Danas je Sveti Sava!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Srpska pravoslavna crkva danas slavi svog utemeljivača Svetog Savu. Od polovine 19. veka Savindan je i školska slava. Sveti Sava se slavi i kao zaštitnik mnogih zanata i zanatlija.
Hram Svetog Save u Kragujevcu

Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori dobio je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva. Sveti Sava se smatra i utemeljivača srpske srednjevekovne književnosti pa je otuda i zaštitnik prosvetnih ustanova. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još četrnaest manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Sveti Sava se upokojio u bugarskom gradu Trnovu 1235. godine.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Savindan obeležava kao školska slava u Srbiji. Ideju o proslavljanju svetog Save na državnim nivou uobličio je Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu a odluku je sproveo Sovjet Knjaževstva Serbskog. U odluci Popečiteljskog presvještenija predstavnici državne i crkvne vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada mora svečano proslavljati.
Mošti svetog Save bile su sahranjene u manastiru Mileševa i tamo su počivale sve do 1594. godine i izbijanja Banatskog ustanka kada je Sinan paša naredio da se prenesu u Beograd i spale na Vračaru.


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar