Ovo su kapitalne investicije Vlade u Kragujevcu 2021- preko 200 miliona evra!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika

„Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta Vlade Srbije, a kapitalne investicije koje će grad Kragujevac realizovati u pratnerstvu sa državom, konačno će rešiti višedecenijski problem aerozagađenja u gradu. Jedna od najzačajnijih je zamena kotlova u Energetici, odnosno prelazak sa uglja na gas“ rekao je Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, u emisiji „10 minuta“ Radio televizije Kragujevac. U budžetu Vlade Srbije, na razdelu Ministarstva za zaštitu životne sredine za tu namenu u ovoj godini opredeljeno je 12,5 miliona evra.

Prečišćavanje otpadnih voda 54 miliona evra

Dokaz da će resorno ministarstvo izdvojiti značajna sredstva za zaštitu živtone sredine je i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa primarnom i sekundarnom mrežom u vrednosti 54 miliona evra. Novi sistem biće izgrađen pored postojećeg u Cvetojevcu. Planirana je izgradnja nove kanalizacione mreže i rekonstrukcija postojeće u dužini preko 200 kilometara. Cilj je da se sve otpadne vode u gradu, kako industrijske tako i sanitarne, prečiste i tako puste u Lepenicu.


Severna obilaznica 75 miliona evra

Značajna sredstva biće uložena i u putnu infrastrukturu. Prema Miloševićevim rečima, Severna obilaznica staviće Kragujevac na mapu gradova povezanih autoputevima. Pored toga, transportni saobraćaj biće izmešten iz užeg gradskog jezgra. Projekat vodi JP Putevi Srbije, a okvirna vrednost je 75 miliona evra. Dužina je 22 kilometra, kreće iz Cvetojevca, preko Novog Milanovca, Petrovca, Opornice i Divostina a završava se između Đurisela i Goločela.

 


Železnička pruga Sobovica- Cvetojevac 19 miliona evra

Među važnijim projektima je i izgradnja železničke pruge MIND park Sobovica – Cvetojevac u dužini 16 kilometara. U toku je izgrada idejnog projekta. Koordinator je JP Infrastruktura železnice Srbije. Vrednost radova je 19 miliona evra. Projektovana brzina je 80 km na sat. To neće biti samo industrijski kolosek na potezu Sobovica, Resnik, Novi Milanovac i Cvetojevac, istakao je Aleksandar Milošević i dodao da će pruga služiti i za putnički saobraćaj. Pored toga, u planu je i test pruga namenjena za testiranje tramvaja proizvedenih u MIND parku.


Palata pravde- ukupna investicija 2,4 milijardi dinara

U ovoj godini, šest meseci pre roka, na upotrebu će biti predata Palata pravde, projekat realizovan, takođe, u pratnerstvu sa državom vredan tri milijarde dinara. Grad je obezbedio parcelu od dva hektara i kompletnu infrastukturu u vrednosti 57, 5 miliona dinara. U novoj Palati pravde koja se prostire na 25 000 kvadrata biće smešteno svih 11 pravosudnih organa.


Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti 

Drugi važan projekat je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. U naselju Denino brdo biće izgrađeno devet zgrada sa po 108 stanova, ukupno 972 stana. Prve dve zgrade su u završnoj fazi, useljenje se očekuje u narednim mesecima. Grad je opredelio pola milijarde za infrastrukturno opremanje, putnu infrastrukturu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, kao i 700 parking mesta.

Među projektima koje je Milošević najavio za ovu godinu su i potpuna rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika, kao i obnova oronulih i starih fasada u centru grada.


Rekonstrukcija Urgentnog centra KC „Kragujevac“ 34 miliona evra

U ovoj godini planirana je i rekonstrukcija Urgentnog centra i izgradnja novog bloka KC „Kragujevac“ . Ministarstvo zdravlja najavilo je da će u ovaj projekat biti uloženo oko 34 miliona evra.

 ucentar.rs foto: ucentar.rs/screenshot

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar