Tozovac za sva vremena…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

Legenda srpske muzike Predrag Živković- Tozovac (85), nalazi se u teškom stanju nakon što je juče primljen u bolnicu. Potvrđeno je da ima koronavirus i upalu pluća. 

– Krvna slika mu nije dobra, za sada jeste u teškom stanju, ali je stabilno. Nije priključen na respirator, već prima kiseoničnu terapiju. Njegovo stanje će se aktivno pratiti tokom noći, leakri čine sve da mu pomognu, ali je rano davati bilo kakve prognoze, videćemo kako će se situacija razvijati – izvestili su sinoć mediji.

Tozovac je rođen je u Kraljevu 1936. gdoine, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke, pa tako mali broj njegovih mnogobrojnih obožavalac zna da mu je pravo ime zapravo Predrag Živković.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača na ovim prostorima. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četnicke pesme, zbog čega biva prinuden da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraca se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva, ali i da vodi razne emisije i šou programe…

Mnogi ga smatraju najvećim gospodinom srpske narodne muzike, a njegove pesme nisu izbledele sa godinama pa su tako i dan danas neizbežan repertorar na svim proslavama i veseljima, poput „Ti si me čakala“, „Oči jedne žene“, „Jesen u mom sokaku“, „Leno, Leno Magdaleno“ i drugih…

Novinarka Sandra Milošević uradila je sjajnu dokumentarnu emisiju o legendi srpske muzike Predragu Živkoviću Tozovcu. U dvodelnoj dokumentarnoj emisiji „Tozovac za sva vremena“  Živković je govorio o svom detinjstvu, prvim muzičkim koracima- od rodnog Kraljeva pa do putešistvija po celom svetu.

U moru zanimljivih anegdota ispričao je i o svom „susretu“ sa Josipom Brozom.

-Bio je to događaj u Topoli. Gazda je tada bio Draža Marković čiji me sekretar pozvao. Ja mu kažem „neću da idem sam sa harominkom, ipak je to visoko društvo“. Neka pođu i sestre Runjajić onda to već deluje dobro, grupa smo. Toliko su se oraspoložili da je Tito ustao, sve ih je digao i poveo kolo. Stavio je ruku na leđa kako to radi kolovođai u korak je odigrao kolo. To je za mene nezaboravno, objavile su tada novine da je veselo društvo ustalo i zaigralo kolo-ispričao je anegdotu Tozovac.

Iste večeri, dok su sestre odmarale Tozovac je svirao. Tito ga je zamolio da odsvira rusku romansu.

-Užasno teška pesma. To mora izuzetno pismen pevač da peva, da pogodi svaki ton. Ja kažem „Druže predsedniče ja mogu da sviram tu pesmu, ja ne znam reči“. Tito je mahnuo rukom i rekao „ne mari ništa ja ću pjevati“. On je pevao kao najbolji pevač. U ton je otpevao tu pesmu- ispričala je legende srpske muzike.



ucentar.rs foto printskrin

ucentar.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

skinite našu android aplikaciju

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr



Pogledajte sjajnu emisiju…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar