Poveži se sa nama
Admiral

Reportaža

Ovo je Šumadinac Petrović- prvi pilot u istoriji koji je poginuo na borbenom zadatku!

Published

on

Prva žrtva ratnog vazduhoplovstva, od kada se letilice koriste u borbene svrhe, je istovremeno i prvi Srbin koji je postao vojni pilot- Mihajlo Petrović, rodom iz šumadijskog sela Vlakče kod Stragara, u blizini Kragujevca.

Petrović je završio kao pitomac Pilotsku školu „Farman“ koja se nalazila u blizini Pariza. Kada je u maju 1912. godine pilot Petrović imao prvi samostalni let, o njemu je poznati francuski list „Figaro“ na celoj strani sa fotografijom objavio tekst pod naslovom „Neustrašivi i divljenja dostojni let srpskog seržanta“.

Ličnost Mihajla Petrovića upečatljivo opisuje zapažanje slavnog francuskog pilota Brodena koji je 1912. ocenjivao prvu klasu srpskih pitomaca u Farmanovoj školi u Etampu: „Petrović će biti as, jer je miran i prezire smrt“. Narednik Mihajlo dobio je tada srpsku pilotsku licencu broj jedan, a karijeru je nastavio na Trupalskom polju u Nišu, gde je po naredbi vojvode Radomira Putnika napravljeno „sletište za aeroplane, balone i golubove pismonoše“.

U Prvom balkanskom ratu iste godine pilot Mihailo Petrović je pošao na prvi borbeni let. Ostalo je zabeleženo da je, pre nego što je seo u svoj avion „dvokrilac“, rekao: „Ja imam ili da se proslavim, ili da slavno poginem“.
Posle izviđanja Esad-pašinih položaja u blizini Skadra, okrenuo je avion i krenuo nazad, na aerodrom u Barbaluši. U povratku je naleteo na oluju, u kojoj je ispao iz aviona sa visine od 1.200 metara. Poginuo je s nepunih 29 godina. Bio je prvi srpski pilot, koji je na svom prvom zadatku nastradao i postao prva žrtva u svetskom vojnom vazduhoplovstvu.



ucentar.rs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA

Published

on

 
POSNA MUĆKALICA
 
Za ovo jelo potrebno je:
– 150 gr soje u komadićima
– 1 list lovora
– 2 čena belog luka
– 1 kg crnog luka
– 1 kg sitno seckane paprike
– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza
– 1/2 l soka od paradajza
– 1 kašika ljute tucane paprike
– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna
– ulje
– so i biber
 
PRIPREMA:
 
Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok  tečnost ponovo ne ispari. 
U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.
Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom. 
 
PRIJATNO!
 
 
Continue Reading

fokus

Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima

Published

on

By

Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.

Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.

Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.

Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.

Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.

Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.

Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.

Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.

Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.

Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.

Foto :Rtk

Continue Reading

fokus

Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju

Published

on

Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!

Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije

foto: prinskrin FB 



ucentar.rs 

Continue Reading

Najpopularnije