Sindikalci: Fiat ucenjuje radnike!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon poslednjih dešavanja u FIAT Plastic-u, prinuđeni smo da izađemo u medije i obavestimo javnost o perfidnom pokušaju pomenute kompanije da nametne jednostrano donete odluke na krajnje neprimeren način, čak koristeći jezik ucena i zastrašivanja, kaže se u saopštenju sindikata metalaca.

-Ponovo je u žiži problema potpisivanje spornog Kolektivnog ugovora, koji sadrži nezakonite i protivustavne članove, usled čega naš sindikat već godinama odbija potpisivanje istog. Sada je, pride, njime predviđena i promena metodologije obračuna regresa, kojom se, u praksi, značajno umanjuje iznos koji bi radnici trebalo da dobiju. Glavni problem je u tome što se od sindikata traži da potpiše Kolektivni ugovor koji nije dobio na uvid, dakle na slepo, što je, takođe, protivzakonito. Razlog je to što KU sadrži nezakonite odredbe, kojima se sindikat odriče prava na štrajk, u zamenu za izvesne benefite, koji su ništa drugo do benefiti koje već imamo i Pravilnikom o radu, donetom nakon prethodnih neuspešnih pregovora, a koji nije vremenski oročen- kaži sindiaklci iz „Magnet Marelija“.

S druge strane, naglašava se dalje, realno umanjenje regresa pravda se trenutnom epidemiološkom situacijom, te malom proizvodnjom, usled čega, navodno, kompanija trpi velike gubitke. Na pitanje zašto se ne počinje sa proizvodnjom novog modela, dobijamo odgovor da o tome menadžement nema ovlašćenja da daje izjave.

-Neophodno je istaći par činjenica.Radnici FCA Srbija radili su gotovi sve vreme u periodu najteže epidemiološke situacije. FIAT Plastic je iskoristio paket pomoći države, tj. dobio uplatu pet minimalnih plata za pet meseci tokom moratorijuma za svakog radnika.FIAT Plastic je iskoristio sve moguće subvencije i olakšice, dobijene od države tokom prethodnih godina. FCA je multimilijarderska, multinacionalna kompanija, i može da organizuje proizvodnju novog modela kad god to poželi. Da li je razlog što to ne čini, pregovori sa državom, „ispod žita“, o novom krugu subvencija, ili neki drugi razlog, za nas nije bitno. Radnici Fiata žele da rade, i rade, često u vrlo teškim uslovima, po vrelini, hladnoći, većim od onih propisanih Zakonom o radu, pa i tokom epidemije, kao što je slučaj u prethodnom periodu, pa smatramo da nije fer da se kola slome na tim radnicima- kaže se u saopštenju.

Najzad, kažu radnici, „izražavamo žaljenje što su kolege iz FCA Srbija potpisale taj i takav KU, i izražavamo nadu da tokom tog procesa nije došlo do nedozvoljenih ucena i pritisaka, kao u našem slučaju. Naime, naša strana je ucenjena da potpiše nezakonit KU, koji nije dobila na uvid; ucenjena od strane Nikole Jerotijevića, menadžera za ljudske resurse, gubitkom bonusa i isključivanjem grejanja u hali, kao i jednostranom izmenom važećeg Pravilnika o radu“.

-Zbog svega navedenog, obaveštavamo kako svoje članove, tako i javnost, da nećemo pristati na ucene i pritiske i dozvoliti da statut i odluke strane kompanije budu iznad prava radnika, zagarantovanih ustavom naše zemlje, i iznad samog Ustava- kaže se u saopštenju sindikata.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar