Najveći uspeh države u borbi protiv mafije od akcije „Sablja“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hapšenje kriminalne grupe Veljka Bjelivuka najveći je uspeh države od akcije „Sablja“ 2003. godine, kaže naš izvor u MUP-u Srbije. Ova grupa bila je povezana sa „kavačkim klanom“, ali i sa najvišim funkcionerima MUP Republike Srbije.

 – Specijalnost krimnalne grupe koja je juče uhapšena, bila su najteža krivična dela. Prvo su dilovali i švercovali velike količine narkotika, a specijalnost su im bile iznude – iznuđivali su velike količine novca od estradnih umetnika, vlasnika u ugostiteljskih objekata – ispričao je novinar Mladen Mijatović, dobar poznavalac tkz „crne hronike“. On je dodao da su takođe iznuđivali novac od suparničkih narokodilera, te da su iznude često završavale otmicama pojedinih ljudi, a opet te otmice su često završavale brutalnim ubistvima istih osoba.

Imali mnogo novca…

Mladen Mijatović foto:tviter

– Kriminalna grupa je bila izuzetno opasna, imali su veliku količinu novca i nisu prezali ni od poruka pretnje koje su bile upućene pojedincima iz najviših državnih organa, pojedincima iz MUP i bezbednostih struktura, a te poruke su išle sa skrivenih Instagram naloga i Jutjub kanala – ispričao je Mijatović.

Sa druge strane KRIK koji se najduže bavio istraživanjem o ovoj kriminalnoj grupi naveo je i imena nekih od uhapšenih pored Bjelovuka.

KRIK je saznao imena nekih od njih. Uhapšeni su Marko Miljković, Belivukova desna ruka, zatim Boris Karapandžić, Milovan Tadić, Srđan Lalić, braća Miloš i Marko Budimir, Nemanja Đurić i Filip Ivanovski.

Sumnjiče se za kriminalno udruživanje i dva ubistva, navodi se u policijskom dokumentu u koji je KRIK imao uvid. Grupa je, prema navodima policije, ubila Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju.

O Radojeviću se malo zna, a za Ljepojom je bila raspisana Interpolova poternica od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer je učestvovao u pljački u Dubaiju.

On je uhapšen 2008. godine u Francuskoj, a tamošnji mediji su ga označili kao člana međunarodne grupe „Pink Panter”. Mediji pišu da je ubijen zbog organizacije atentata na Radoja Zvicera u Ukrajini.

Političke veze

Belivuk, kao i još nekoliko uhapšenih, imali su veze u policiji i politici, o čemu je KRIK ranije pisao.

Vođa navijača bio je blizak Nenadu Vučkoviću Vučku, jednom od ključnih ljudi domaće Žandarmerije. Više njihovih zajedničkih fotografija, na kojima se vide kako navijaju na stadionu, su ranije objavljene u medijima.

Preko Vučkovića je Belivuk bio u kontaktu i sa Dijanom Hrkalović koja je bila drugi čovek policije – državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ispostava kavačkog klana

Belivukova navijačka grupa je, prema policijskim podacima, bila srpski ogranak crnogorskog kavačkog klana koji se više godina nalazi u sukobu sa suparničkom škaljarskom grupom, o čemu je KRIK izveštavao. Ovaj rat u podzemlju je odneo oko 50 života.

Navijačka grupa se prvo zvala „Janjičari“ i predvodio je Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine. Njega je, prema podacima srpske obaveštajne agencije BIA, ubio suparnički škaljarski klan, ali ovo ubistvo nikada nije zvanično rasvetljeno.

Nakon smrti Stankovića, Belivuk preuzima vođstvo nad navijačkom grupom. Grupa je kasnije dobila novi naziv „Principi“.

Od pojedinih saradnika se Belivuk udaljio, poput Aleksandra Vidojevića i žandarma Vučkovića.

Neki su promenili stranu. Jedan od njih je Rade Petrović koji je napustio kavčane i priklonio se suparničkoj grupi. Na internetu je objavljen video kojem se vidi da Belivuk uplašenog Petrovića u kafiću primorava da kaže kako su „’Principi’ ispravna priča“, a za njegovu ekipu da su „p..“.

Uhapšeni Bjelivuk i Miljković bili su nedavno na proslavi rođendana vođe kavačkog klana u Crnoj Gori kada je tamošnja policija sprečila njivoho ubistvo hapšenjem antentatora.

Odsekli glavu navijaču zvezde?

Zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić izjavio je juče da prikupljeni dokazi ukazuju da je Belivukova kriminalna grupa odgovorna za seriju najmonstruoznijih zločina.
– Ova organizovana kriminalna grupa sve vreme se krila iza navijačkih grupa FK Partizan, ali to nisu nikakvi navijači, već obični kriminalci, i mi ćemo, sasvim sigurno, dokazati pojedinačnu ulogu svakoga od njih – naglasio je Cmolić.

Prema nezvaničnim saznanjima iz istrage, Belivuk i ostali uhapšeni terete se za otmice navijača Crvene zvezde Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića, kao i navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija. Sumnja se da oni stoje i iza otmice Milana Ljepoje, jednog od vođa „Pink pantera“.

– Postoje veoma čvrste indicije da su sva četvorica otetih ubijeni i raskomadani, a njihova tela su ili zakopana i sakrivena ili istopljena u kiselini! Zdravko Radojević je iz Koteža, a važio je za jednog od glavnih narko-dilera u tom kraju Beograda. Navodno, bio je blizak prijatelj Marka Miljkovića, ali ovaj se zajedno sa Belivukom okrenuo protiv Radojevića, počeli su da ga reketiraju i na kraju su ga, kako se sumnja, oteli, a verovatno i likvidirali, pošto se Zdravku izgubio svaki trag – prenosi naš izvor, i dodaje da policija ima čvrste dokaze koji povezuju Belivuka s Radojevićevim nestankom:

Velju Nevolju privode na stadion „Partizana“

– Što se tiče navijača Crvene zvezde Lazara Vukićevića, on je nestao u oktobru prošle godine, a postoje čak informacije da su ga pripadnici grupe Velje Nevolje oteli i odveli u prostorije koje navijači drže na stadionu Partizana, gde su mu, navodno, odsekli glavu! To su sve, navodno, slikali i poslali suparnicima iz „škaljarskog klana“, sa kojima je Belivuk u ratu zajedno sa saveznicima iz „kavačkog klana“.

Partizanovcu Goranu Veličkoviću Goksiju takođe se gubi svaki trag još u avgustu prošle godine. U policiji veruju da je i on ubijen, i to u ratu za prevlast na južnoj tribini. Nišlija Milan Ljepoja nestao je u decembru 2020. u Beogradu, ali za sada nema pouzdanih informacija o tome zašto ga je otela ekipa Velje Nevolje. Ljepoja je označen kao jedan od vođa bande „Pink panteri“, a učestvovao je u spektakularnim pljačkama juvelirnica u Dubaiju i Lihtenštajnu.

O jezivim mafijaškim metodama mučenja i ubijanja govorio je nedavno i predsednik Aleksandar Vučić, kada je od srpskih bezbednosnih službi zatražio da krenu u totalni rat sa kriminalnim klanovima.
– Nemojte da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko „Skajpa“ nekome slao slike odrubljene glave ili kako je neko nekome ne znam šta uradio a da mi ne znamo da li je to istina ili nije… Nego udrite čekićem, maljem po glavi tu bandu mafijašku! – apelovao je tada Vučić koji je lično naredio da se sprovede akcija hapšenja ove kriminalne grupe.

Tih dana se u Beogradu i pronela vest da su se pripadnici klana fotografisali sa odsečenom glavom pomenutog navijača.

Ozbiljnost akcije policije

Pretres na preko 30 lokacija, pronađeni materijalni dokazi i temeljeta istraga policije pokazala je moć države, kažu naši sagovornici u MUP.

-Sada se videlo kako država reaguje. Svi od uhapšenih su „krupni igrači“ i tek će javnost biti upoznata sa svim zlodelima i koliku su materijalnu moć imali- kaže sagovornik ucentar.rs.

Sudbina Dijane Hrkalović

Dijana Hrkalovic

Ako je suditi prema onome što nezvanično saznajemo bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović može biti uhapšena u nastavku akcije policije.

-Postoje nesporni dokazi da je ona obezbeđivala logističku podršku ovoj grupi u MUP Srbije. Javna je tajna da kada je ubijen Aleksandar Stanković- Sale Mutavi došla je na lice mesta i plakajući se bacila na haubu „audija“ u kome je izrešetan- kaže naš izvor.

Bivša državna sekretarka o kojoj se ovih dana objavljuju mnoge kontraverze, a pominje su i njena uloga u aferi prisluškivanja predsednika Republike i drugih funkcionera.ucentar.rs foto: printsktrin, MUP, društvene mreže

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar