Na današnji dan umro je Stefan Nemanja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 13. februara 1199. ili 1200. godine u Gospodu se upokojio veliki župan Raške Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića. Stefan Nemanja se smatra jednim od najznačajnijih srpskih vladara a zajedno sa svojim sinom Rastkom, kasnije Svetim Savom srpskim i utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve koja ga proslavlja kao Svetog Simeona Mirotočivog. Period vladavine Stefana Nemanje smatra se prelomnim periodom srpske istorije i kulture.
Kao najmlađi sin vlastelina Zavide oko 1166. godine svrgao je sa vlasti svog brata Tihomira ali i prekinuo zavisnost od Vizantije. Pored Tihomira imao je još dva brata Miroslava i Stracimira. Nakon propasti antivizantijske koalicije Stefan Nemanja se predao caru Manojlu I Komninu i priznao ga kao suverena. Ovaj vazalni položaj trajao je do careve smrti 1180. kada je počeo vojno da deluje prema Romejskom carstvu zauzevši i teritorije Kosova, Zete, Travunije, Zahumlja i doline Neretve. Stefan Nemanja je ostao upamćen i kao veliki borac protiv bogumila sa kojima se surovo obračunavao smatrajući ih jereticima. U spoljnoj politici održavao je odnose sa Vizantijskim carevima ali i sa svetim rimskim carem Fridrihom I Barbarosom.
U umetnosti njegovu vladavinu karakteriše početak podizanja monumentalnih zadužbina kao i pojava autentičnog srpskog stila u sakralnoj arhitekturi-Raški stil. Stefan Nemanja je podigao manastire Đurđevi Stupovi, Studenicu a sa sinom Savom obnovio je Hilandar.
Sa vlasti se povukao 1196. godine i presto prepustio srednjem sinu Stefanu Prvovenčanom. Stefan Nemanja se upokojio na Svetoj gori u manastiru Hilandar kao monah Simeon. Njegove mošti pohranjene su u manastiru Studenica.


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar