Dragan Marković Palma i kriptovalute

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kako objasniti Draganu Markoviću Palmi šta je bitkoin? U ovaj sizifovski posao upustio se niko drugi do Siniša Mali, ministar finansija

 

Malo ko je u našoj državi očekivao da će Skupština Republike Srbije na svom zasedanju raspravljati i donositi zakone čak i pre Evropske Unije. Doduše, posle šoka sa povećanjem cena u skupštinskom restoranu i stalnih rasprava o (ne)nošenju maski i aktuelnom virusu zaista nije bilo mesta takvom očekivanju. Kad, ne lezi vraže, zakonodavci se uhvatiše ove visokosofisticirane teme.

Naime, radi se o predlogu Zakona o digitalnoj imovini koji je tema 7. redovne sednice Skupštine Srbije. Tema jeste zanimljiva i zaista neophodna. Jeste pretilo da se pretvori u komediju kada je uvaženi poslanik Dragan Marković Palma pitao ministra finansija Sinišu Malog „šta je to bitkoin?“ Vrlo komplikovano pitanje čak i za eksperta za kriptovalute. Moram da priznam da je Siniša Mali vrlo korektno objašnjavao Palmi pojednostavljenim rečnikom. Skupština ne bi bila to što jeste da njen predsednik Ivica Dačić nije sve to prekinuo jednom fantastičnom konstatacijom da je to suviše komplikovano, i da je to shvatio kada je pitao ministra policije Vulina kako da zaplene ilegalno stečene bitkoine?!? U nastavku je zaključio da je to metafizika za koju nemaju vremena.

Komediju na stranu, ovaj Zakon je zaista stigao na vreme jer ipak rešava nešto što izaziva nepodeljenu pažnju celog sveta već više od deceniju. Koliko je rešenje dobro ili ne, to je pitanje za dublju raspravu ali ga imamo i to pre Evropske Unije i mnogih visokorazvijenih zemalja.

Suština u ovom zakonu je da se digitalnim valutama bavi Narodna banka Srbije, a tokenima Komisija za hartije od vrednosti, što je i logično. Kriptovalute se mogu koristiti kao sredstvo razmene ali uz posredstvo korisnika. Znači, ukolko nešto želimo da platimo kriptovalutom, mora da postoji berza koja će da je razmeni u dinare, pa onda obavljamo plaćanje. Nešto slično kao što danas ne možemo da platimo evrima u Srbiji nego moramo da ih razmenimo u dinare, koji su jedino sredstvo plaćanja.

Ovakvo rešenje je u ovom trenutku i najbolje moguće jer prevodi svet digitalnih valuta u postojeći finansijski sistem. Takva zakonska regulativa ostavlja dovoljno prostora i preduzećima i nezavisnim programerima i preduzimačima da na ovoj osnovi grade svoje poslovne modele i druga rešenja. Doduše, gubi se anonimnost kao osnovna karakteristika kriptovaluta ali uzevši u obzir da se time sprečavaju razne nelegalne aktivnosti (prodaja narkotika, ucene …) ovo za državu i nije tako loše rešenje.

I najvažnije za državu je da će imati uvid u sve transakcije, odnosno moći će da naplati porez. Nije slučajno ovaj Zakon bio na dnevnom redu zajedno sa setom zakona iz oblasti poreske politike.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar