drama: maloj Aniki se pogoršalo stanje- lečenje odloženo za mart!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iako je Srbiju početkom decembra obradovala vest da je nakon tri meseca prikupljen novac za Aniku Manić (2) iz Gornjeg Milanovca, ona još nije otputovala u Budimpeštu gde je trebalo da nastavi lečenje.

Roditelji su na Fejsbuk stranici saopštili da je mala Anika dobila temperaturu i da je imala teškoće sa disanjem, pa su protekle dane proveli u bolnici, tako da je put u bolnicu u Budimpeštu odložen za mart.

“Dragi naši, zamišljali smo da će naše prvo javljanje u novoj godini biti javljanje sa dobrim vestima i da je novi početak tu pred nama. Međutim, kao sto smo već mnogo puta iskusili, SMA je podmukla i nepredvidiva bolest”, naveli su oni na  – naveli su oni na Fejsbuk stranici “Za Anikin dug i lep život” .

Tokom pripremnih testiranja neophodnih za Anikinu terapiju, dodaju oni, pokazalo se da jedan od parametara nije u odgovarajućim vrednostima.

“U međuvremenu, Anika je dobila temperaturu i imala teškoće sa disanjem, pa smo protekle dane proveli u bolnici. Anika se trenutno oporavlja kod kuće, ali je slaba, a za decu u njenom stanju rizik od komplikacija uvek postoji”, navode anikini roditelji i dodaju da je nažalost, zbog svega toga put u Budimpeštu odložen za mart kada će ponovo uraditi sve analize.

“Ako nešto uliva nadu u ovim trenucima to je da je bolnica spremna, bez obzira na postavljeni rok u januaru, da Aniki da tretman u martu, ukoliko svi testovi budu u redu. Šta da vam kažemo… Mnogo je teško… Mi se trudimo da budemo Anikina snaga. Pokušavamo da se borimo dan za danom. Molimo se da ovo bude još jedno iskušenje na putu ka boljoj budućnosti i čvrsto verujemo u pozitivan ishod. Nadamo se iz sveg srca da će borba, ljubav, želja, molitve i pozitivne misli koje ste uputili našoj Aniki imati svoj smisao i da će ona dobiti terapiju koja ce joj pružiti šansu za dug i lep život. Kao i do sada javljaćemo se sa svim novostima. Hvala vam na svemu, dobri ljudi, vaša podrška nam mnogo znači!”,  naveli su Anikini roditelji.

Podrška i od malog Olivera
„Jako nas je rastužila vest da je termin našoj drugarici Aniki odložen za mart! Anika uz tebe smo! A Oli ti poručuje: Drugarice moja, ovako mali smo naučili šta je borba, naučili smo koliko život može prepreka da nam stavi na put ali idemo dalje Anika, nije ovo prva prepreka“.

Da podsetimo u akciji koja je ujedinila građane Srbije prikupljeno je 2,13 miliona evra kooliko je potrebno za lečenje devojčice.

Anika Manić boluje od retke, progresivne i terminalne bolesti sa kojom se rađa jedna od 10.000 beba, a zove se spinalna muskularna atrofija ili skraćeno SMA tip 1.

Većina ovih beba ne doživi svoj prvi rođendan. Drugi rođendan, gotovo nijedna. SMA je retko oboljenje gde telu nedostaje gen koji pravi protein koji motorički neuroni koriste kao hranu.

Inače terapija Zolgensma deluje na celo telo i može da povrati izgubljene funkcije mišića, ukoliko se dobije što pre. Ovaj lek je zvanično najskuplji lek na svetu.

 ucentar.rs/nova.rs/novosti.rs foto: privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar