Novi virus hara Evropom: i u Italiji se pojavio novi soj koronavirusa!

Italijanske vlasti saopštile su da su danas otkrile prvi slučaj zaraze novim sojem korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Ministarstvo zdravlja navelo je večeras da se pacijent nedavno vratio iz Velike Britanije avionom i dodalo da su svi koji su bili u kontaktu s njim u izolaciji.

Pacijent se nalazi u vojnoj bolnici u Rimu. Italijanske vlasti su ranije danas navele da prekidaju vazdušne veze sa Velikom Britanijom. Nekoliko evropskih zemalja odlučilo je da obustavi vazdušne i druge veze sa Vellikom Britanijom.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije danas da je novi soj korona virusa registrovan u Velikoj Britaniji, ali i u nekim drugim zemljama – devet slučajeva u Danskoj, i po jedan slučaj infekcije u Holandiji i Australiji.

Kako je ranije saopšteno novi soj COVID-a 19 koji je identifikovan u Britaniji može da se širi mnogo brže i trenutno se ubrzano radi na utvrđivanju da li on može da izazove veću stopa mortaliteta, rekao je glavni engleski medicinski zvaničnik Chris Whitty.

„Kao što je saopšteno u ponedjeljak, Britanija je identifikovala novu varijantu COVID-a 19 kroz genomsko praćenje Službe za javno zdravlje Engleske“, rekao je Whitty.

On je naveo da Savetodavna grupa za nove respiratorne virusne prijetnje (NERVTAG) sada smatra da se novi soj može brže širiti.

Whitty je rekao da je, iako nema dokaza da nova varijanta korona virusa izaziva veću stopu mortaliteta ili da utiče na vakcinu, potrebno hitno provesti istraživanje i to potvrditi.

„Mi smo obavestili Svetsku zdravstvenu organizaciju i nastavljamo da analiziramo dostupne podatke kako bi povećali naše razumevanje“, rekao je Whitty.

Boris Johnson foto: twitter

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je prekjuče sa ministrima u Vladi o tome koje je hitne mere neophodno preduzeti nakon informacije da se novi soj virusa brže širi i vodi povećanju broja zaraženih.

Britanska Vlada je saopštila 14. decembra da bi povećanje broja zaraženih širom Londona na jugoistoku Engleske moglo biti povezano sa novom varijantom virusa koja ima sposobnost bržeg širenja.

 

 

 ucentar.rs/kurir.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.