Na današnji dan osnovano Srpsko novinarsko društvo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 21. decembra 1881. godine u Beogradu, glavnom gradu Kraljevine Srbije, osnovano je Srpsko novinarsko društvo. Bilo je to jedno od prvih udruženja novinara u svetu. U trenutku osnivanja društva u Beogradu su izlazila čak 22 lista i časopisa a najmanje desetak ljudi se profesionalno bavilo novinarstvom. Osnivanju društva prethodile su prve novine na srpskom jeziku, Serbskija povsvednevnija novini, štampane u Beču 1791. godine. Prve novine izašle u okvirima granica Srbije pojavile su se u Kragujevcu 1834. godine pod nazivom Novine srbske. Prvi zakon o štampi donet je 1870. godine kada je u celoj zemlji izlazilo 37 listova.
Srpsko novinarsko društvo radilo je po „Štatutu“ koji je izradio jedan od utemeljivača društva Milan St. Marković a osmišljeno je da ima tri osnovna pravca delovanja; unapređenje srpske publicistike, pružanje uzajamne pomoći među novinarima i zaštitu ugleda profesije i samih publicista.
Prvi predsednik društva bio je dr Laza Kostić tada urednik opozicionog liberalskog lista Srpska nezavisnost. Društvo je bilo aktivno sve do izbijanja Timočke bune 1883. godine. Rad je obnovljen 1891. i u kontinuitetu traje do danas. Istorijsku vrednost društva baštini Udruženje novinara Srbije.


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar