Reportaža
Ovo je Šumadinac Petrović- prvi pilot u istoriji koji je poginuo na borbenom zadatku!
Prva žrtva ratnog vazduhoplovstva, od kada se letilice koriste u borbene svrhe, je istovremeno i prvi Srbin koji je postao vojni pilot- Mihajlo Petrović, rodom iz šumadijskog sela Vlakče kod Stragara, u blizini Kragujevca.
Petrović je završio kao pitomac Pilotsku školu „Farman“ koja se nalazila u blizini Pariza. Kada je u maju 1912. godine pilot Petrović imao prvi samostalni let, o njemu je poznati francuski list „Figaro“ na celoj strani sa fotografijom objavio tekst pod naslovom „Neustrašivi i divljenja dostojni let srpskog seržanta“.
Ličnost Mihajla Petrovića upečatljivo opisuje zapažanje slavnog francuskog pilota Brodena koji je 1912. ocenjivao prvu klasu srpskih pitomaca u Farmanovoj školi u Etampu: „Petrović će biti as, jer je miran i prezire smrt“. Narednik Mihajlo dobio je tada srpsku pilotsku licencu broj jedan, a karijeru je nastavio na Trupalskom polju u Nišu, gde je po naredbi vojvode Radomira Putnika napravljeno „sletište za aeroplane, balone i golubove pismonoše“.
U Prvom balkanskom ratu iste godine pilot Mihailo Petrović je pošao na prvi borbeni let. Ostalo je zabeleženo da je, pre nego što je seo u svoj avion „dvokrilac“, rekao: „Ja imam ili da se proslavim, ili da slavno poginem“.
Posle izviđanja Esad-pašinih položaja u blizini Skadra, okrenuo je avion i krenuo nazad, na aerodrom u Barbaluši. U povratku je naleteo na oluju, u kojoj je ispao iz aviona sa visine od 1.200 metara. Poginuo je s nepunih 29 godina. Bio je prvi srpski pilot, koji je na svom prvom zadatku nastradao i postao prva žrtva u svetskom vojnom vazduhoplovstvu.
ucentar.rs
Ne propustite:
fokus
Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA
POSNA MUĆKALICAZa ovo jelo potrebno je:– 150 gr soje u komadićima– 1 list lovora– 2 čena belog luka– 1 kg crnog luka– 1 kg sitno seckane paprike– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza– 1/2 l soka od paradajza– 1 kašika ljute tucane paprike– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna– ulje– so i biberPRIPREMA:Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok tečnost ponovo ne ispari.U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom.PRIJATNO!
Ne propustite:
fokus
Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima
Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.
Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.
Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.
Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.
Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.
Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.
Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.
Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.
Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.
Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.
Foto :Rtk
Ne propustite:
fokus
Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju
Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!
Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije
foto: prinskrin FB
ucentar.rs
Ne propustite:
-
fokus4 седмице ago
Aman preuzima deo Trnave Promet? Nezvanične informacije o velikoj poslovnoj akviziciji
-
Društvo3 седмице ago
SEZONA SLAVA U PUNOM JEKU , OVO JE CENOVNIK POSNOG I MRSNOG SLAVLJA!
-
Društvo2 седмице ago
IVAN JE VLASNIK NAJUSPEŠNIJE NOVINSKE AGENCIJE U UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE, ZA ŠEST GODINA PROŠAO TRNOVIT PUT OD MALE KUĆE ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO DO MEDIJA ČIJE VESTI SADA PRENOSE SVI
-
fokus4 дана ago
ISTORIJSKI PROMAŠAJ SRBA! Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
-
fokus3 седмице ago
Srećna slava, domaćini! Danas je ĐURĐIC, pomaže nevoljnicima, ne rade se teški poslovi
-
Društvo3 седмице ago
Na svakom fakultetu postoji bar jedan predmet koji je studentima najveći izazov
-
aktuelno2 седмице ago
Srećna slava, domaćini! SVETI Mrata- sneg do vrata!
-
fokus2 седмице ago
Srećna slava domaćini! Danas je Aranđelovdan, slavimo živog sveca!