Connect with us
admiralskeigre

Društvo

nadrljali smo: Za pristojan život 120 000 mesečno?!

Published

on

Prema poslednjim podacima prosečna bruto zarada u Srbiji na kraju protekle godine iznosila je 83.106 dinara dok je neto iznos dostigao 60.109 dinara. Rast bruto zarada u periodu januar-oktobar 2020. u odnosu na isti period 2019. iznosilo je 9,5 odsto nominalno odnosno 7,8 odsto realno.
Ipak, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku medijalna neto zarada za oktobar 2020. iznosila je 46.382 dinara. što znači da je svaki drugi zaposleni u Srbiji zaradio manje od toga.
Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković saglasan je sa računicom da dve prosečne plate obezbeđuju pristojan život u Srbiji ali i ukazuje na nekoliko bitnih činjenica među kojima najvažniju da dve prosečne plate u domaćinstvu ima tek trećina ili četvrtina zaposlenih.
„Prosečna porodica u Srbiji je tročlana i u njoj ne radi uvek dvoje, a takođe oko 60 odsto radnika ima platu koja je ispod prosečne i iznosi oko 46.000 dinara do koje dobavi jedva polovina zaposlenih što je ispod standarda za pristojan život“, kaže Stojiljković.
Situacija u kojoj u jednoj porodici dvoje primaju prosečnu platu postoji tek kod trećine ili četvrtine radno angažovanih a sve ankete pokazuju da građani kažu da im za pristojnu egzistenciju treba oko 800 evra odnosno oko 110.000 dinara.
Stojiljković kaže i da između 350.000 i 400.000 radnika prima minimalac koji iznosi 32.126 dinara i ispod je potrošačke korpe čija je cene oko 38.000.
„Sada imamo situaciju da svaki četvrti ili peti zaposleni prima minimalnu zaradu. Na tom nivou nema kvalitetne ishrane niti socijalnog i kulturno-obrazovnog  života. Treba imati u vidu i da nisu iste potrebe tročlane porodice koja živi na selu i u gradu jer se tu uzimaju u obzir i komunalije, stanarine…“, kaže predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.
Nameće se zaključak da u Srbiji sa dve prosečne plate može da se živi ali se postavlja pitanje da li je to pristojan život i koliko takvih porodica u Srbiji ima.


ucentar.rs/agencije foto: printskrin tv mag/ N1

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Društvo

RGZ odgovorio na 190.000 pitanja građana

Published

on

By

Republički geodetski zavod ostvaruje izvanrednu efikasnost u komunikaciji sa građanima putem aplikacije ePrimedbe. U periodu od 1. januara 2023. do 28. avgusta 2024. godine, stiglo je 189.741 pitanja građana Info centru RGZ-a, od kojih je odgovoreno na 189.387 u roku od samo 2 dana, što predstavlja čak 99,81% uspešnosti! 

Ovaj uspeh potvrđuje posvećenost RGZ-a unapređenju efikasnosti i transparentnosti u radu sa građanima u svih 170 Službi za katastar nepokretnosti. Sinhronizacija i ujednačenost rezultata između različitih službi pokazuju visok stepen organizacije i posvećenosti pružanju kvalitetnih i brzih usluga. 

Aplikacija ePrimedbe omogućava građanima direktnu komunikaciju sa RGZ-om bez potrebe za odlaskom na šaltere, što ubrzava obradu zahteva i smanjuje birokratske procedure. Ovo ne samo da olakšava pristup informacijama, već i povećava poverenje u rad javnih institucija.

Konstantni napadi upućeni na račun RGZ-a ne oslanjaju se na konkretne podatke i činjenice, već na proizvoljne i neutemeljene tvrdnje. Zvanične statistike, poput ovih o gotovo 190.000 obrađenih obraćanja uspešno odgovorenih, jasno govore o efikasnosti i posvećenosti RGZ-a.

Takvi rezultati su dokaz modernizacije i poboljšanja usluga, dok kritike bez dokaza samo stvaraju konfuziju i neosnovane sumnje u rad javnih institucija.

Continue Reading

Društvo

Prof. dr Goran Tasić – Lider u neurohirurgiji i humanitarni ambasador

Published

on

By

Profesor doktor Goran Tasić je jedan od vodećih neurohirurga našeg vremena, čija je karijera obeležena nizom značajnih doprinosa kako u medicinskoj nauci, tako i u obrazovanju novih generacija lekara. Kao specijalista za neuroonkologiju i minimalno invazivnu hirurgiju, prof. dr Tasić je pionir u uvođenju novih metoda lečenja,čime je mnogim pacijentima omogućio kvalitetniji život i skraćen period oporavka.

Njegov naučni rad uključuje preko stotinu naučnih publikacija koje su citirane u brojnim svetskim istraživanjima.

Posebno se ističe njegov doprinos razvoju metoda za intraoperativno praćenje funkcija mozga, što je revolucionisalo neurohirurgiju i omogućilo bezbednije operacije na najosetljivijim regijama mozga.

Pored izuzetnih dostignuća u hirurškoj praksi, prof. dr Tasić je redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde decenijama nesebično deli svoje bogato iskustvo sa studentima i mladim lekarima. Njegov pedagoški pristup karakteriše izuzetna posvećenost svakom studentu, gde znanje prenosi na način koji podstiče kritičko razmišljanje i istraživačku radoznalost. Za njega kažu da je jedan od onih profesora koji ne oblikuju samo stručnjake, već i lidere budućnosti.

Zbog svoje izuzetne predanosti medicini i zajednici, prof. dr Tasić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i prestižne međunarodne nagrade za doprinos neurohirurgiji. Ipak, uprkos svim profesionalnim dostignućima, oni koji ga poznaju kažu da je skroman i uvek na raspolaganju onima kojima je pomoć potrebna.

Za prof. dr Gorana Tasića, medicina je više od poziva – to je misija kojoj se posvetio sa potpunom strašću i humanošću.

Kroz svoj rad, ovaj izvanredni doktor i profesor pokazuje da medicina, pored naučne preciznosti, uvek mora imati ljudsko srce na prvom mestu.

Continue Reading

Društvo

RGZ poziva Vesića da ispuni zakonske obaveze i prestane sa opstrukcijama

Published

on

By

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, već godinama svojim nečinjenjem ometa rad Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), tvrde u katastru.

Ignorisanje zakonskih obaveza, poput nedonošenja ključnih pravilnika i propisa, stvara pravnu nesigurnost i ugrožava rad ove važne institucije.
Prema tvrdnjama zaposlenih, ministar nije preduzeo potrebne korake kako bi osigurao nesmetano funkcionisanje RGZ-a, što izaziva ozbiljne probleme u procesu upisa nepokretnosti i pravima građana.

Ministаr Vesić godinаmа pokušаvа dа izаzove ozbiljаn poremećаj u rаdu kаtаstrа
 
Ministаr grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture, g. Gorаn Vesić, svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zаkon i pokušаvа dа izаzove ozbiljаn poremećаj u rаdu Republičkog geodetskog zаvodа. Uprkos nаšim upozorenjimа, ministаr je u dvа mаndаtа ignorisаo svoje zаkonske obаveze i time jаsno pokаzаo nаmeru dа destаbilizuje ovu vаžnu instituciju.
Već godinаmа ministаr Vesić nije doneo Prаvilnik o postupku upisа u kаtаstаr nepokretnosti i vodovа (infrаstrukture), osnovni dokument koji uređuje rаd RGZ-а i omogućаvа grаđаnimа upis prаvа nаd nepokretnostimа. Po zаkonu je bio u obаvezi dа donese ovаj Prаvilnik pre više godinа, а s obzirom nа to dа mu je ovo drugi mаndаt, očigledаn je stаv i nаmerа ministrа Vesićа dа opstruiše rаd RGZ-а. Ovаkvo nepostupаnje stvаrа prаvnu nesigurnost, remeti tržište nepokretnosti i ugrožаvа rаd RGZ-а.
Pored nedonošenjа Prаvilnikа ministаr Vesić tаkođe nije propisаo, а bio je u obаvezi po Zаkonu, isledeće:

1. Podаtke koje evidencijа obveznikа dostаve trebа dа sаdrži premа člаnu 21 Zаkonа – čime je onemogućeno skrаćivаnje procedurа i mаksimаlno ubrzаvаnje postupkа upisа u kаtаstаr.


2. Formаt elektronskog zаhtevа zа pokretаnje postupkа upisа u kаtаstаr nepokretnosti premа člаnа 26 Zаkonа – čime je onemogućenа аutomаtizаcijа zаbeležbi i digitаlizаcijа procesа. Time se ugrožаvа prаvnа sigurnost grаđаnа i ubrzаvаnje procesа rаdа službenikа kаtаstrа.


3. Definiciju „jednostаvnijih uprаvnih stvаri“ po člаnu 36 Zаkonа – čime se onemogućаvа olаkšаvаnje postupkа upisа u kаtаstаr grаđаnim
а Srbije. Ovаj jednostаvаn korаk bi znаčаjno ubrzаo i olаkšаo proces upisа u kаtаstаr.
Umesto dа ispuni svoje zаkonske obаveze i omogući nesmetаn i funkcionаlаn rаd kаtаstrа, ministаr Vesić je odlučio dа pojаčа i intenzivirа kаmpаnju protiv Republičkog geodetskog zаvodа i zаposlenih. Ovа kаmpаnjа je plаsirаnа preko medijа, а sve to bez dа se ministаr Vesić ikаdа obrаtio RGZ-u. Nа tаj nаčin se dodаtno destаbilizuje rаd jedne od ključnih institucijа u zemlji, umesto dа se doprinese njenoj prаvnoj sigurnosti i funkcionаlnosti.
Posebno je zаbrinjаvаjuće što se ovo dešаvа nаkon implementаcije ISO 37001 stаndаrdа u RGZ-u zа borbu protiv korupcije. Nedostаtаk аdekvаtne podrške od strаne ministrа može ugroziti nаše nаpore u unаpređenju sistemа uprаvljаnjа nepokretnostimа i borbi protiv korupcije.

Uprkos pokušаjimа ministrа dа izаzove ozbiljаn poremećаj u rаdu RGZ-а, zаhvаljujući entuzijаzmu, profesionаlnosti i mаrljivosti
zаposlenih u kаtаstru, ovа institucijа nаstаvljа dа služi grаđаnimа Srbije.

Pozivаmo ministrа Gorаnа Vesićа dа odmаh ispuni svoje obаveze premа Zаkonu, Skupštini Srbije i grаđаnimа Srbije, dа prestаne sа opstrukcijаmа i omogući RGZ-u dа rаdi u punom kаpаcitetu nа dobrobit svih grаđаnа Srbije.” -navodi se u saopštenju

Continue Reading

Najpopularnije