iz verovali ili ne: Meštani Velikih Pčelica u Kragujevcu dobijaju vodu- 2021!

Problem 33 domaćinstva u selu Velike Pčelice koja su već godinama bez vode, trebalo bi uskoro da bude rešen. Naime, bunar koji se iskopan u proteklom periodu u okviru programa rešavanja vodosnabdevanja na seoskom području koji je finansirao grad Kragujevac, nema dovoljan kapacitet da zadovolji potrebe korisnika, čak ni one osnovne.

Zbog toga je odlučeno da se za korisnike ovog seoskog vodovoda iskopa novi bunar, a radovi na kopanju istražne bušotine su u toku. Tim povodom, Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada, obišli su radove u ovom selu.

Kao i na većini arteskih bunara koji su iskopani u prethodnom periodu, a nisu kopani na adekvatan način i nisu rađena ozbiljna geološka istraživanja, mi smo i u ovoj situaciji, pošto su meštani ostali bez vode, prinuđeni da rešavamo probleme i da bunare koje je grad nekad nelegalno kopao, legalizujemo. Radimo na jedan ozbiljan način, prvenstveno radimo geološka istraživanja, nakon naslaska vode testiramo ih u četiri godišnja doba, na zakonom propisan način, i tek po dobijanju vodne dozvole, ljudima pustimo vodu. Na žalost, ovi meštani su sami uložili velika sredstva u izgradnju mreže, tako da su oni sa pravom nezadovoljni zato što sada nemaju vodu. Mašina ovde trenutno radi, nadamo se nalasku vode, a posle ove lokacije u planu je selo Čumić gde imamo sličan problem. Ovde kao što sam rekao mreža već postoji i ako bude nađena voda bunar će biti prespojen na sistem koji već postoji – kaže Damjan Srejić.

Namera je, kaže Srejić, da kada se ovakvi bunari dovedu u zakonski red, legalizuju, predaju na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ što do sada nije bio slučaj.

Korisnici udruženja „Dulekana“ iz Velikih Pčelica koje ima 33 domaćinstva nadaju se da će njihov problem uskoro biti rešen. Kako kažu, bunar sa koga su se prvobitno snabdevali vodom nije imao dovoljan kapacitet,21 kubik vode mesečno, što je nedovoljno i za osnovne potrebe.tekst i foto: informativna služba SGK

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.