Obeležavanje Sretenja u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dan državnosti u Kragujevcu biće obeležen i ove godine nizom manifestacija. Ustanove kulture koje ove godine učestvuju u obeležavanju Dana državnosti su Narodni muzej, Muzički centar, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ i Knjaževsko srpski teatar. Centralni događaj, Sretenjska akademija, održava se 15. februara, na Sretenje, u zgradi Stare skupštine gde će biti izveden dramski prikaz „Zaveštanje“ po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

Narodni muzej danas organizuje reprezentativnu izložbu iz Zbirke odeljenja za etnologiju pod nazivom „Svila“, autora Svetlane Radojković, na kojoj će biti predstavljeno više od 60 artefakata iz perioda 19. i 20. veka. Muzički centar organizuje koncert pijaniste Nemanje Egerića. Radi se o kvalitetnom izvođaču mlađe generacije koji je postdiplomske studije završio u Firenci, dobitniku brojnih međunarodnih priznanja. Radio televizija Kragujevac emitovaće serijal od tri epizode pod nazivom „Slike iz muzeja“. Radi se o projektu koji je podržan prošle godine i koji predstavlja period kada je Kragujevac bio prestonica. Serijal je snimljen dvojezično, a prve tri epizode koje su emitovane prošle godine otkupilo je nekoliko inostranih televizija – kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Na Sretenje, Knjaževsko-srpski teatar obeležava svoj dan uz tradicionalno uručenje godišnjih nagrada.Ove godine premijerno će biti izvedena predstava „Generali ili srodstvo po oružju“ po tekstu Borislava Pekića u režiji Marka Misirače.

informativna služba SKG foto:SKGShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar