Vodeća danska glumica- Srpkinja poreklom iz Šumadije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Malo je poznato da je jedna od vodećih glumica u Danskoj Danica Ćurčić, čije je porodično poreklo iz sela Mala Vrbica podno Rudnika. Dobitnica je ovogodišnje prestižne danske Nagrade za kulturu prestolonasledničkog para i novčane nagrade od oko 70.000 evra.

 

Danica je još kao jednogodišnjakinja otišla u Kopenhagen, jer je njen otac dobio posao u srpskoj ambasadi.

portret u „Kući Ćolovića“

– Onda je počeo rat u Jugoslaviji i stalno su odlagali datum povratka kući. Tamo mi se rodio brat. Na kraju su otvorili turističku agenciju i odlučili da ostanu – pričala je Danica za „Blic“, na engleskom jeziku, iako kaže da srpski vrlo dobro razume u jednom od malobrojnih intervjua koji je imala a našu štampu.

Danica Ćurčić je rođena u Beogradu, u porodici bivšeg novinara Mihajla i književnice Vesne Ćurčić, koji su danas vlasnici turističke agencije „Kvaliti turis“ u Kopenhagenu. Završila je pozorišnu školu „Del arte“ u Kaliforniji i još pre sticanja diplome u Državnoj pozorišnoj akademiji u Kopenhagenu, kao studentkinja treće godine, angažovana je za dve glavne uloge u Kraljevskom teatru. Ipak nije zaboravila srpske korene.

– U kući su govorili srpski, brat i ja smo subotom išli u srpsku školu gde smo učili da čitamo i pišemo, letovanja provodili u Crnoj Gori i obilascima rodbine u Srbiji- rekla je glumica u kojoj su srpska i danska, odnosno balkanska i skandinavska kultura, neraskidivo isprepletene.

O životu u dalekoj Skandinaviji ima samo reči hvale. Nezamislivo za ovdašnje prilike zvuči da „ako igrate samo u pozorištu možete vrlo dobro da živite“.

– Srećna sam što sam deo takvog društvenog sistema ali i deo danske kinematografije koja je trenutno toliko popularna – priznaje Danica. A biti prepoznat kao neko ko je vrlo talentovan u takvoj konkurenciji je tera da se svaki put „uštine“.

Do sada je osvojila nagradu nacionalnog Udruženja filmskih kritičara, bila je nominovana ove godine za danskog Oskara, a 2014. na Berlinskom filmskom festivalu proglašena je za jednu od deset „mladih zvezda“ evropskog filma, zajedno sa našim Nikolom Rakočevićem.

Gluma joj pomaže da upozna sebe, kroz glumu odrasta i sazreva.

– Što više vreme prolazi i što više upozanjem sebe, to mogu više i da se dam u ulozi i pronalazim sve veće dubine u sebi. Koji god lik da igram, pokušavam da ga odbranim, da u svakom pronađem ljudske crte. Neke uloge su naročito emotivno zahtevne, poput ove u „Tihom srcu“, kada sam morala da pronađem u sebi tu silnu tugu. A onda sam, recimo, prošlog leta igrala balerinu i bila na posebnom režimu ishrane i fizički vrlo zahtevnih treninga – priča Danica koja „sanja da zaigra u nekom srpskom filmu“.

Čuveni predak

Puška Milisava Čolovića

Inače, njen predak je čuveni Milisav Čolović (1893-1991). On je prvi srpski strelac koji je doneo medalju sa Evropskog prvenstva iz Praga 1927.godine. Tadašnja štampa nazvala ga je “srpski Viljem Tel”. Višestruki prvak Kraljevine Jugoslavije i prva legenda ovog sporta koji nam je iznedrio mnoge šampione.

KRALJICA DANSKOG FILMA

Povodom proslave 80. rođendana danski princ Henrik uručio je Danici Ćurčić svečanu diplomu uz visoku novčanu nagradu za najviše umetničko ostvarenje u protekloj godini. Pored Danice, ovo priznanje dobili su i danski filmski reditelj Tomas Vinterberg, muzičar Teitur Lasen i prevodilac Tomas Skov. Time je postala nezvanična kraljica danskog glumišta.ucentar.rs foto: ucentar.rs/instagram/printskrin

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar