Horor u Pešačkoj zoni u Kragujevcu (2)- razvaljene klupe, kamenje, otpad, kablovi..

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Posle našeg teksta o haosu koji vlada u Pešačkoj zoni u Kragujevcu, razvučenim kablovima za struju pod naponom i đubretu u jednom od najlepših kutaka u Kragujevcu javili su nam se čitaoci sa novim fotografijama.

-Ovo je klasična priča kako jedna dobra ideja može biti upropašćena. Prvi reciklomat u Srbiji koji stimuliše građane da odlažu platični otpad sveo se na pravu malu ekološku katastrofu. Na zapadu se ovakvi projekti rade i pametni kontejneri postavljaju van grada pored velikih marketa, stajališta.. U Kragujevcu je postavljen u centru grada, na 50 metara od „Krsta“, simbola grada- kažu nam vlasnici objekata koji su nam ilustrovali stanje stvari fotografijama kako izgleda odlaganje otpada.

-Iz flaša se prosipa tekućina i posebno leti tu je nesnosan smrad to te mere da građani prelaze na drugu stranu. Ostavljaju se džakovi u kojima se donosi plastika, užas. Mnogo ljudi uzmiaju bačenu plastiku iz kontejnera i donose ovde- kaže nam vlasnik jednog od lokala. Povrh svega ovde su sedišta najreferentnijih srpskih kompanija!

Samo postavljenje reciklomata prvom u ovom delu Evrope dobio je sve pohvale ekoloških udruženja. Radi o pametnoj mašini za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada. Reciklomat, prvi u Srbiji ovog tipa, različite vrste otpada, plastične flaše, limenke i staklenu ambalažu, pored razvrstavanja i sladištenja, takođe i vrednuje, te novčani iznos predate ambalaže dobijaju građani. Doduše, sada samo u vidu povlašćenje cene za gradski prevoz.

Na žalost, fotografija koju objavljujemo govori više od hiljadu reči.

Naš portal juče je objavio u kakvom je stanju Pešačka zona, omiljeno šetalište mladih bračnih parova sa decom. Reiklomat se nalazi na nekoliko desetina metara od kablova sa strujom  i sastavni je deo Pešačke zove.

Vladimir Maksimović

Inače, na čelu ovog resora koji je zadžen za higijenu i uređenost zone nalazi se Vladimir Maksimović, gradski ministar za komunalnu delatnost za čije ime se vezuje niz skandala u poslednjih nekoliko meseci. Najzvučniji je ugovor sa EBRD zbog koga je grad morao da plati 187 hiljada evra penala. Inače, Maksimović je predsednik stranke slovačke nacionalne manjine iako u centralnom gradu Šumadije prema poslednjem popisu živi 16 Slovaka.

Slučajno ili ne ispred Maksimovićevog lokala u kome se nalazi kafić „Insomnia“ -(Agencija za borvu protiv korpcije ispituje da li je u sukobu interesa) nalazi se ruglo isušenog četinara pod naponom. Odmah tu su i polomljene klupe, razvaljene kamene ograde. rupe..

-Klupa je već odvaljena skoro mesec dana. Ovo je bruka za Kragujevac, jer je Pešačka zona omiljeno mesto skoro svih turista koji posećuju naš grad-kažu građani.

O tome šta su nam sve čitaoci poslali presudite sami u foto galeriji…

Pešačka zona Kragujevac… trenutno… 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar