Danas su Materice!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas su Materice jedan od najvećih pravoslavnih praznika majki i žena. Materice uvek padaju u drugu nedelju pred Božić. Lepi srpski običaj nalaže da deca ujutro porane i ranije pripremljenim koncem, kanapom, šalom ili nečim drugim prigodnim zavežu majku, baku, tetke… Majka se dreši malim poklonom, najčešće slatkišima, voćem ili čarapama nakon što se izljubi sa decom koja joj čestitaju praznik. 
U beogradskim novinama sa početka dvadesetog veka mogu se naći zanimljivi detalji sa proslave Materica tih godina. Tako je ostalo zabeleženo da je na Dorćolu živeo veliki broj dece bez roditelja koja su se praktično sama starala o sebi. Običaj je bio da takva deca tobož slučajno navraćaju u domaćinske kuće u kraju, posebno kod onih domaćina koji sami nisu imali dece. Praznik Materice bio je odlična prilika da se deca obilno počaste raznim đakonijama ali i toplom odećom i obućom za zimu. Popularan je bio i običaj upriličavan za decu iz sirotišta koja su odvođenja na dvor da „vežu kraljicu“. Posebno je zapamćena dobrota Kraljice Marije Karađorđević koja je bogato darovala decu.
Praznik Materice posebno su obeležavale i članice Kola srpskih sestara smatrajući ovaj dan najvažnijim u svom humanitarnom radu.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar