nadrljali smo: Za pristojan život 120 000 mesečno?!

Prema poslednjim podacima prosečna bruto zarada u Srbiji na kraju protekle godine iznosila je 83.106 dinara dok je neto iznos dostigao 60.109 dinara. Rast bruto zarada u periodu januar-oktobar 2020. u odnosu na isti period 2019. iznosilo je 9,5 odsto nominalno odnosno 7,8 odsto realno.
Ipak, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku medijalna neto zarada za oktobar 2020. iznosila je 46.382 dinara. što znači da je svaki drugi zaposleni u Srbiji zaradio manje od toga.
Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković saglasan je sa računicom da dve prosečne plate obezbeđuju pristojan život u Srbiji ali i ukazuje na nekoliko bitnih činjenica među kojima najvažniju da dve prosečne plate u domaćinstvu ima tek trećina ili četvrtina zaposlenih.
„Prosečna porodica u Srbiji je tročlana i u njoj ne radi uvek dvoje, a takođe oko 60 odsto radnika ima platu koja je ispod prosečne i iznosi oko 46.000 dinara do koje dobavi jedva polovina zaposlenih što je ispod standarda za pristojan život“, kaže Stojiljković.
Situacija u kojoj u jednoj porodici dvoje primaju prosečnu platu postoji tek kod trećine ili četvrtine radno angažovanih a sve ankete pokazuju da građani kažu da im za pristojnu egzistenciju treba oko 800 evra odnosno oko 110.000 dinara.
Stojiljković kaže i da između 350.000 i 400.000 radnika prima minimalac koji iznosi 32.126 dinara i ispod je potrošačke korpe čija je cene oko 38.000.
„Sada imamo situaciju da svaki četvrti ili peti zaposleni prima minimalnu zaradu. Na tom nivou nema kvalitetne ishrane niti socijalnog i kulturno-obrazovnog  života. Treba imati u vidu i da nisu iste potrebe tročlane porodice koja živi na selu i u gradu jer se tu uzimaju u obzir i komunalije, stanarine…“, kaže predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.
Nameće se zaključak da u Srbiji sa dve prosečne plate može da se živi ali se postavlja pitanje da li je to pristojan život i koliko takvih porodica u Srbiji ima.


ucentar.rs/agencije foto: printskrin tv mag/ N1

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.