danas je veliki praznik: Sveta tri jerarha!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u petak, 12. februara proslavljaju praznik Sveta tri jerarha. Sveta tri jerarha su svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru.
Zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu koje od ove trojice svetitelja najveći.
Sveti Vasilije Veliki poznat je kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve.
Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan bogoslovom jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižni propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.
Njihove pristalice su čak i različito nazivanje: vasilijani, grigorijani i jovaniti.
Spor je rešen tako što je napisana zajednička služba i određen datum zajedničkog praznika pošto su se u snu javili episkopu evhaitskom Jovanu i rekli mu da su oni jedno u Bogu i da u njima nema ničeg protivurečnog. Sveta tri jerarha praznuju svi pravoslavni narodi a u Grčkoj je to nacionalni i školski praznik.
Tri jerarha su zaštitnici ljudi i životinja od hladnoće i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju na dan praznika može se predvideti kakva će godina do kraja biti.


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar