danas je veliki praznik: Sveta tri jerarha!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u petak, 12. februara proslavljaju praznik Sveta tri jerarha. Sveta tri jerarha su svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru.
Zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu koje od ove trojice svetitelja najveći.
Sveti Vasilije Veliki poznat je kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve.
Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan bogoslovom jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižni propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.
Njihove pristalice su čak i različito nazivanje: vasilijani, grigorijani i jovaniti.
Spor je rešen tako što je napisana zajednička služba i određen datum zajedničkog praznika pošto su se u snu javili episkopu evhaitskom Jovanu i rekli mu da su oni jedno u Bogu i da u njima nema ničeg protivurečnog. Sveta tri jerarha praznuju svi pravoslavni narodi a u Grčkoj je to nacionalni i školski praznik.
Tri jerarha su zaštitnici ljudi i životinja od hladnoće i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju na dan praznika može se predvideti kakva će godina do kraja biti.


ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.