Ovako će izgledati Trg Vojvode Putnika u Kragujevcu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom započeo je projekat transformacije dela Pešačke zone i Trga vojvode Radomira Putnika. Tim povodom danas je u Svečanoj sali Rektorata organizovan Stručni skup, na kome je JP „Urbanizam“ predstavilo tri idejna rešenja parternog uređenja Trga vojvode Radomira Putnika.

-Okupili smo na jednom mestu renomirane stručnjake u oblasti urbanizma i arhitekture da od tri ponuđena rešenja izaberemo najkvalitetnije, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i dodao da je reč o veoma ozbiljnoj odluci koja bi trebalo da doprinese „umivanju“ centra grada. Iako smo četvrti grad u Srbiji, industrijska i državotvorna prestonica, jedan od najvećih gradova koji ima priliku da postane centar regiona, naš centar grada nema funkciju. Preuzeli su je veliki tržni centri. Centar grada mora da bude priveden nameni i da ima kvalitetne sadržaje. Tome će doprineti uređenje Trga vojvode Radomira Putnika, ali i drugi važan projekat, koji takođe započinjemo, a to je sređivanje starih fasada.

Radomir Putnik, podsetio je Dašić, dobio je spomen obeležje u najtežim godinama za našu zemlju – 1992. godine.

-I danas, u ovoj teškoj godini kada se kao i prethodne borimo sa korona virusom, pokazujemo tu crtu kao Kragujevčani da smo spremni i u takvim vremenima da se razvijamo i gledamo u budućnost-istakao je gradonačelnik.

Radni tim JP „Urbanizam“ predložio je struci svoja idejna rešenja. Uz poštovanje istorije i razvoja tog prostora napravljene su tri varijante funkcionalne veze Trga sa ostalim pešačkim zonama. Rešenja su prilagođena vremenu u kome živimo, zdržana je geometrija i silueta prostora i ambijentalne celine, istakla je Prof. dr Jelena Atanasijević arhitekta i urbanista, profesor Filološko – umetničkog fakulteta. Uređenjem Trga otvaraju se nove vizure i postiže nova estetika. Prednost rešenja je ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda.

Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Prema rečima Vesne Jovanović – Milošević vd direktora JP „Urbanizam“, biće formirane dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža. Nakon korekcija i usvajanja predloga broj 2, koji je izabran kao najbolji, pristupiće se izradi projektne dokumentacije.

Inače, pored rektora Univerziteta Prof. dr Nenada Filipovića, Stručnom skupu prisustvovali su načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić i pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije Aleksandar Milošević.ucentar.rs/infoslužbaSKG foto: SKG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar