Evo koliko je danas poskupela struja u Srbiji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Struja u Srbiji od danas je skuplja za 3,4 odsto. Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama a reč je o domaćinstvima i malim kupcima, iznosiće 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Iako cena struje skače za 3,4 odsto, račun za drugi mesec 2021. biće veći za ukupno 7,9 odsto, imajući u vidu i povećanje naknade za obnovljive izvore energije.

S obzirom na to da je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva oko 3.000 dinara, ova dva poskupljenja praktično znače da bi mesečni računi mogli da budu veći za oko 400 dinara u proseku.

Saglasnost za najnovije poskupljenje dala je Agencija za energetiku, na zahtev EPS-a, decembra prošle godine.

Inače, struja je poslednji put poskupela 1. decembra 2019. godine i to za 3,9 odsto. Prethodno je cena povećana u oktobru 2017. za dva odsto, što je mesečni račun prosečnog potrošača povećalo za oko 70 dinara.

Prva zvanična najava bila je da će struja u Srbiji poskupeti od 1. februara za 3,4 odsto, a potom je stigla i druga informacija, odnosno vladina uredba po kojoj će već od 1. januara 2021. potrošači imati veći račun i kroz povećanje posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

Ova naknada je uvećana skoro četiri i po puta – sa dosadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupela je na 0,437 dinara i ukupan rast cene struje u 2021. podigla na oko 8 odsto.

Novo poskupljenje počinje sa februarskim računima, a Agencija za energetiku navela je da je „i nakon ove korekcije, prve od kraja 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope“.ucentar.rs/blic.rs/direktno.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar