BRUKA: Kojine firme održavaju vodotokove u Kragujevcu- on odlaže otpad u Lepenicu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Privatna firma koja je povezana sa Goranom Kojovićem- Kojom gde on praktično vodi glavnu reč – dobila je unosan posao od Grada Kragujevca na održavanju vodotokova, saznajemo ekskluzivno od naših izvora!

Upravo je juče isto preduzeće koje održava vodotokove i priobalja kragujevačkih reka- istovarilo otpad u korito reke Lepenice, što je izazvalo bes i ogorčenje građana Kragujevca- a vodeće ljude grada nateralo da brže bolje „otrče“ na lice mesta sa sve nadležnim inspekcijama i policijom.

Sipa pa čisti otpad, a građani plaćaju!

Stanje korita reke Lepenice na kilometar od centra grada i istovar otpada.. Snimak šipražja nastao danas u 10 časova

-Trenutno niko nije ugrožen, ali svakako da sada imamo bujične vode ovaj most bi stradao. To je nešto što se dešava u Kragujevcu i prati već nekoliko godina unazad. Neko ovde istovaruje građevinski materijal, šut i slične stvari, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i dodao da će istraga utvrditi iz kojih razloga to čini.

Koja- „glavni igrač“ porodice Nikolić!

Inače, Kojović slovi za „glavnog igrača“ iz vremena porodice Nikolić i jedan je od finansijera Fondacije „Dragica Nikolić“.

Prethodnih godina njegove firme uglavnom kao podizvođači dobijale su unosne poslove na državnim projektima: izgradnja Centra za matične ćelije, Palati pravde,  640 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, novog zatvora u Petrovcu i podzemne garaže u Kragujevcu. U ove poslove Republika Srbija i Grad Kragujevac uložili su preko 300 miliona evra!

Kojović je svojevremeno imao firmu „Jezero“, koja se ratnih devedesetih bavila trgovinom nafte i naftnih derivata na čemu se i obogatio. Kasnije su firme menjala imena, ali u određenom vremenu i odgovorna lica. Poslove koje finansira država dobija preko firme „Marko Trans Cargo (MTC)“ koja se vodi na njegovog sina!

Vruća pitanja

Portal u centar postavio je pitanja gradonačelniku  Nikoli Dašiću i Stefanu Nikeziću, član Gradskog veća za unapređenje životne sredine.  Pitanja su se odnosila na to „kom preduzeću je Grad Kragujevac dodelio posao održavanje vodotokova i priobalja na teritoriji Grada- i koliko se godišnje novaca građana odvaja u te svrhe?
Pored toga pitali smo i da li je preduzeću kome je na radovima na DATA centru, poveren posao iskopa, dozvoljeno da materijal odlaže neposredno uz objekat, a ne na mestu gde je to zakonom propisano, čime je Grad Kragujevac oštećen za oko pet miliona dinara?
-Ujedno Vas Molimo da nam na ova pitanja zbog aktuelne situacije sa jučerašnjim incindentom istovara otpada u reku Lepenicu, odgovorite u što hitnijem roku. Posebno zbog činjenice- što naša saznanja govore da su sva preduzeća koja su u ovim poslovima i događajima međusobno povezana- kaže se u našem dopisu Skupštini grada Kragujevca.

U vreme dok ovo pišemo odgovor još- nije stigao!

ucentar.rsEra glavni igrač- Dašić nemoćan!

 

hobotnica: Tomislav Nikolić, Goran Kojović, Radomir Nikolić, Nikola dašić, Radomir Erić, Vladmir Maksimović, Andreja Ilić, Snežana Ćirković i Nenad Petković

Žargonski rečeno „glavni igrač“ u gradskoj vlasti u Kragujevcu Gorana Kojovića- Koje jeste Radomir Erić, gradski ministar za privredu. On spada u lobi funkcionera oko Radomira Nikolića, bivšeg gradonačelnika i sina Tomislava Nikolića bivšeg predsednika Republike. Novopostavljeni gradonačelnik Nikola Dašić, kum Radomira Nikolića nije uspeo da se suprotstavi ovom moćnom klanu- štaviše postavio je kumovog pašenoga na veoma moćno direktorsko mesto. Pomenutom klanu pripadaju i Vladimir Maksimović, gradski ministar za komunalije i direktor ekonomije u „Energetici“, Andreja ilić, novopostavljeni direktor JP „Energetika Kragujevac“, (desna ruka Radomira Nikolića za komunalnu delatnost), Snežana Ćirković, direktor Javno stambenog preduzeća (svastika Radomira Nikolića), Nenad Petković novopostavljeni izvršni direktor JKP „Šumadija“ (pašenog Radomira Nikolića)…

ucentar.rs foto: ucentar.rs/ printskrin /ilustracijaDrugi pišu… 

MINISTARKA EKOLOGIJE: NEMA ZAŠTIĆENIH!

Podnete prijave zbog nezakonitog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu: Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila da nema zaštićenih

Povodom ekološkog zločina na reci Lepenici reagovala je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović

Irena Vujović

Irena Vujović, Foto: Alo/ Dejan Briza

Nakon poziva upućenog inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine da se sa obale reke Lepenice, na području grada Kragujevca, nezakonito odlaže velika količina otpadnog mulja u tok reke, ministarstvo je odmah reagovalo i poslalo republičkog inspektora na teren. Posle izvršenog uviđaja inspektor je obavestio nadležne službe grada Kragujevca, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem. Službe su u pratnji službenika MUP-a izašle na teren, gde su nakon izvršenog uviđaja i sačinjenog zapisnika podnele prijave protiv odgovornih lica.

Povodom ekološkog zločina na reci Lepenici reagovala je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i poručila da u ovakvim slučajevima nema povlašćenih, niti zaštićenih.

– Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani ili su prolazili nekažnjeno. Današnji primer bahatosti i neodgovornig odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje najstrožu kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku – istakla je Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da odgovorna lica budu najstrožije kažnjena i dodala da je za adekvatno reagovanje u ovakvim situacijama izuzetno važna koordinacija svih nadležnih institucija, što se, kako je navela, u slučaju Lepenice pokazalo kao ključno.

– Ulažemo velika sredstva i napore kako bi zaštitili naše reke, a ovakvi postupci pojedinaca su nedopustivi. Pozivam sve građane da čuvaju životnu sredinu i da prijave svaki nezakonit čin koji dovodi do njenog narušavanja – rekla je Vujović.Alo.rs

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar