Vladika Joanikije i drugi episkopi traže da se zasedanje Sabora održi u Patriajršiji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grupa episkopa SPC poslala je dopis Svetom arhijerijskom sinodu u kojem traže da se održavanje Sabora i izbor novog patrijarha održi tradicionalno u Patrijaršiji, a ne u Kripti hrama Svetog Save.
U dopisu koji su potpisali i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, žički Justin, braničevski Ignatije, raško-prizrenski Teodosije, zahteva se da SPC ne prekine vešedecenijsku praksu, po kojoj se patrijarh bira u Patrijaršiji i da ona potpuno zadovoljava bezbednosne kada je reč o epidemiji. Takođe, navode da u Patrijaršiji postoji potreban mir i diskrecija.
– Na ovaj način bile bi uklonjene i sve druge sumnje oko održavanja izbornog Sabora – navodi se u dopisu.
Među pojedinim episkopima se pojavila ozbiljna zabrinutost zbog činjenice da se vlast sve više meša u izbor patrijarha i da su pritsici u prethodnih nekoliko dana dostigli maksimum.
“Odluka o izmeštanju sednice Sabora i smeštanje episkopa u hotel Hilton jeste čin koji govori u prilog tome da se sve radi kako bi se kontrolisali oni za koje je vlast sigurna da će glasati po njihovoj volji i da bi se znalo sa kim razgovaraju. Sve se radi pod plaštom zaštite od koronavirusa, iako su razlozi potpuno druge prirode. Vlast želi svog patrijarha”, napominje izvor blizak SPC.

izvor: https://srbin.info/ucentar.rs foto:ucentar- naslovna printskrin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar