Maja Gojković: „Kragujevac -prestonica kulture 2023?“

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sastao se danas sa potpredsednicom Vlade RS i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i saradnicima. Na radnom sastanku održanom u zgradi Gradske uprave ministarki Gojković predstavljeni su projekti gradske Dvorane Šumadija, rekonstrukcija Amidžinog konaka, razgovarali su o rekonstrukciji zgrade Knjaževsko-srpskog teatra i prostora Pozorišta za decu, ali i o drugim projektima iz oblasti kulture.

-Razgovarali smo o konkretnim projektima koji su od strane lokalne samouprave izdvojeni kao prioriteti a to je svakako rekonstrukcija i obnova multifunkcionalne zgrade Gradske dvorane Šumadija. Reč je o sveobuhvatnoj rekonstrukciji da bi se dobio pozorišno koncertni prostor ali i prostor za druge namene, rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, pa potencijalno nije samo u domenu Ministarstva kulture već je poziv i drugim ministarstvima – sporta, turizma, privrede. „Želela sam da posetim i Pozorište za decu jer sa više strana je stigao dobar glas o uspešnosti i kvalitetu programa ali i bogatoj međunarodnoj saradnji ove ustanove što u pravom smislu ispunjava jedan od uspostavljenih ciljeva a to je stvaranje nove publike-istakla je ministarka Gojković.

Kragujevac je grad koji je posvećen kulturi, grad koji ima svoje festivale, umetničke škole, akademije i jedan je od ozbiljnijih kandidata da u okviru novog programa uvedenog u budžetski kalendar za 2021. godinu, konkuriše pa i da postane prestonica kulture Republike Srbije 2023. godine.

Ministarstvo kulture i informisanja nedavno je otvorio konkurs za finansiranje projekata za čiju realizaciju je ove godine opredeljeno 320 miliona dinara. Konkurs za ta sredstva otvoren do kraja februara, nakon čega će komisije odlučivati o njihovom kvalitetu.

-Kragujevac ima spremne projekte s kojima će konkurisati kod Ministarstva kulture i informisanja, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i podsetio da će ovaj mandat biti u svetlu razvojnih projekata od kojih se neki privode kraju. Zadnjih decenija Kragujevac, ne gubi broj stanovnika jer je veliki je broj migracija ka našem gradu budući da je Kragujevac regionalni centar, ne samo u industrijskom smislu već i obrazovnom, zdravstvenom. Stavljanjem u funkciju dvorane Šumadija, Kragujevčani i mladi koji dolaze, školuju se, ovde započinju svoje karijere i stvaraju porodice mogli bi da prate trendove bogate kulturne ponude velikih gradova. Na nama je da bogatimo i širimo kulturnu ponudu grada Kragujevca jer, pored ostalog, to je bitno za razvoj grada. Za sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Kragujevac će konkurisati projektom rekonstrukcije Amidžinog konaka koji pored zgrade stare Tržnice i Miloševog venca je deo kulturno istorijskog kompleksa. To je jedan od značajnih objekata za kulturno-istorijsko nasleđe grada i naše države koji datira iz perioda kad je Kragujevac bio prestonica moderne srpske države i važan je ne samo za Kragujevac već i za Srbiju, istakao je gradonačelnik Dašić.

Amidžin konak u Kragujevcu je jedina sačuvana zgrada iz kompleksa dvorskih objekata Miloša Obrenovića. Vrednost investicije je 40 miliona dinara i podrazumevala bi kompletnu rekonstrukciju, a za sredstva Grad Kragujevac aplicira kroz program Gradovi u fokusu.

Za rekonstrukciju dvorane Šumadija projektovano je 600 miliona dinara. Predstavlja jedan od ključnih projekata iz oblasti kulture kojim bi Kragujevčani dobili modernu multifunkcionalnu dvoranu sa kapacitetom od 722 mesta i ponovo bilo mesto okupljanja umetnika iz zemlje i regiona a svakako unapredio I obogatio pored kulturne i turističku ponudu grada.

Gradonačelnik Dašić i ministarka Gojković obišli su Gradsku dvoranu Šumadija, Pozorište za decu, Legat Nikole Koke Jankovića.ucentar.rs/ izvor SKG foto: SKG

2 Comments

 1. Sloba
  28/01/2021 - 5:13 pm

  Bravo za Maju!
  Bravo za gradonacelnika!
  Bravo za Kragujevac Srpsku prestonicu!

  Reply
 2. sumadinac
  29/01/2021 - 7:45 am

  Kulturo eve me.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.