legenda Tozovac „Kako je Tito vodio kolo u Topoli“!

Zadala domaći zadatak…

Novinarka Sandra Milošević uradila je sjajnu dokumentarnu emisiju o legendi srpske muzike Predragu Živkoviću Tozovcu. U dvodelnoj dokumentarnoj emisiji „Tozovac za sva vremena“  Živković je govorio o svom detinjstvu, prvim muzičkim koracima- od rodnog Kraljeva pa do putešistvija po celom svetu.

U moru zanimljivih anegdota ispričao je i o svom „susretu“ sa Josipom Brozom.

-Bio je to događaj u Topoli. Gazda je tada bio Draža Marković čiji me sekretar pozvao. Ja mu kažem „neću da idem sam sa harominkom, ipak je to visoko društvo“. Neka pođu i sestre Runjajić onda to već deluje dobro, grupa smo. Toliko su se oraspoložili da je Tito ustao, sve ih je digao i poveo kolo. Stavio je ruku na leđa kako to radi kolovođai u korak je odigrao kolo. To je za mene nezaboravno, objavile su tada novine da je veselo društvo ustalo i zaigralo kolo-ispričao je anegdotu Tozovac.

Iste večeri, dok su sestre odmarale Tozovac je svirao. Tito ga je zamolio da odsvira rusku romansu.

-Užasno teška pesma. To mora izuzetno pismen pevač da peva, da pogodi svaki ton. Ja kažem „Druže predsedniče ja mogu da sviram tu pesmu, ja ne znam reči“. Tito je mahnuo rukom i rekao „ne mari ništa ja ću pjevati“. On je pevao kao najbolji pevač. U ton je otpevao tu pesmu- ispričala je legende srpske muzike.ucentar.rs foto printskrin

Pogledajte ovu sjajnu emisiju…

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.