Ovo je Šumadinac Petrović- prvi pilot u istoriji koji je poginuo na borbenom zadatku!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prva žrtva ratnog vazduhoplovstva, od kada se letilice koriste u borbene svrhe, je istovremeno i prvi Srbin koji je postao vojni pilot- Mihajlo Petrović, rodom iz šumadijskog sela Vlakče kod Stragara, u blizini Kragujevca.

Petrović je završio kao pitomac Pilotsku školu „Farman“ koja se nalazila u blizini Pariza. Kada je u maju 1912. godine pilot Petrović imao prvi samostalni let, o njemu je poznati francuski list „Figaro“ na celoj strani sa fotografijom objavio tekst pod naslovom „Neustrašivi i divljenja dostojni let srpskog seržanta“.

Ličnost Mihajla Petrovića upečatljivo opisuje zapažanje slavnog francuskog pilota Brodena koji je 1912. ocenjivao prvu klasu srpskih pitomaca u Farmanovoj školi u Etampu: „Petrović će biti as, jer je miran i prezire smrt“. Narednik Mihajlo dobio je tada srpsku pilotsku licencu broj jedan, a karijeru je nastavio na Trupalskom polju u Nišu, gde je po naredbi vojvode Radomira Putnika napravljeno „sletište za aeroplane, balone i golubove pismonoše“.

U Prvom balkanskom ratu iste godine pilot Mihailo Petrović je pošao na prvi borbeni let. Ostalo je zabeleženo da je, pre nego što je seo u svoj avion „dvokrilac“, rekao: „Ja imam ili da se proslavim, ili da slavno poginem“.
Posle izviđanja Esad-pašinih položaja u blizini Skadra, okrenuo je avion i krenuo nazad, na aerodrom u Barbaluši. U povratku je naleteo na oluju, u kojoj je ispao iz aviona sa visine od 1.200 metara. Poginuo je s nepunih 29 godina. Bio je prvi srpski pilot, koji je na svom prvom zadatku nastradao i postao prva žrtva u svetskom vojnom vazduhoplovstvu.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar