NS: „Kom privatniku gradska vlast montira pola miliona evra od stajališta u Kragujevcu“!?

„Rekonstrukcija, to jest izgradnja autobuskih stajališta je precenjena i veći deo tog novca će biti preliven u džepove privatnih izvođača radova“- rečeno je na konferenciji za štampu Narodne stranke u Kragujevcu .

Stajalište kao garsonjera na Aerodromu

Oni su to agrumentovali dokumentima do kojih su došli  uvidom u biznis plan JKP „Šumadija“ po kojem će se po stajalištu potrošiti u proseku oko 15.000 evra, odnosno da će se Kragujevac kod banke zadužiti za 1.5 milion evra.

-Detaljnom analizom tenderske dokumentacije, projekta koji je uradio JP „Urbanizam“ i izradom projektnog predračuna, ali i uvidom u cene kod proizođača širom Srbije, naveli su da se jasno vidi da cena jednog stajališta ne može u proseku da pređe vrednost od 10.000 evra. Ostaje, kako navode, da se građani i nadležni zapitaju gde odlazi razlika od ukupno oko 500.000 evra za 98 stajališta?-pitaju se „narodnjaci“.

Oni se protive tome da se gradski novac „preliva“ u privatne džepove umesto u preduzeće Šumadija DOO (bivši Šumadija DES) koje je u vlasništvu grada i koje ima iskustvo u izgradnji stajališta i koje zapošljava osobe sa invaliditetom.

Posao se pakuje za određenu firmu 

„Detaljnijim uvidom u tendersku dokumentaciju ove javne nabavke jasno se može naslutiti da se dokumentacija „pakuje“ za određenu firmu, a najbolji pokazatelj toga jesu dodatni uslovi koje je Naručilac naveo u tenderskoj dokumentaciji a na osnovu člana 76 Zakona o javnim nabavkama.

Boris Herman

Raspisani dodatni uslovi su sve suprotno načelima zakonitosti i konkurentnosti“ izjavio je predsednik GO NS Boris Herman i dodao da su dodatni propisani uslovi diskriminatorski. Herman je izjavio i da „dodatni uslovi narušavaju načelo jednakosti ponuđača i nisu u logičnoj vezi sa predmetom javne nabavke.

– Zbog čega je grad Kragujevac raspisao ovakve dodatne uslove ako ne zbog „unapred dogovorene kombinacije?“-kažu narodnjaci.

 

Baš nezgodna pitanja za gradsku vlast…

Narodna stranka Kragujevac uputila je pitanja za gradsku vlast koja se tiču problematike rekonstrukcije autobuskih stajališta.

1)      Zbog čega je grad raspisao tender ako su na dan raspisivanja tendera, našem odboru po osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja napisali da je „za rekonstrukciju autobuskih stajališta iz napred navedenog kredita izdvojeno 180 milion dinara“ uz priložen spisak rekonstruisanih stajališta u užem i širem gradskom jezgru?

2)      Zbog čega je raspisana javna nabavka ako grad Kragujevac pod svojim okrivljem ima preduzeće Šumadija DOO (bivša Šumadija DES) i za čiju kupovinu je 2019. godine grad iz budžeta izdvojio 70 miliona dinara, a čija direktorka je za medije izjavila 21.08.2019. godine da je ta firma dobila posao uređenja autobuskih stajališta?

7 Comments

 1. Lea
  01/02/2021 - 6:21 pm

  Ocigledno da Narodna stranka ne zna mnogo o tenderima kada postavlja prvo pitanje.

  Reply
 2. Pera
  01/02/2021 - 9:52 pm

  A sta imaju stajalista wc tus kabinu sto stolice wifi grejanje,a sta imaju vozaci u gradakom bedeviju od 40,000 din,a ovi sto bacaju smece 55,000 pa navise.Pa ko ima vecu odgovornost

  Reply
 3. Senka
  02/02/2021 - 8:19 am

  Bravo Borise!

  Reply
 4. Srecko
  02/02/2021 - 10:48 am

  Zar ne movu stajalista da otplate reklamni panoi na istim, vec mora jos jedan kredit, pa da se deli pola pola…

  Reply
 5. Marko
  02/02/2021 - 6:31 pm

  Pa lopovi ljudi ,sta ce,drugo i ne znaju osim da kradu.

  Reply
 6. Miro
  02/02/2021 - 11:23 pm

  Pa debili trose milione primer pesacka staza jezero Bubanj a rupe u centeu grada.Na jezeru se talili sa privatnikom a ko sisa rupe u centru.

  Reply
 7. Kosta
  04/02/2021 - 10:06 am

  Pa nije ovo ni prvi ni poslednji namešteni tender. Javne nabavke koje raspisuju gradska javna preduzeća treba da su već odavno pod lupom policije i tužilaštva. Posebno javne nabavke koje raspisuje JKP Šumadija. Tu sigurno ima dosta elemenata protivzakonitog rada i dosta materijala za tužilaštvo. Posebno zbog činjenice da se u tom preduzeću ne zna ko pije a ko plaća. Direktor preduzeća se manje pita od izvršnih direktora koji uživaju stranačku zaštitu (svi izvršni direktori su postavljeni po direktnom Radomirovom nalogu i ima tu čak i njegovih rođaka i prijatelja) i rade šta hoće i kako hoće. To je posebno izraženo kod javnih nabavki.

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.