PAD 2020: Hapšenje „najmuškarca 21 veka“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Od političkih i privrednih zvezda- do tužilaškog trnja“ tako bi se mogao ukratko opisati put Vladice Stanojevića, političara i bivšeg direktora Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice“ u Kragujevcu.  Stanojević (48) uhapšen je  sa još 13 svojih saradnika, zbog postojanja osnova sumnje da je zaposlenima naredio da za lečenje bolesti šuge korisnicima ovog smeštaja daju lekove namenjene životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stanojević se sumnjići da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica “Male pčelice”.

MUP: „Pronađeni lekovi za životinje“

MUP je saopštio da se osnovano sumnja da je Vladica Stanojević, naredio lekarima i medicinskom osoblju iz Zavoda za smeštaj odraslih lica “Male pčelice” da ne prijave promene na koži kod više korisnika Zavoda kao sumnju na pojavu zarazne bolesti šuge i da za lečenje koriste lek namenjen životinjama.

Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu.

Postoje osnovi sumnje da je jedna količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda.

Stanojević se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu “Mala pčelica”, da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju određenih korisnika, kao i da postojeću medicinsku dokumentaciju preprave upisivanjem neistinitih podataka.

Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja.

MUP: „Stanojevićeve malverzacije sa javnim nabavkama“

Postoje osnovi sumnje i da je direktor Zavoda Vladica Stanojević od marta do avgusta ove godine, uz pomoć tri referentkinje u Zavodu, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača, koji su takođe uhapšeni.

Na taj način je, kako se sumnja, uhapšeni Stanojević, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca.

V. K, odgovorno lice mlekare “Livade” i stvarno odgovorno lice mlekare “Kuč”, D. R. zaposleni u mlekari “Kuč”, Ž. D, predstavnik ponuđača “MG” DOO iz Novog Sada, i S. M, predstavnik ponuđača “Frigoterm” DOO iz Beograda, sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom.

Sumnja se da su oni po prethodnom dogovoru sa Stanojevićem, obezbedili uslove po kojima će njihova ponuda biti izabrana u postupku javne nabavke, kao i da su podnosili ponudu bez određenog iznosa koju bi zaposleni u “Malim Pčelicama” popunili na iznos koji je u prednosti nad ostalim ponuđačima.

R. P, odgovorno lice Privrednog društva “Popadić komerc’’, sumnjiči se da je učinio krivična dela davanje mita i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok se M. V. sumnjiči za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u pomaganju.

Kako se sumnja, Stanojević je dobijao novac kako bi favorizovao navedeno privredno društvo u postupku javne nabavke.

Takođe, osumnjičeni direktor Zavoda “Male Pčelice” se tereti da je zloupotrebio svoj položaj i uticao na G. Đ. da osumnjičenoj M. S. izda ispravu o završenom pripravničkom stažu za medicinsku sestru, koje je navedena priložila kao dokaz sticanja uslova za polaganje državnog ispita pred nadležnom komisijom.

Kako se sumnja, M. S. je na taj način stekla osnov za zaključenje ugovora o radu u Zavodu za smeštaj odraslih lica “Male pčelice”, iako nije radila u Domu zdravlja “Sveti Đorđe” u Topoli.

Odgovorno lice Doma zdravlja “Sveti Đorđe” u Topoli je osumnjičen da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. S. zdravstvena radnica u Zavodu za smeštaj odraslih lica “Male pčelice” tereti za krivično delo falsifikovanje isprave.

Osumnjičeni Vladica Stanojević se tereti i da je zloupotrebio službeni položaj i na taj način što je određena sredstva i opremu koja je vlasništvo Zavoda jednim delom prisvojio, a u drugom dao na raspolaganje trećim licima.

Osumnjičenima V.S, R. P, V. K, i S. J. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu.

 

Skoro svi privedeni napravili „dil“ sa Tužilaštvom 

U potonjem sudskom sporu koji i dalje traje -12 od 13 privedenih napravilo je „dil“ sa Višim tužilaštvom u Kraljevu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije. U zamenu za manje kazne pirznali su krivicu, a Stanojević je posle 40-ak dana pušten iz pritvora. Ostaje da se vidi kakav će sudski epilog dočekati i sam glavno-osumnjičeni Stanojević koji je negirao krivicu.

 

ucentar.rs foto printskrin 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar