U Kragujevcu amaterizam na svakom koraku- isekli 12 borova!

„U kragujevačkom odboru SP Dveri sa zabrinutošću pokušavamo da shvatimo da li ljudi u gradskoj vlasti jednostavno odišu pukim amatarizmom i neznanjem ili gaje prezir prema prirodi i uopšte svemu što je lepo. Pitamo se da li je moguće da u vreme razvijene građevinske operative, informacionih tehnologija i visoko obrazovanih kadrova, niko nije pronašao pametnije rešenje pa je u proširenju ulice stradalo čak 12 borova koji su tu bili od polovine prošlog veka“– kaže se u saopštenu Dveri.

Oni ne spore „jasnu potrebu povezivanja Klinike za pulmologiju sa Hitnom pomoći. Međutim, nejasno je zašto na tom potezu u naselju Sušica koji je dovoljno prostran proširenje ulice nije organizovano na način koji bi izbegao seču stabala koja su prevazilazila 15 metara visine“.

-Ovo je nenadoknadiva šteta, borovi su bili stari sedamdesetak godina i bili su neformalni zaštitni znak ovog dela grada. Kao dverjani smo šokirani neznanjem i neodgovornošću, kao Kragujevčani tužni jer popravke u ovom slučaju nema. Zaista smo zabrinuti da li će išta ostati posle ove kriminalne vlasti potpunih neznalica. Jedan od naših prioritetnih zadataka kada budemo preuzeli lokalnu vlast biće ozelenjavanje grada i briga o zaštiti njegovih prirodnih resursa- kažu Dveri.
ucentar.rs foto: SKG

2 Comments

 1. 08/02/2021 - 3:09 pm

  Dveri…proverite, pa onda kritikujte!?! Prvo, četinari su stari 7 godina, a ne 70 godina, kako je na nekim portalima navedeno. Da li znate, koliko bi bilo visoko četinarsko drvo, staro „više od pola veka“? Drugo, postoji odgovarajući plan za izgradnju saobraćajnice iz 2012.godine, koji je usvojen, vodeći računa o četinarima i drugom rastinju. Plan očigledno nisu gledali „stručnjaci“ (i tu se slažem!) iz tadašnjeg JKP „Zelenilo“, tako da su 2013. Ili 2014.godine posadili sadnice na trasi buduće saobraćajnice, a što niko nije ni kontrolisao iz nadležne Uprave grada Kragujevca. U svakom slučaju, šteta je evidentna, ne tolika koliko se prikazuje, ali je i nadoknadiva. Nadležni u JP, sihronizujte rad prema usvojenim urbanističkim planovima i projektima, uz odgovarajući nadzor i kažnjavati za propuste u radu i javašluk.

  Reply
 2. Ing
  15/02/2021 - 12:13 am

  Drvo je biblijski simbol zivota, drvo je tradicija, drvo je trajanje….
  Drvo je simbol identiteta, svaki god na njegovom preseku predstavlja identitet i istoriju.
  Ne verujem da su ti borovi tek tako poseceni, njihovo posecanje bi bio udar na identitet
  nas gradjana Kragujevca, nas koji smo rodjeni, odrasli i dan danas zivimo u u njemu.
  Koliko kosta da se plati da ti borovi ne budu odseceni ako vec nisu?
  Pitajte vlast i platicemo!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.