoćama u razvoju ili ozbiljnoj armiji osiromašenih koji ne mogu da prehrane svoje porodice. Njima je potreban adekvatan program, brza pomoć da se koliko-toliko smanji požar. Ne, aktuelna vlast ne razmišlja ni da promeni odluku o jednokratnoj pomoći kako bi bar i oni koji su ostali bez prihoda, a neispunjavaju uslove za socijalnu pomoć, priuštili najosnovnije namirnice ili na primer platili struju.
I to su dve realnosti- u jednoj živi vlast, u drugoj Kragujevčani. Jedne očekuju nove, bolje zarade, a druge da stoje na otkupnom mestu staklene ambalaže i limenki, što im je grad velikudošno omogućio, ne bi li zaradili neki dinar da prehrane porodicu“- kaže se u saopštenju DS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar